Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Kalp kelimesinin eş anlamlısı yürektir. Bu kelime de tıpkı kalp gibi hem anatomik olarak hem de mecazi anlamlarda kullanılır. İlk anlamıyla kalp, göğüs boşluğunda bulunan ve kan akışını düzenleyen hayati bir organdır. Kalp kelimesinin mecazi anlamları ise sevgi, gönül, duygu ve histir.
Bu sözcükler mecaz ile beraber gerçek anlamları eşliğinde değerlendirme şansı tanımaktadır. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında yürek eş anlamlısı 'kalp, cesaret ve gönül' şeklinde geçmektedir.
Kalp kelimesinin zıt anlamlısı yoktur. Kalp kelimesinin dilimizde bulunan herhangi bir zıt anlamlısı bulunmaz.
Anlam kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler mana, meal, mazmun kelimeleridir.
İlgili 33 soru bulundu
VAR KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Var kelimesinin eş anlamlısı "mevcut" ve "olanca" olarak bilinmektedir.
İkaz sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler ihtar, tembih ve uyarı sözcükleridir.
Kalbin eş anlamlısı olan kelimeler kalple aynı anlama gelseler de kalp kelimesi sesteş olduğu için cümlenin ve metnin anlamın göre doğru eş anlamlı kelimeyi seçmek gerekir. Kalp eş anlamlısı kelimeler: Hatır.
Yürek kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre Türkçe eş anlamlısı 'kalp' olarak değerlendirilmektedir.
kıymet-değer, cevap-yanıt, sene-yıl, medeniyet-uygarlık, imkân-olanak, acele-ivedi, zelzele-deprem, yoksul-fakir, misafir-konuk, sınav-imtihan, yöntem-metot, mesele-sorun, vasıta-araç, cihaz-aygıt, görev-vazife, düşünce-fikir.
Kalp kelimesine karşılık gelen eş anlamlı sözcük gerçek anlamda, 'Yürek' olarak öne çıkmaktadır. Yani diğer bir deyişle tıp alanında kalp ile beraber aynı zamanda yürek kelimesini kullanmak mümkün.
Zıt kelimesinin eş anlamı ise karşıttır. Zıt ile karşıt kelimeleri birbirinin eş anlamlısı olarak belirlenmiştir. Zıt kelimesinin, karşıt anlam ile eş anlamlı olduğunu söylemek doğru olacaktır.
Beyaz kelimesinin eş anlamlısı ak kelimesidir. Beyazın eş anlamlısını öğrenerek beyaz yerine bu eş anlamlı kelimeyi kullanmak mümkündür. Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Kirli = Temiz Yaşlı = Genç Aşağı = Yukarı Şişman = Zayıf Aç = Tok Ağır = Hafif Ucuz = Pahalı Büyük = Küçük Görmüş olduğunuz gibi bu konuda birçok farklı zıt anlamlı kelimeleri kullanmak mümkün.
Bu organ dolaşım sisteminin kan damarları yoluyla kan pompalar. Pompalanan kan besin ve oksijeni vücudun gerekli yerlerine taşırken, karbondioksit gibi metabolik atıkları da akciğerlere taşır. İnsanlarda kalp yaklaşık olarak kapalı bir yumruk boyutundadır ve akciğerler arasında, göğüsün orta bölmesinin içindedir.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Yazılış ve okunuşları bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Yürek eş anlamlısı olarak kalp, cesaret ve gönül kelimeleri kullanılabilir. Bunlar cümle içinde yürek anlamını da taşır.
Yüreklinin eş anlamlısı olan kelimeler: Babayiğit. Bıçkın. Cesaretli.
Kalp, bir pompa gibi, kanı dokulara dağıtma görevi gören, yoğunlukla kas ve bağ dokusundan oluşan, yaklaşık yumruk büyüklüğünde bir organdır. Kalp göğüs kafesinin altında, diyaframın üzerinde akciğerlerin arasında sol tarafa biraz daha yakın bir konumdadır.
Eşsesli, sesteş veya homofon; söylenişleri (telaffuzları) aynı, anlamları farklı olan (sözcükler).
Sima, hem yüz hem de şahsiyet anlamına gelir. Suret ve surat, yüz anlamında kullanılır. Vech yüz, vecahet yüz güzelliği manasına gelir. Farsça kökenli çehre kelimesi de yüz ile eş anlamlıdır.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
İhtiyar kelimesinin eş anlamlısı "Yaşlı"dır. Aynı anlamı ifade etmekte olan bu kelimelerden İhtiyar Arapça kökenli iken Yaşlı kelimesi ise Türkçe'dir. İki kelime de; Yaşlı, kocamış olan, pir (kimse), genç karşıtı olarak tanımlanır.
Öğrencilerin okuduğu alana ise okul denir. Aynı zamanda okul kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre, 'mektep' eş anlamlı sözcüğü üzerinden de değerlendirilmektedir.
Arapça dilinden Türkçe'ye geçen macera sözcüğünün Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan isim türündeki eş anlamlı (anlamdaş) kelimeleri; Serüven. Sergüzeşt. Avantür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri