2. Bulunulan yerin kapısı veya penceresi aralanarak ortamdaki oksijen artırılmalıdır. Bu, yardıma gelecek kişilerin hastayı bulmasını da kolaylaştırır. 3. Aspirin bir bardak su ile içilmelidir. Bunun dışında kesinlikle bir şey yenilip içilmemelidir.
Kalp krizi geçirdiği esnada kişinin tıkalı olan damarını açabilmek için yapacağı bir manevra yoktur. Öncelikle ağrı başladığı anda hasta telefonla yakınlarını arayarak durumu haber vermelidir. Bulunulan yerin kapısını aralık bırakılmalıdır. Böylece, yardıma gelecek olan kişinin işi kolaylaşmış olur.
Bulunduğunuz yerin kapısını aralayın ve böylece yardıma gelecek olan kişinin işini kolaylaştırmış olursunuz. Bir bardak su ile aspirin için. Bunun dışında kesinlikle bir şey yiyip içmeye kalkmayın.
KALP KRİZİ ESNASINDA NELER YAPILMALIDIR? Sakin bir şekilde panik yapmadan fazla hareket etmeden ambulansı aramak ve adresi doğru bir şekilde verdikten sonra bir yakınınızı veya komşunuzu çağırmak ve efor sarfetmeden ambulansı beklemek faydalı olur.
Günümüzde, kalp damar veya beyin damar hastalığı geçirmiş hastaların, her hangi bir engelleyici durumu yoksa, düşük doz aspirini ömür boyu kullanması tavsiye edilir. Bu hastalarda aspirin kullanılması ile damar hastalığına bağlı ölümlerde %15, öldürücü olmayan kalp krizi ve inme riskinde %33 azalma olmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Prof. Dr. Meral Kanbak, ağrı kesici ve ateş düşürücülerin içinde bulunan parasetamolün uzun süreli kullanımının, yüksek tansiyonu olan kişilerde kalp hastalığı ve felç riskini artırabileceği uyarısı yaptı.
- 45 dakika boyunca tempolu bir yürüyüş kalp sağlığını korur ve sıkışmayı yönler. - Özellikle bir ya da iki diş sarımsak tüketmek kalp sağlığını koruyan en önemli unsurlardan biridir. - Bal ve limon suyu kalp damarlarını temizleme noktasında oldukça etkilidir.
Derin nefes alma ve öksürük, yardim gelene ya da kalp normal ritmine geri donene kadar, durmaksızın her iki saniyede bir olacak şekilde devam etmelidir. Derin nefes alma akciğerlere oksijen ulaştırırken, öksürük hareketi kalbi sıkıştırarak kanın dolaşımını sürdürür.
Limon veya limon suyu aç karnına tüketildiğinde mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Gece uyumadan önce içilen 1 bardak su kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltır.
Kılcal damarları daraltması kalp krizi riskini artıran kan basıncını artırır. Maden suyu, kılcal damarlarda kolesterol büyümesini ve birikimini engeller.
Günde en az 2 litre su içerek kalp krizine karşı önleminizi alın.
Kalp krizi yaşayan çoğu kişide göğüs ağrısı sol kola yansıma eğilimindedir. Bu bölge dışında omuzlar, sırt, boyun ya da çene gibi bölgelere de ağrının yansıdığı kişiler mevcuttur. Kadınlarda kalp krizi sırasında ağrı alt karın bölgesi ve göğsün alt kısımlarına da yansıyabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Sinir krizi geçiren kişi ise düzenli şekilde nefes almaya ve sakin kalmaya çalışmalıdır. Kişi eğer kapalı bir ortamdaysa açık alana çıkarak hava almalıdır. Bunun yanında sinir krizi anında kimseye zarar vermemek için insanların olmadığı bir kenara çekilerek sakinleşmeye çalışabilirsiniz.
Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.
Kalp krizinin en sık belirtisi, göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissidir. Göğsün ortasında veya sol tarafında birkaç dakikadan uzun süren veya aralıklı tekrarlayan ağrı; rahatsız edici baskı, sıkışma, dolgunluk gibi hissedilebilir. Nadiren; Sersemleme veya baygınlık hissi.
Kalp krizine neden olan risk faktörleri
Bunlar yüksek kolestrol, tansiyon , şeker yüksekliği, obezite olarak sıralanabilir.
Mustafa Kemal Batur, kalp krizinin en önemli ölüm sebeplerinin başında geldiğine dikkat çekerek, “Krizin ilk 20 dakikasından sonra geçen her an kalp kasının daha fazla hasar görmesine neden olur. Bu nedenle tedaviye en hızlı şekilde başlamak için hastanın en yakın sağlık kurumuna götürülmesi gerekir” dedi.
BİR KİŞİ YANINIZDA KALP KRİZİ GEÇİRİYORSA...
- Hemen 112'yi arayın, ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın. - Bu esnada, kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın. - Ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak, kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın.
Kalp sıkışması durumunda başı yüksekte tutacak bir durumda uzanmalı ve sıkışma geçene kadar hareket edilmemelidir. Doktora danışılarak bir kanın daha iyi akmasını sağlamak amacıyla bir tek aspirin kullanılması kalp sıkışması anında yapılması gerekenler arasındadır.
SOLUNUM Ekşi limon, sıcak (sıkıntılı) kalp çarpıntısını giderir ve meramalatı boğaz ve akciğere çok yararlıdır.
İskoçyalı bilim insanları, yaptıkları bilimsel araştırmayla yüksek tansiyonu olan kişilerin uzun süreli parasetamol içeren ilaç kullanmaları halinde kalp krizi ve felç riskinin yükseldiğini açıkladı.
İngiltere'nin köklü eğitim kurumlarından Edinburgh Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, düzenli olarak parasetamol kullanmanın kan basıncını yükselterek kalp krizi ve felç riskini artırdığı belirlendi.
ABD'nin üçüncü büyük ilaç şirketi Merck, en çok sattığı ürün Voixx'un satışını durdurdu. Merck'ten yapılan açıklamada, ağrı kesici ve antiromatizmal ilaçlar kategorisine giren Voixx'un kalp krizi riskini artırdığına yönelik klinik bulguların ardından tüm ülkelerde geri toplanmasına karar verildiği bildirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri