Çocukların, bir yaş gibi anne, baba gibi kelimeleri, 18 aydan sonra da kısa cümleler kurmaları beklenir. Üç yaşlarında konuşmanın tamamlanması ise beklenen gelişimdir. Eğer çocuk bu gelişim dönemlerinin çok gerisindeyse o zaman konuşur diye beklemeden araştırma zamanı gelmiş demektir.
Konuşma gelişiminin 2,5 yaşında tamamlanmış olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Konrot, “Eğer bir çocuk 3 yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılabilir. Bir çocuk 2 yaşında eğer tek tek sözcük kullanamıyorsa ebeveyn durumdan şüphelenmeli.
Çoğu çocuk 12 ila 18 aylıkken konuşmaya başlar ve 2 yaşına kadar en az 50 kelime söyleyebilir ve basit cümleler kurabilir. 3 yaşına kadar çoğu çocuk daha uzun ve daha karmaşık cümleler kurabilir ve basit talimatları anlayabilir ve takip edebilir.
Normal şartlarda bir çocuk 3 yaşına geldiğinde belli oranda konuşma becerisini kazanmış olması gerekir. Ancak çeşitli sebepler birleştiğinde çocuklarda konuşma geriliği görülebilir. Bu sebepler; genetik ve duygusal olabileceği gibi nörolojik veya nöropsikiyatrik bir bozukluk da olabilir.
Bu dil gelişiminin gecikmesi bazen herhangi bir nedene bağlı olmazken bazı sendromlara (down sendromu vb) veya etmenlere ek olarak da gözlenebilmektedir. Çocuğunuz 4 yaşına geldiği halde konuşmuyorsa daha fazla vakit kaybeden bir uzmana yani bir dil ve konuşma terapistine başvurmanız oldukça önemlidir.
İlgili 21 soru bulundu
Konuşma gecikmesinin nedenleri şöyle sıralanabilir: Zeka sorunları, işitme sorunları, görme sorunları, kronik depresyon, sara (epilepsi) nöbetleri, dil bağı, yarık damak-dudak gibi ağız içi problemleri, yaygın gelişimsel gerilik, kardeş kıskançlığı, televizyon izleme, ailesel dil gecikmesi, travma, çok dilli aile ( ...
Gecikmiş konuşma bir çocuğun yaşıtlarıyla benzer konuşma becerilerini sağlayamaması olarak tanımlanabilir. Bir çocuk yaşıyla uyumlu beklenen konuşmayı sağlayamıyorsa bu bir “konuşma bozukluğu” olabilir, veya “gelişimsel dil gecikmesi” olabilir.
Bununla birlikte, otistik konuşma gecikmeleri ve diğer gecikme türleri arasında farklılıklar vardır. Bu farklılıklar uzman olmayanlar tarafından bile gözlemlenebilir. Konuşma gecikmeleri, bazı endişelerin nedeni olabilir, ancak her zaman bir otizm işareti değildir.
Geç konuşma sorunu olan bir çocuk ilk olarak bir uzman tarafından tıbbi kontrolden geçirilmelidir. Çocuğun işitmesine ve konuşmasına engel oluşturan patolojiler araştırılmalıdır. Psikolojik bir engel varlığı sorgulanmalıdır. Daha sonra yaşıyla uyumlu gelişim testi, zeka testi değerlendirmeleri yapılmalıdır.
Üstün Zekâ ve Geç Konuşma
Çocuğunuz yüksek zekâ seviyesine sahip tanısı aldıktan sonra üstün zekalı olarak nitelendirilmektedir. Dünyadaki var olan araştırmalara göre, konuşma gecikmesi yaşayan çocukların sadece on çocuktan biri üstün zekalıdır.
Ancak çocukların 1 yaş civarında ilk kelimelerini söylemesi, 2 yaşına geldiğinde yaklaşık 50 sözcük söyleyebilmesi ve söylenen birçok şeyi anlaması, 3 yaş civarında 2-3 öğeli cümleler kurabilmesi ve 250'ye yakın kelimeyi söylemesi beklenir.
Çocuğunuz konuşma güçlüğü yaşıyorsa Çocuk Nöroloji bölümüne başvurmalısınız.
Adnan Ayvaz'a göre bir çocuğun 18. ayda hiç kelimesi yoksa 2 yaşında iki kelimeli bir cümle kuramıyorsa, üç yaşında normal bir cümle kuramıyor veya hiç konuşmuyorsa, anlaşılmaz konuşuyorsa mutlaka dil problemi ve konuşma gecikmesi açısından incelenmesi gerekiyor.
3 yaş ile birlikte çoğu çocuk son derece akıcı konuşmaya, kendini çok daha kolay şekilde ifade etmeye başlar. Bu dönemde çocuk her zaman doğru fiil kalıplarını kullanamasa bile istediğini anlatacak cümleyi kolayca kurmayı başarır. Soru cümleleri ile olumsuz cümleler de ilk olarak 3 yaş civarında duyulur.
Konuşamayan çocuk derdini anlatamadığından dolayı içinde yaşadıkları onun daha hırçın ve mızmız olmasını sağlıyor. Aile her ne kadar bu durumdan şikâyet ediyor olsa da mutlaka sorunu değerlendirmeli ve çözüm aramalıdır.
Dil ve konuşmanın gecikmesi erken doğum, kromozom anomalileri, motor gelişim geriliği, işitme kayıpları, genetik bozukluklar, ailede gecikmiş dil öyküsü, zeka geriliği, yarık dudak/damak, otizm, yaygın gelişimsel bozukluk, çevresel koşullar, uyaranların az olması, anne-babanın tutum hataları gibi birçok nedene bağlı ...
Peki neden erkek çocuklar daha geç konuşur. Avustralyalı bilimcilere göre bundan testosteron hormonu sorumlu. Doğum anında göbek kordonunda daha yüksek testosteron değerlerine sahip erkek bebekler, konuşmayı öğrenirken üç misli daha fazla sorun yaşıyor. Oysa aynı hormon kızlarda daha çok tetikleyici bir rol üstleniyor.
Çocuğun ailesinde dil ediniminde bir gecikme veya konuşmada bir sorun öyküsünün olması riski arttıran bir genetik durum olarak karşımıza çıkar.
Otizm tanısı genellikle 2 – 3 yaş sonrasında ailelerin fark edebildikleri bir farklılıktır. 4 yaşında otistik belirtiler gösteren bir çocukta konuşma mümkün olabilir. Bunun için ABA terapi eğitimleri, dil konuşma terapileri, ergoterapi ve duyu bütünleme gibi çeşitli disiplinler bir araya getirilmektedir.
Çocuklar ne zaman konuşur? Çocuklar on ikinci ve on sekizinci aylarda ilk kelimeleri söylemeye başlar, bu yaştaki bir çocuğun konuşabildiği sözcük dağarcığı yaklaşık 10-50 civarında olması beklenir.
Kekemelik sorunu yaşayan ya da hiç konuşamayan çocuklar için Esmaül Hüsna zikirleri de tavsiye edilmektedir. Ta Evvelü Ya Ahir isimleri 801 defa okunup suya üflenip bu su tüketilirse Allah'ın izni ile kekemelikten eser kalmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri