Gözlem tekniği, yapısı gereği elde edilen verinin yüksek açıklayıcılık içermesine imkân tanır. Zira araştırılmak istenen konuya ilişkin istenen düzeyde ayrıntılı bilginin elde edilmesini mümkün kılar.
Araştırma ve öğrenme merakını artırır. Olay ve varlıkları doğru olarak öğrenmeyi sağlar. ● Öğrencilerin bilinçli ve planlı çalışmasını sağlar. Kalıcı, etkili ve doğru bilgiler edinir. Çevrelerindeki olay ve varlıklara karşı daha duyarlı olurlar.
Gözlem başkaları hakkında bir görüş edinmek, onları tanımak ve değerlendirmek için kullanılan ve sıklıkla başvurulan bir tekniktir. Bireylerin değişik ortamlarda, çeşitli davranışları hakkında onları gözetleme yolu ile bilgi toplama tekniğidir (Kepçeoğlu, 1994).
Kullanımı kolay gözlem teknikleri, öğretmenin sınıf davranışları hakkında bilgi sahibi olmasını kolaylaştırmaktadır. Bu gözlem araçları ve tekniklerinin kullanımı denetmen ile öğretmenin yakın olarak çalışmaları sayesinde, öğretmenin anlatımını daha iyi düzeye çıkarmakta ve öğrencilerin başarılarını artırmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
GÖZLEM TEKNİĞİ
Öğrencilerin gerçek hayatta ya da yapay ortamdaki olayları, nesneleri bir plan dahilinde izleyip not almasıdır.
Gözlem; yargısızca, anı hissederek her geleni kabul ederek kişinin kendini gözlemesidir. Gözlem kişinin kendisini ve çevresini sakin ve sabırlı bir şekilde, duyumsayarak, serbest bırakarak ve şimdiki anı olduğu gibi algılamasıdır. Gözlem o anı, kendisini ve çevresini deneyimlemektir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan rasat, gözlem kelimesine verilecek en kısa cevaptır. Bu kelimeden türetilmiş olan rasathane ise gözlemevi anlamına gelir. Şühud kelimesinden türetilmiş olan müşahede, hem gözlem hem de tespit anlamına gelir. Gözlem yapan kimseye ''müşahit'' denir.
Gerçek yaşamdaki olayların, nesnelerin, insanların, bir plan dâhilinde izlenmesi ile gerçekleşen bir tekniktir. Gözlem tekniği öğrencilere inceleme olanağı tanımasının yanı sıra gözlem yapılan konuyu kavramayı sağlar.
Etkili bir gözlem yalnızca bakmak değil, belirli bir amaçla dikkatli bir şekilde ve sistemli olarak bakmaktır. Bilimin ve bilimselliğin ilk basamağı olan gözlem hayat boyu süren bireyin diğer adımlara daha kolay geçmesini sağlayan önemli bir beceridir. Gözlem becerisinin en iyi örneği karşımıza astronomide çıkıyor.
Doğal ortamlarda ve farklı zamanlarda bireylerden bilgi toplamaktır. Okul öncesi dönemde GÖZLEM, çocukların gelişim düzeylerini izleme ve değerlendirme, eğitsel etkinlikler ile ilgili planlama yapma, kararlar verme ve elde edilen bilgileri kaydetme amacı ile yapılır (Bredekamp, 2015).
Gözlem yapmak; çocukların davranışlarını anlamak, öğrenme süreci ve gelişimleri hakkında doğrudan bilgi edinmek için kullanılabilecek yöntemlerden biridir. Her çocuğun sınıf içinde ve sınıf dışında, eğitim faaliyetleri süresince ve serbest zamanlarda gözlemlenmesi ve gözlem kayıtlarının tutulması önemlidir.
Gözlem yapma işleminde; inceleme, analiz etme, araştırma yapma, ölçme ve buna benzer yöntemler kullanılmaktadır. Bir konu ile alakalı olarak hem duyu organları hem de bir takım araçlar kullanılarak yapılan incelemeler gözlem olarak adlandırılmaktadır.
Nedir? Akran gözlemi ve değerlendirmesi, bir öğretim elemanının, bir diğer öğretim elemanının dersini gözleyerek ona kullandığı öğretim becerileri hakkında geri bildirim vermesidir.
Gözlemevi ya da Rasathane; rasat gözlem, hane ise ev anlamına gelir. Uzaydaki her çeşit değişikliği gözlemlemek, veriler toplamak, incelemek için kurulabilirler. Rasathaneler yıldızların hareketlerini gözlemek için kurulmuşlardır. Rasathaneler uzayı gözlemlemek için yapılırlar.
9. yüzyılda Abbasi halifesi Me'mun'un (813-833) halifeliği sırasında Bağdat'taki Şammãsiye ve Şam'daki Kasyun (Kassiyun) rasathaneleri ise bilinen ilk rasathane örnekleridir.”
olay ya da süreçlerin doğal ortamlarında herhangi bir müdahalede bulunmaksızın, kişisel yanlılık ya da yorumlara olanak vermeksizin, olabildiğince kesin ve tam olarak izlenmesini ve ayrıntılı kayıtların tutulmasını içeren araştırma yöntemi.
Bilimsel gözlem, canlı veya cansız varlıkları herhangi bir bilgiye ulaşmak amacıyla, belirli takip metotları ve kayıt yöntemlerini kullanarak, çeşitli araçlarla veya çıplak gözle dikkatle izleme. Bilimsel bir araştırma metodu olan gözlemin astronomiden doğa tarihine kadar çok geniş bir kullanım alanı vardır.
Çıkarım yapma, gözlemler sonucu elde edilen bilgilerin veya önceki tecrübe ve bilgilere dayalı olarak yapılan gözlemlerin yorumlanması olarak tanımlanabilir.
İçgözlem veya içebakış, psikolojide bir uyarıcı karşısında kişinin deneyimlediği algı, duyum, düşünce ve duygularındaki gözlem ve çıkarımlarını ifade etmesini içeren bir metottur. Bu metot: "Bir deneyimi onu yaşayan kişiden başkası gözlemleyemez." varsayımına dayanmaktadır. Yani gözleyen ve gözlenen aynı kişidir.
1-Doğrudan doğruya gözlem: Duyu organlarımızla yapılan gözlemdir. 2-Araçla yapılan gözlem: Belli gözlemsel araçlar kullanılarak yapılan gözlemdir. biçimidir. •Gözlem ve verilerin kaydedilmesini kolaylaştırmak amacı ve standart oluşturmak amacıyla geliştirilen ve gözlem boyunca kullanılan araçtır.
-- Gözlemlenen olay, nesne veya duruma müdahale edilmemelidir. -- Basit gözlem: Verilerin sadece gözlenmesi veya kağıt üzerinde kaydedilmesi yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri