Kalp Masajı Uygulanışı: Kazazede sert bir yere sırt üstü yatırılır. Kalbi çalışana kalp masajı yapılmaz. Çünkü kalbi durdurur.
Kalp masajı, kalbi aniden durduğu için vücuda kan pompalanamadığında, beyin oksijensiz kalmasın diye başvurulan bir ilkyardım uygulamasıdır. Amacı kalbi yeniden çalıştırmak değil, hastanın akciğerlerine oksijen pompalayarak beyin hasarını önlemektir.
Bir erişkinde dakikada 75 kalp masajı 15 suni solunum yapılmalıdır. UYARI: KALP MASAJI; KALBİ DURMUŞ KİŞİLERE BU KONUDA EĞİTİM ALMIŞ VE EHLİYETİ OLAN KİŞİLERCE YAPILIR, ÇALIŞAN KALBE KALP MASAJI YAPILMAZ, KALBİ DURDURABİLİR.
Doktorlar genelde, bir insanın kalbi 20 dakikadan fazla durursa, beyinde tamiri imkansız bir hasar meydana geleceğine inanıyorlar. Ancak Parnia, iyi bir kalp masajı ve dikkatli bakımla bunun önlenebileceğini söylüyor.
“1 SAAT SONRA KALBİ ÇALIŞTIRMAK MÜMKÜN OLMAZ”
İlk müdahale oldukça önemli çünkü kalp durduktan 5 dakika sonra hayati fonksiyonlar biter. Eğer kalp durduktan hemen sonra kalp masajına ve solunum desteğine başlanırsa hasta bir saatlik sürede de hayata dönebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Kalp durması hızlı ve şiddetlidir: Bilincinizi kaybedersiniz, nabzınız atmaz ve nefes alamazsınız. Olmadan hemen önce yorgunluk hissi, baş dönmesi, halsizlik, nefes darlığı olabilir. Bayılabilir veya göğüs ağrınız olabilir.
KALBİN DURMASI EN ÇOK BEYNİ ETKİLİYOR
Oksijensiz kalan diğer organ hasarları yapılan tedaviler ile giderilebilirken, beynin bu durumdan etkilendikten sonraki geri dönüşü daha güçtür. Beyinde ortaya çıkan sorunlar nedeniyle kişi, küçük sakatlıklar yaşayabileceği gibi yaşamı boyunca yatağa mahkum da kalabilir.
Bu ağrı; baskı, sıkışma ve ağırlık hissine neden olabilir. Kalp kasının yeterli oksijen alamamasına bağlı olarak göğüste ağrı ve sıkışma hissi oluşur. Ağrı birkaç dakika sürüp sonra hafifleyebilir. Göğüsteki ağrı aynı gün içinde ya da ertesi birkaç gün boyunca tekrarlayabilir.
Kalp Masajı Uygulanışı:
Kalp masajı, kalbi 3-5 dakika önce durmuş olanlara yapılır. Kazazede sert bir yere sırt üstü yatırılır. Kalbi çalışana kalp masajı yapılmaz. Çünkü kalbi durdurur.
Entübe kişilerde kompresyon 100-120/dk arasında ve ventilasyon 8-10/dk şeklinde, 2 dk'lık değişimlerle aralıksız sürdürülür. CPR sırasında göğüs kafesinin kırılması olağan bir durumdur.
Normal solunumu olan kişiye kalp masajı yapılması durumunda çalışan kalp durur. Boğaza takılan herhangi bir cisim nedeniyle tıkanma meydana gelmiş ve kişi öksürebiliyorsa sırtına vurmayın.
Vücut ağırlığı ile kaburga kemikleri 4-5 cm içe çökecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3'ü kadar ) ritmik olarak sıkıştırma-gevşetme şeklinde bası uygulanır. Erişkinlerde dakikada 100 bası uygulanmalıdır.
Onun için kalp ve/veya solunumun durması durumunda hastaya müdahale 3 dakika içinde yapılmalıdır.
Kalp durması ve kalp krizi; kalp hücrelerinde geri döndürülemez bir hasar yaratırken, ölüm gerçekleştiği takdirde bu hücrelerin iyileşmesi imkansızdır.
Sonuç olarak geleneksel kalp masajı, hastanın ilk 30 günde hayatta kalma oranını 2,6 kat arttırırken, yeni nesil kalp masajı da iki kat arttırdı.
Dr. Murat Gülbaran, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: ''Kalp durursa ilk 3-5 dakikadan sonra hastanın geri dönme ihtimali azalıyor. Aslında kalp için bu süre 10 dakikaya kadar uzayabilir, ama 3-5 dakikadan sonra beyinde araz kalıyor.
Ani kalp durması ya da kalp krizi damarlarda pıhtı ya da tıkanıklık olduğunda ve bu durum kalbe kan akışını durdurduğunda ortaya çıkar. Bu tıkanıklık yüzünden, kalp gerekli oksijeni alamaz ve kalp hücreleri ölür. Böyle bir durumda ventriküler Fibrilasyon denen anormal bir kalp ritmi oluşur.
Kardiyoloji uzmanı doktor Hamit Çelik, kalp krizi sonucu kalbi ve solunumu duran hastalara yapılan müdahale normalde kılavuz ve literatür bilgilerine göre en az 45 dakika yapılması önerildiğini söyledi. 45 dakika kalp masajı ve suni solunuma cevap alınmazsa müdahale bırakılır.
'Stres kardiyomiyopatisi dediğimiz bu hastalık, duygusal vakalar ve sonunda yaşanan mutsuzluğun ardından kalbin geçici olarak 'şaşkınlaşması' durumudur. Kalp krizine ciddi şekilde tıkanmış damar neden olurken, kırık kalp sendromu tipik olarak stresli olaylardan kaynaklanır ve kalp kasının ani zayıflamasına yol açar.
İki litre kan kaybedildiğinde baş dönmesi ve bilinç kaybı başlıyor. ANİ basınç kayıplarından kurtulanlar göğsüne vurulmuş gibi ani bir acı yaşadıklarını anlatıyor. 15 saniyeden az süre içinde de bilinç kaybı yaşanıyor. EN çok rastlanan olay, kaslar oksijen alamayıp çırpınmaya başladığında hissedilen göğüs ağrısıdır.
Kalp durduğunda kan vücutta hareket edemez ve ağır kırmızı kan hücreleri yerçekimi etkisiyle kan serumunun içinde çökerler. Ölümden üç saat yirmi dakika kadar sonra görülmeye başlar ve 4-5 saat içinde kan kılcal damarlar içinde pıhtılaşmaya başlar. Maksimum morluk 6–12 saat arasında gözlenir.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Nabız vuruşları ritmik ve dolgundur. Pek çok nedenden dolayı değişiklik gösterir. Normal nabız değerleri kişiden kişiye farklılık gösterir ancak belirli bir aralık içinde olması gerekir. Yetişkin ve sağlıklı insanlarda kalp atış hızı dakikada 60-100 aralığında olması normaldir.
Kalp, vücudumuzdaki en güçlü kaslardan birisidir. Her 1 saatte yaklaşık 5.000 defa kasılıp gevşeyen bu kan pompası, her 1 dakikada 5-6 litre kanı yer değiştirir. Kalp, yorulmayan kaslardan birisidir ve 80 yıl boyunca yaşayan birinin kalbi ömrü boyunca 2-3 milyar kez atacaktır.
Koroner Arter Hastalığının en sık görülen kalp damar hastalıkları arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Hobikoğlu, 'Koroner Arter Hastalığı toplumda çok sayıda kişiyi etkileyen bir rahatsızlık. Bu hastalık erken dönemde tanı alıp tedavisi yapılmadığında kalp krizine ve dolayısıyla da ölüme yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri