Sırt üstü uyuyun. Şüphesiz ki bu pozisyon vücudumuz için en konforlu ve sağlıklısıdır. Dilerseniz baldırlarınızın altına bir yastık yerleştirebilirsiniz. Alkol tükettikten sonra mide ağrınız varsa sol tarafınıza dönük yatın.
Ancak alkol, vücuttan çıktıktan sonra glutamin eksikliği yaşanır; bu sefer de üretilen glutamin, dengesizlik yaratır ve uykunun ikinci yarısında uyanmalar veya hafif uyku meydana gelir. Bu nedenle kişi kaliteli bir şekilde uyuyamaz ve ertesi gün alkolün etkisiyle karşı karşıya kalır.
Alkol kullanımından sonra uyku hafiflemesi gerçekleşir; uykunun fazla bölünmesinden dolayı da bireyler sağlıklı bir uyku geçiremez ve alkolün ertesi günü etkisiyle karşı karşıya gelir.
ALKOL KULLANMAK
Alkolün bir başka olumsuz etkisi idrar söktürücü özelliğinin olmasıdır. Vücutta su kaybı; baş ağrısı, ağız kuruluğu ve halsizliğe neden olur. Uzun süre alkol kullanımı B vitaminlerinin ve diğer besinlerin emilimini engellediği için de yorgunluk sebebidir.
Araştırma ekibi, uykudan önce rahatlamak amacıyla bir bardak şarap veya viski ya da bir şişe bira içilmesinin uykumuzu iyileştirdiği bilgisinin yanlış olduğunu vurguluyor. Dr. Robbins, "Alkol tüketimi uykuya dalmanıza yardımcı olabilir ancak o gece dinlenme kalitesini çok büyük oranda azaltır" diyor.
İlgili 15 soru bulundu
Alkolün vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir.
Buna en kısa yanıt, 7 ila 9 saat arası. 7 saatten az uyursanız, bağışıklık sistemi ve bilişsel performans etkilenmeye başlıyor. 20 saat uykusuz kaldığınızda, yasal sınırı da aşacak düzeyde sarhoş bir insandan farkınız kalmıyor.
Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günde bir veya iki kadeh şarap içen kadınların diğer kadınlara oranla cinsel arzularının daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
Alkolün pek azı metabolize edilmeden idrar, ter ve solunum havası ile itrah edilir. % 90-98'i, büyük ölçüde karaciğerde olmak üzere, asetaldehid üzerinden asetata metabolize edilir. Etanolün asetaldehide oksidasyonuna ADH, katalaz, ve bir mikrozomal sitokrom P450 etanol oksitleyen sistem aracılık eder.
Yemek, alkolün kandaki emilimini yavaşlatır. Özellikle yağlı yemekler bu süreyi daha da uzatabilir. Ancak bu durumda alkol vücutta daha uzun süre kalacak ve tamamen atılması gecikecektir. Vücuttan atılmasını hızlandırmak için ise yapılması gereken tek şey bol su içmek.
Kusma sonrası temiz hava almak, biraz uzanmak ve derin düzenli nefesler almak sağlıklı olabilir. Size iyi gelecek yiyecek ve içecekleri tüketirseniz ve biraz dinlenirseniz kolayca kendinizi toparlayabilirsiniz. Sadece vücudunuza biraz zaman tanımanız yeterli olacaktır.
Akşamdan kalmaya gıda takviyesi
- Çay ve kahve vücudunuzun daha susuz kalmasına sebep olduğundan, midenizi yatıştıracak ve toksinleri atmanıza yardımcı olacak bitki çaylarını, içine bir dilim limon koyarak tüketin. Papatya, rezene, adaçayı kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
Tam tersine su içmek alkolün etkisini azaltır. Su içerek alkolün yol açtığı su kaybını azaltmış olursunuz. Ayrıca su içmek midenizi dolduracağından daha az alkol almanızı sağlar.
Sadece bir gece uykusuz kalındığında konsantrasyon büyük ölçüde azalır ve istediğimiz şeye odaklanmada büyük zorluk çekeriz. Sürekli olarak yetersiz uyku ile ayakta kalmaya çalıştığımızda, beynin konuşmayı, hafızayı, planlamayı ve zaman algısını kontrol eden bölümü ciddi bir şekilde sekteye uğrar ve kendini “kapatır”.
Uyumama halinde genellikle 3 gün sonra ciddi problemler ortaya çıkmaya başlıyor, psişik bulgular başgösteriyor. Hayal görmeler, muhakeme bozuklukları, algılama güçlükleri kendini belli etmeye başlıyor. Uykusuzluk daha da ilerlediğinde şizofrenik davranışlar sergileniyor.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Ayrıca 1 bira ilede yüksek promil alkol çıkabilmekte.
Mesela üç büyük bira tüketimi gerçekleştirdikten sonra alkol kandan yaklaşık 5 veya 6 saat sonra atılır. Bu durumda küçük bir akının etkisi ise 8 ya da 9 saat kadar sürmektedir. Bu süre zarfı tamamlandıktan sonra ise alkolün etkisi tamamen yok olur.
1 bira yaklaşık olarak 33 ila 53 oranında promil değerine sahiptir. Bu promil oranı biranın 33 cl veya 50 cl olmasına göre değişiklik gösterir.
Oluşan mide bulantısının nedeni alınan alkolün vücut dengesini bozmasıdır. Alkol sonrası kusmayı önlemek ne mümkündür, ne de yararlı. Kusma hissi vücudun yüklendiği toksik etkiden kurtulma isteğini ifade eder.
En hızlı sarhoş eden içkilerin İspanyol şarabı Şeri ve Porto şarabı olduğunu söyleyen İngiliz profesör, bu iki içkiyi öne çıkaran en önemli özelliğin hızlı emilim ve nispeten yüksek alkol oranı (yüzde 20) olduğunu kaydetti.
Yani tam olarak doğru denemez. Beyin muhakeme yeteneğini kaybettiği için filitresiz bir şekilde çıkar sözler ağzından. Ama bunlar rüyasında gördüğü veya daha önceden başkalarıyla yaşadığı, alt beyin database'indeki bilgiler de olabilir. Yani illa ki doğruyu göstermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri