Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Kalp kazanmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Gözüne girmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birinin sevgi ve ilgisini kazanmak.
Can atmak deyimi bir şeye erişmek için bunu çok istemek anlamı üzerinden değerlendirilir. Bu durum eğitim, iş hayatı, ilişki ya da herhangi bir haber olabilir. Aynı zamanda bir tatile gitmek ya da bir seyahate çıkmak üzerine de ele alınır. Böyle durumların çok fazla arzu edilmesi can atmak deyimi ile değerlendirilir.
Deyim, dil biliminde, kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı veya söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir.
Nefes tüketmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyi anlatmaktan çok yorulmak. “Boşuna nefes tüketiyorsun, baksana anlamıyor.”
İlgili 29 soru bulundu
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Yüz tutmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Bir şey yapmak ya da yemek istediğimizde başvurduğumuz deyimlerin başında canı çekmek deyimi bulunmaktadır. Canı Çekmek Deyimi Ne Demektir? Günlük hayat içerisindeki herhangi bir şeyi çok istediğinizde ve arzuladığımız da bu deyimi kullanmaktayız.
"Karnı zil çalmak" deyimi, bir kişinin çok aç olduğunu ve yiyecek bir şeylere şiddetle ihtiyaç duyduğunu ifade eder. Bu ifade, genellikle kişinin açlığının yoğunluğunu ve aciliyetini vurgulamak için kullanılır.
Kalp kazanmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Güzel bir davranış ve sözle birilerinin sevgisini kazanmak, ilgisini çekmek.
156. dilini düvümlemeg: Hiç konuşmamak.
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
Dil dökmek genellikle mecazi olarak kullanılan bir deyimdir. Dil dökmek deyimi ikna etmek için çeşitli cümleleri süsleyerek kullanmak şeklinde ifade ediliyor.
Sakla samanı, gelir zamanı. Sen bilirsin deyince dövüş kavga olmaz. Söyleme sırrını dostuna, o da söyler dostuna.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
İçinde Arap alfabesindeki harflere göre ve ilk heceye göre sıra- lanma 5.742 atasözü ve deyim özelliği taşıyan söz bulunmaktadır.
Dert anlatmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Bir işi yapmamak için bahaneler üretmek Deyimler, gerçek anlamlarının dışında anlam kazanan sözlerdir. Deyimler, en az iki sözcükten oluşur. Deyimler, çoğunlukla mecaz anlamlı kelimelerden oluşur. Deyimler, bir kavramı veya bir olayı ilgi çekici ve hoş bir şekilde anlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri