Su sıcaklığının kilo kontrolü üzerine farklı etkileri mevcuttur. Sıcak su bağırsak ileti sistemini uyararak sindirimi hızlandırır. Bunun yanında soğuk su içtiğimizde vücudumuz ideal sıcaklığına ulaşmak için ekstra kalori harcayacaktır.
Soğuk su metabolizmayı hızlandırmaya ve daha zinde kalmaya yardımcı olurken ılık veya sıcak su mide-bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimi destekleyebiliyor. Bu nedenle sıcak suyun mu soğuk suyun mu daha faydalı olduğundan ziyade, vücudunuzun hangisine daha çok ihtiyacı olduğuna odaklanabilirsiniz.
Sıcak su içmek yiyeceklerin daha hızlı parçalanmasını sağlayarak bağırsak hareketlerinin daha düzenli olmasına katkıda bulunuyor. Özellikle sabahları sıcak su içildiğinde metabolizmanın ve sindirim sürecinin hızlandığı biliniyor.
Soğuk Su İçmek Sağlıklı mıdır? Soğuk su içmek sağlıklıdır. Fakat her bünye farklıdır bu nedenle soğuk su içmek herkeste aynı sonuçları ortaya koymaz. Özellikle sıcak havalarda vücut sıcaklığını düşüren soğuk su, metabolizmayı da hızlandırır.
Musluk suyunun kaynatılması durumunda suyun içindeki kalsiyum, magnezyum, karbonat kireç halinde çökeceğinden ve su mineralini kaybedeceğinden musluk suyunun kaynatılarak içilmesi önerilmemektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
- Sabahları güne bir bardak su ile başlamak, gece boyunca susuz kalan vücudun güne hazırlanmasını sağlayacaktır. - Su içerken mümkünse oturmak gerekir. Su ayaktayken içildiğinde mideden idealden hızlı geçer. - Suyun yavaş yavaş, yudum yudum içilmesi tavsiye edilir.
Peki, sıcak su içmek zayıflatır mı? Yapılan bilimsel çalışmalar kilo vermede bir etkisi olmadığını sıcak su ve soğuk suyun yarattığı tek farkın midede kalma süresi olduğunu göstermiştir. Sıcak su vücudu 80, soğuk su ise 20 dk sonra terkeder.
Sabah aç karnına 2-3 bardak su tüketimi metabolizmanın hızlandırılması, sindirimin kolaylaşması, mide asidinin dengelenmesi ve zindelik elde edilmesi bakımından ideal olarak kabul edilmektedir. Gece boyunca su tüketiminin olmaması sabahları yaklaşık 500 ml su tüketimi önerilmesinin ardındaki temel nedenlerdendir.
Soğuk su içmenin faydaları arasında soğuk suyun vücut ısısını düşürmesine ek olarak antrenman sonrası vücudun ve kasların rahatlamasına yardımcı olması, susuzluğu giderip ferahlatması, metabolizmayı hızlandırması yer alır. Soğuk su içerken temkinli olunmasının gerektiği durumlar da vardır.
Sabahları 250-300 ml ılık su içmek, iç organların daha aktif çalışmasını sağlar. Bu yüzden günde maksimum 300 ml sıcak su içmek, sağlık açısından faydalıdır. Sıcak suyun sabahları mide boşken içilmesi önerilir.
Sıcak su içmek, soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısı için mükemmel bir doğal çözümdür. Balgam çözer ve solunum yollarının açılması için faydalıdır. Sıcak su regl kramplarını da hafifletir. Sıcak su karın kasları üzerinde yatıştırıcı ve sakinleştirici etkiye sahiptir ki bu da kramp ve spazmları hafifletir.
Aç karnına bir bardak ılık su içmek, güne enerjiyle başlamanın iyi bir yoludur. Sabahları karşılaşabileceğimiz uyku halini ve yorgunluğu gidermeye yardımcı olur. Kahvaltıdan önce su içmek, bağırsak hareketlerimizi canlandırarak kabızlığı önlemeye yardım eder.
Hem sıcak hem de soğuk suyla duş almanın kendine özgü bazı avantajları var. Örneğin; sıcak su kasların gevşemesini ve sinüslerin temizlenmesini sağlarken, soğuk su kan dolaşımını hızlandırıp bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve gözenekleri sıkılaştırarak cildin nemli kalmasını sağlıyor.
*Sıcak suyla yıkanmak daha fazla temizlik ve hijyen demektir. Yüksek ısıda bakteriler daha kolay ölür bu sebeple sıcak suyla yıkanmak gözenekleri açar ve cildi temizler. *Doğal burun açıcıdır.
Soğuk suyun faydaları düşünülenden çok daha fazladır. Suyu soğuk içmek suyun ısısı ile vücut ısısının dengelenmesini sağlar. Bunun için de vücut olması gerekenden daha fazla enerji harcar ve bu durum da metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olur.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevihan Akbulut'a göre tıpkı yüz yıkamak gibi uyanır uyanmaz ilk yapmamız gereken şey su 1 bardak su içmek olmalı. Çünkü gece boyunca sıvı kaybetmeye devam ederiz ve vücudumuzun da organlarımızın, sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde işleyişine devam etmesi için en çok ihtiyaç duyduğu şey sudur.
PEKİ NE YAPMALI? – YEMEKTEN 30 DK ÖNCE 1-2 BARDAK SU İÇİLMESİ SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR. – YEMEKTEN 30 DK SONRA SU İÇİMİ DE GIDALARIN EMİLMESİNE KATKI SAĞLAR.
Gece su içmek, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olabilir. Uyku sırasında vücudun toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca uyku sırasında cildin nem seviyesini arttırarak cildin daha pürüzsüz ve sağlıklı görünmesini sağlayabilir.
Sıcak su içmek direkt olarak zayıflatmaz ancak sıcak su içmek kabızlığa iyi gelir.
Dolayısıyla “soğuk su zayıflatır mı” diye merak edenler varsa hemen konuyu biraz daha detaylandıralım. Metabolizma hızlandığında vücut kalori yakar. Bu nedenle soğuk suyun zayıflamaya yardımcı olduğunu söylemek mümkündür. Kilo verme sürecindeyseniz oda sıcaklığındaki su yerine, soğuk suyu tercih edebilirsiniz.
Su konusunda bana sorulan iki sorudan birisi, “Sıcak su yağları eritir mi?”; diğeri ise “Soğuk su içince vücut daha fazla mı kalori yakar?” İki sorunun cevabı da bireylerin duymak istediği ve işlerini kolaylaştıracak nitelikte değil. Yani sıcak su yağları eritmiyor, soğuk su da kalori yakımını artırmıyor.
Uyumadan önce fazla su içerseniz bu durum, uyku sırasında azalan idrar çıkışının artmasına neden olabilir. Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz. Yarım ya da bir bardak su, gece uyumadan önce yeterli olabilir.
Bu öneri, günlük tüketmesi gereken su miktarı 50 ila 80 kilo arası olan kişiler içindir. 50 kilo altı 1 ila 2 litre, 80 kilo üzeri kişiler ise 3,5 ila 5 litre su içmelidir.
Kiloya göre günlük su içme tablosu verileri hesaplanırken kişinin kilogram cinsinden kilosunun 0.033 ile çarpılması gerekir. Örneğin 70 kilogram bir bireyin kilosuna göre içmesi gereken su miktarı 2,31 litreyken, 90 kilo biri için bu miktar 2,97 litre dolaylarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri