Kalp yetmezliği hastaları ya da sağlıklı bireyler üzerinde yapılan birçok çalışma yatış pozisyonun önemli olduğunu göstermiştir. Yan yatma pozisyonunda en iyi klinik sonuçlar saptanmıştır.
Bu pozisyon omurga üzerindeki yükü hafifletir ve uykunuzda daha rahat olmanızı sağlar. Sol tarafa yatmak, kan dolaşımını rahat sağladığı için kalbimiz üzerindeki baskıyı hafifletir. Bu da vücudumuz için oldukça faydalıdır.
Kaliteli uyku kalbin dostu olup, derin ve deliksiz uyku uyuyanlarda kalp krizi riski azalır. Bunun için özellikle gece 23:00-01:00 arasında uyumak çok önemli.
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
Yan yatma pozisyonda sırt üstü veya yüz üstü uyuma şekline göre daha fazla lenf sistemine yardımcı olduğu, bunun da beyinde istenmeyenlerin kimyasalların birikmesine engel olarak Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini azalttığı belirtildi.
İlgili 17 soru bulundu
)'de “sağ yanına yatmak”la ilgili hadisi aktar ıl arak (s. 207) şu bilgiye yer verilir: “Resul-i Ekrem (…) Efendimiz yatağına girdiğinde sağ tarafına yatardı. Son- ra: «İlâhî! kendimi Sana teslim ettim, yüzümü Sana tevcih ettim.
Bunun nedeni sol taraf üzerine yatmanın mide ile yemek borusu arasındaki bağlantıyı mide asidi seviyesinin üzerinde tutması olabilir. Sağ taraf üzerinde uyumak alt yemek borusunun (özofagus) gevşeyerek asidin kaçmasına yol açıyor olabilir.
Omurga bir bütün olarak düşünüldüğünde bel ve boyunun baştan aşağıya düz bir şekilde durması sağlıklıdır. Bu pozisyonun en önemli noktası yatak seçimidir. Lateks yatak veya direkt olarak kişiye özel yataklardan edinmen mantıklı bir seçim olacaktır.
Bu pozisyonda uyumak omurga etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, omurgadan sinirlerin çıktığı deliklerin sıkışmasına sebep olur. Bu da omurga ve disk üzerine yük bindirir. Tüm bunlar ise bel ve boyunda eğriliklerin artmasına bağlı olarak omurgada zedelenmelere ve fıtık gibi sonuçları ortaya çıkarır.
Sağ tarafa yatmak
Uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen ve en sağlıklı olduğu düşünülen yatış pozisyonu sağ tarafa yatmaktır. Kan dolaşımının en sağlıklı olduğu pozisyon budur. Bu pozisyonda uyurken uykunun daha kaliteli olması için bacaklar hafifçe karna çekilip cenin pozisyonunda uyumak daha faydalı olacaktır.
Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Kalp yetmezliğinde gece uykudan uyandıran nefes darlığı atakları vardır. Hasta nefes darlığı ile uykudan uyanır ayağa kalkar pencereyi açarak hava alma ihtiyacı hisseder. Kalp yetmezliği aynı zamanda beyindeki solunum merkezini de etkileyerek beyine bağlı uyku apnelerine neden olabilir.
Kalp iteklemesi (ritm bozukluğu) göğüs bölgesinde batma, nefes darlığı ile beraber bacakların şişmesi kalp adelesinin iltahaplanmasından kaynaklanabilir. Batıcı ağrılar, yatınca veya sol tarafa dönünce fazlalaşırsa kalp zarının iltahaplanmasından ileri gelebilir.
Kronik kalp rahatsızlığı hastalarının sağ tarafının üzerinde cenin pozisyonu alarak uyuması tavsiye edilir. Bu sayede kalp ritmi daha normal hale gelir. 2. Yüz Üstü Yatmak: Omurga üzerine yük bindirdiği için uzmanlar tarafından tavsiye edilmeyen bir yatış pozisyonudur.
Uyurken yüksek ve kalın yastık tercih edin: Yüksek ve kalın yastık, kronik kalp yetersizliği olan hastalarda fazla sıvının akciğerlerden daha alt bölgelere inmesini sağlar, gece boyunca rahat bir uyku uyunmasına yardımcı olur.
Ayurveda gibi geleneksel tıp formlarını uygulayan birçok kişi, sağlık ve esenliği desteklemek için hala başınız doğuya ya da güneye bakacak şekilde uyumanızı tavsiye ediyor. Bununla birlikte, uyumak için en iyi pozisyon, nihayetinde kişisel bir tercih meselesidir. Her birey için en rahat ve huzurlu olan pozisyondur.
"Sırtüstü uyumak hem yüze bir şey değmemesi nedeniyle erken yaşta oluşan yüz kırışıklıklarının önlenmesi hem de omurga ve boyuna baskı oluşturmadığından boyun ve sırt ağrılarının engellenmesi açısından bireylere önemli avantaj sağlar.
Sırt üstü yatmak, omurganızın doğal eğrisi için çok önemlidir. Bu eğriler korunduğu zaman sırt ve boyun ağrılarınız olmayacaktır. Boyun, sırt ve omurga sağlığınızı korumak için yan yatmak yerine sırt üstü yatmayı tercih etmelisiniz.
Sağlıklı bir insanın, kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Sırt üstü yatmak, en çok tavsiye edilen pozisyonların başında geliyor. Omurganın şeklini koruyan bu pozisyon, bel ve diz ağrılarına da engel oluyor. Diz altına koyacağınız bir yastık da sırtınızın doğal kıvrımını korumanıza yardımcı olacaktır.
Horlama sorunu yaşayanlar hangi pozisyonda yatmalı? - YouTube. Horlama sorunu yaşayanlar sağa ya da sola doğru yatmalı. Horlamaya en çok sırt üstü yatanlarda rastlanır. Sırt üstü yatmayı engellemek için basit önlemler alınabilir.
Çok fazla uyumak kan şekerini yükseltebilir ve tip 2 diyabet riskini artırabilir. Bununla birlikte, bu risk, diyabet ve aşırı uyku arasındaki herhangi bir spesifik bağlantıdan ziyade, hareketsiz ve aşırı kilolu olmakla ilgili olabilir.
Yüzüstü yatmak: yüz üstü yatış pozisyonu omurga etrafında yer alan bağ ve kasların gerilmesine neden olarak omurgadaki sinir deliklerinin sıkışmasına yol açar. Bu durum omurga üzerine yük bindirir ve omurgada zedelenmelere hatta fıtığa neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri