Yoğun bakımda entübe hastanın solunum sayısının arttığı, oksijen seviyesinin düştüğü veya kanda karbondioksit seviyesinin yükseldiği durumlarda hastanın solunum yollarını açmak ve oksijen desteği sağlamak için solunum yollarına özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.
Bu işlem sayesinde hastanın ciğerlerindeki oksijen ve karbondioksit seviyeleri sağlıklı bir düzeye getirilir. Entübasyon; solunum yolunun kullanılamadığı, ciğerlere yeterince oksijenin ulaşamadığı, hastanın nefes alıp veremediği ve bu gibi durumlarda uygulanan bir müdahaledir.
Hastadan hastaya değişmektedir. Entübasyon durumu hastaların durumuna bağlıdır. Ağır olan bazı hastalarda haftalarca bu durum sürebilir. Bazılarında ise birkaç gün yeterlidir.
Entübasyon sürecinin diğer riskleri arasında boğaz ağrısı, ses kısılması, kanama, kazara trakea yani hava tüpü yerine yemek borusuna entübasyon, trakea travması, kusmuk, tükürük veya diğer sıvıları ciğerin içine çekmek yani aspirasyon, aspirasyona bağlı olarak gelişen zatürree, ventilatörden ayrılamama nedeniyle ...
Entübasyon, hastanın bedeni kendi başına nefes alma fonksiyonunu gerçekleştiremediğinde uygulanan bir prosedürdür. Bu prosedürde doktor, nefes alma güçlüğü yaşayan hastanın soluk borusuna boğaz yolu ile bir tüp yerleştirir ve böylelikle havanın ciğerlere girip çıkması kolaylaşmış olur.
İlgili 32 soru bulundu
Dolayısıyla entübe edilen hasta için hayatta kalma olasılığının halen yüksek olduğu söylenebilir. Entübe edilen hasta için ölüm oranının entübe olmayan hastalara göre artmasında etkili olan durum aslında solunum cihazına bağlanan hastanın ağır hasta olmasıdır.
Entübasyon işlemi öncesi hasta anestezi veya sedasyon altındadır veya ağır hastalığından dolayı bilinci tam olarak yerinde değildir. Bu sebepler hastanın ağız ve solunum yolunun daha rahat açılmasına olanak tanır.
Entübasyon yoğun bakımda uygulanan müdahalelerden bir tanesidir.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Bu durum yaşamı tehdit ediyor ise hekimin vereceği karar ile ivedilikle bir girişim-tedavi uygulanabilir (örneğin kalp zarlarından sıvı-kan boşaltılması). Koroner Yoğun Bakım Birimi'nde izleme ve tedavi süresi ne kadardır? Bu birimlere en sık yatma nedeni olan kalp krizinde bu süre 24-48 saattir.
Solunum ve dolaşım sistemindeki bozulmalar da bilinci sıklıkla etkilemektedir. Hastanın uykulu olması, aşırı tepki vermesi, uyandırılamaması bilinç bozukluğu olarak değerlendirilirken koma kadar ağır bir durum da gelişebilir.
Yoğun Bakım Sonrası Evde Hasta Bakımı, Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalar, genel durumlarına ve tedavinin gidişatına göre bir süre sonra yatan hasta katlarına alınarak, hayati bulguları ve tedaviye verdiği yanıtlar doğrultusunda bakım süreçlerine evde devam edilmek üzere hastaneden taburcu olurlar.
Entübe hasta kalıbını çok sık duyar hale geldik. Bu, hastaya entübasyon işleminin uygulanmış olduğu anlamına gelir. Hava kontrolünü sağlayamayan veya yardım almadan solunumunu gerçekleştiremeyen hastalar için uygulanır.
Zamanında müdahale ile duran kalp yeniden çalıştırılarak, hastanın yeniden hayata tutunması sağlanabilir. Kalbin, kısa süreliğine de olsa vücuda kan pompalayamaması ve oksijeni organlara ulaştıramaması, başta beyin olmak üzere vücuttaki tüm organların fonksiyonlarında bozulmalara yol açabilir.
Kalbin ve/veya solunumun durması halinde; dokulara yaşamaları için gereken oksijen taşınamaz ve dokulardaki hücreler ölmeye başlar. Vücudumuzda oksijensizliğe en hassas olan doku beyindir. Beyin dokusu, 3 dakikadan fazla oksijensiz kalması halinde ölmeye başlar ve geri dönüşü olmayan bir biçimde beyin hasarı gelişir.
Üçüncü basamak hastalarda çoğunlukla; çoklu organ yetmezliği, koma, şok gibi ileri derecede problemler vardır. Bu organ yetmezliklerinin tedavisi için yüksek teknolojiye sahip cihazların kullanılması gerekir.
Hastalık veya travma sonucu yaşam fonksiyonları ileri derecede bozulmuş olan veya her an bozulma riski taşıyanlar “kritik hasta” olarak tanımlanır. Hastalar, yoğun bakım ünitesine, acil biriminden, ameliyathaneden, hastane içindeki farklı bir bakım alanından veya başka bir hastaneden sevk ile alınır.
Bireyin psikolojik ve fiziksel anlamdaki son evresidir. Ölümün olumlu yanları; uyku, boyun eğme, kavuşma, yeniden doğuş, olumsuz anlamları ise; ayrılık, kayıp, travma ve cezadır. başlar ve özellikle ayak ve bacakta duyu kaybı oluşur. GİS (gastrointestinal sistem) hareketleri çok yavaşlar ve refleksler kaybolur.
Buna karşın, yoğun bakım hastaları için ağrı ciddi bir sorun olup yüksek oranda görülmektedir. Ağrı derecesinin değerlendirmesinde en güvenilir gösterge hastanın kendi ağrı ifadesidir. Ancak, yoğun bakımda özellikle de entübe ve sedasyon altında olan hasta ağrısını ifade edememektedir.
Hızlı ve seri entübasyon medikal acil durumlar nedeniyle yaşamı tehdit altında olan hastalarda güvenle uygulanabilecek bir hava yolu açma yöntemidir.
Yoğun bakım, ciddi hayati risk taşıyan hastaların tedavi gördüğü ünitedir. Hayati riskin en aza indirgenebilmesi açısından yoğun bakım ünitelerinde ekipman kalitesi, personelin uzmanlığı ve hijyen gibi konular çok büyük bir öneme sahiptir.
Orotrakeal entübasyonda kullanılan tüpün yaklaşık 0.5-1 mm küçüğü kullanılmalıdır. Tüpün üzerine anestezik ve suda eriyen bir jel sürüldükten sonra uygun olan burun deliğinden hafif rotasyonel hareketlerle ilerletilir.
Uyaran ortadan kalktığı zaman uyumaya devam eder. ve kuvvetli uyaranla gözlerini açar. Uyandığında uyaranlarayavaş ve yetersiz yanıtlarverir. uyaranların farkında değildir.
Avrasya Hospital Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Kadir Doğruer, yoğun bakımda komada olan veya uyutulan kişinin algılarının açık olduğunu, hasta yakınlarının bu duruma uygun şekilde davranmaları gerektiği hakkında bilgi veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri