KALP MASAJINA BAŞLAMADAN ÖNCE KALBİN TAMAMEN DURDUĞUNDAN KESİNLİKLE EMİN OLUNMALIDIR! Alttaki kaburgalar elle tespit edilir, eller kaydırılarak göğüs kemiğinin alt ucu belirlenir. Her iki kaburganın birleştiği noktaya (sternum ucu) iki parmak konur ve üstüne diğer el topuğu yerleştirilerek bası noktası tespit edilir.
Kalp basısı uygulamak için göğüs kemiğini ortalayarak (göğüs kemiğinin üst ve alt ucunun ortası) göğüsün merkezi tespit edilir.
Kompresyon dakikada 100-120 defa olacak şekilde yapılmalıdır ve her kompresyonda göğüs minimum 5 cm inmeli, 6 cm'i geçmemelidir. Bu şekilde hasta kendine gelinceye kadar veya ambulans gelene kadar devam edilir.
Bu işlem dakikada 80-100 kez olacak tempoda uygulanmalıdır. Sıkıştırma ve gevşetme süreleri eşit olmalı ve İşlem sırasında ellerin göğüs üzerindeki yeri değişmemelidir. En az 3 dakikada bir kalbin kendi kendine çalışmaya başlayıp başlamadığını anlamak için nabız kontrol edilmelidir.
Kalp basısı uygulamak için göğüs kemiğinin alt ve üst ucu tespit edilerek alt yarısına bir elin topuğu yerleştirilir. Diğer el bu elin üzerine yerleştirilir. Her iki elin parmakları birbirine kenetlenir.
İlgili 21 soru bulundu
Göğüs kemiği üzerine dik olarak baskı uygulayabilmek için dirseklerin bükülmemesine dikkat edilir.Her baskıda göğüs kafesinin 4 cm kadar aşağıya inmesi sağlanmalıdır.Bu işlem dakikada 80-100 kez olacak tempoda uygulanmalıdır.
KALP MASAJINDA 1 KEMİK KIRILIR
Diğer kırık kemik ise iman tahtası denilen ğöğüs kafesinin ortasındaki kemik. Doktorlar bu kemiğin kalp masajı sırasında kırılmasının mümkün olmadığını, en fazla bir tanesinin kırılabileceğini söylediler. Bu da cinayet ihtimalini kuvvetlendiriyor” dedi.
Dr. Murat Gülbaran, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: ''Kalp durursa ilk 3-5 dakikadan sonra hastanın geri dönme ihtimali azalıyor. Aslında kalp için bu süre 10 dakikaya kadar uzayabilir, ama 3-5 dakikadan sonra beyinde araz kalıyor.
(Göğüs kemiğinin 1/3 alt kısmına) Önemli! Kalp masajı ilk yardım eğitimi alan kişiler tarafınca yapılmalıdır. Her iki kaburganın birleştiği noktaya (sternum ucu) iki parmak konur ve üstüne diğer el topuğu yerleştirilerek bası noktası tespit edilir. Bu elin üzerine diğer el yerleştirilir.
Eğer Kalp Krizi geçiren kişinin Kalp Atışı yoksa; Kalp atışı alınana kadar hastaya Kalp Masajı yapılmalıdır. Solunumun durduğu ve nefes alış verişinin sağlıksız olduğu tespit edilirse suni teneffüs yapılmalıdır.
Alt Çene Pozisyonu: Düşme ve trafik kazalarında daima aksi kanıtlanmadıkça kişide boyun zedelenmesi varsayılarak bu pozisyon uygulanır. Baş hareket ettirilmeden alt çene her iki elin 4 parmağıyla alttan kavranır.
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Ani Kalp Durmasının Tedavisi
Ani kalp durması yaşarsanız, kalbe elektrik vererek kaotik ritmi sonlandıran bir makine olan defibrilatör ile hemen tedaviye ihtiyacınız vardır. Bu şok bazen kalbinizin tekrar normal şekilde atmasını sağlayabilir.
Dakika 80-100 kez olacak şekilde baskı yapılmalıdır. Sıkıştırma ve gevşetme süreleri eşit olmalıdır. En az üç dakika bir nabız kontrol edilmelidir. Kalp çalışmaya başladığında masaja son verilmelidir.
Diğer el, kazazedenin alnına, işaret ve baş parmaklar burnu kapatacak biçimde yerleştirilir. Kurtarıcı derin bir nefes aldıktan sonra, dudaklarını kazazedenin dudaklarına bitiştirerek güçlü bir nefes verir (hayat öpücüğü). Soluk verdikten sonra kazazedenin soluk vermesini sağlamak için ağzı açık tutulur.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
30 kalp masajına başlanılır. Kalp masajı yaparken göğüs kemiğinin ortası bulunur elin topuğu göğüs kemiğinin alt yarısına yerleştirilir.
10- Hasta / yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüsün üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Temel yaşam desteğine hasta / yaralının yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar yada ilkyardımcı yorulana kadar kesintisiz devam edilir.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
5 dakikadan daha fazla oksijensiz kalan beyin hücreleri ölmeye başlar ve daha ağır belirtiler oluşur. Bu durum koma, nöbet ve ölüme kadar gidebilir.
İlk müdahale oldukça önemli çünkü kalp durduktan 5 dakika sonra hayati fonksiyonlar biter.
Normal solunumu olan kişiye kalp masajı yapılması durumunda çalışan kalp durur. Boğaza takılan herhangi bir cisim nedeniyle tıkanma meydana gelmiş ve kişi öksürebiliyorsa sırtına vurmayın.
Dirsekler ve omuz düz ve hasta/yaralının vücuduna dik tutulacak şekilde tutulmalıdır. Vücut ağırlığı ile kaburga kemikleri 4-5 cm içe çökecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3'ü kadar ) ritmik olarak sıkıştırma-gevşetme şeklinde bası uygulanır. Erişkinlerde dakikada 100 bası uygulanmalıdır.
Onun için kalp ve/veya solunumun durması durumunda hastaya müdahale 3 dakika içinde yapılmalıdır. Bu altın kıymetinde değerli olan 3 dakika içinde çoğunlukla tıbbi destek veya ekip olmayacağı için bu müdahaleler o sırada orada bulunan kişilerce, yani sizler tarafında yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri