Tasavvufta belirli sayıda Allah denilerek kalbin Allah'ı zikretmesi hedefleyen zikir çeşidine denir.
“Zikir kalbin gıdasıdır; gıdasını almayan kalp zayıflar, sonra ölür. Kalp ancak zikir ile beslenir, kuvvetlenir, tatlanır, manen hayat bulur. Haramlar ve işlenen günahlar ise, şeytanın gıdasıdır. İşlenen günahlar, insanın kalbini zayıflatır; onun düşmanı olan nefsi ve şeytanı kuvvetlendirir.
En faziletli zikir kalp ve lisanla birlikte yapılan zikirdir, yani dilin kalpte olanı ortaya koymasıdır. Daha sonra kalp ile, ardından da dil ile yapılan zikir gelir.
Güven ve Allah tarafından görülme ve duyulma düşüncesi zikreden kişide sürekli olduğu için zikir çeken kişilerin kötü kelimeler söyleyemediği gözlenmektedir. Allah zikir sayesinde kişinin dilindeki kötü cümleleri temizlediği gibi zikre devam eden kişinin kalbindeki kötülükleri de temizlemektedir.
İçimizden, dudakları kıpırdatmadan dua edebilir, salavat ve zikir çekebilir miyiz? Zikir ve duada içten geçtiği gibi dille de kendimizin duyacağı kadar telaffuz etmemiz gerekmektedir. Zikir ve duanın sadece içten geçmesi bile ibadet olarak geçerlidir.
İlgili 19 soru bulundu
Kalp zikrine 5.000 lafza-i celâl (Allah) diyerek başlanır, belirli zamanlarda 2.000 arttırılır. Bu zikirde dil damağa yapıştırılır, sükûnet içinde bulunularak ve sessiz olarak "Allah, Allah" denir. Bu zikirle ruhun güzel özellikleri ortaya çıkar, nefs yavaş yavaş ölür.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır. Berâ b. Âzib'den (r.a.) rivâyet edildiğine göre Hz.
Hak Teâlâ yüce kitabını bizzat zikir olarak isimlendirir. (Hicr, 15/9.) “La ilahe illallah” kelime-i tehvidi hem imanın ikrarı hem de zikrin kendisidir.
Duaların kabulü için samimiyet önemli olup, belirli sayılarda okunması şart değildir (Mü'min, 40/65; Tirmizî, Deʽavât, 66 [3479]).
Tesbih çekmeden önce Allahümme entesselam ve minkesselam Tebarekte ya Zel Celali Vel İkram okunur ve arkasından da Subhanallahi Velhamdülillahi Vela İlahe İllallahu Vallahu Ekber Vela Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Aliyyül Azim denilmektedir.
Nefes tutularak (habs-i nefes) “Lailahe illallah” Kelime-i Tevhîdin zikredilmesiyle gerçekleşen bu zikir çeşidi, genelde üç aşamada şu şekilde tatbik edilir: “La” harfi göbek altından başa çekilir, “ila- he” derken sağ omuza inilir, “illallah” derken göğsün solunda bulunan kalbe vurulur5.
Allah'ı zikir, en büyük ibadetlerdendir. Otururken, ayakta, yatarken, yürürken, iş yaparken, her ne durumda olursa olsun insan zikir yapar. Bundan iki şeyi istisna edebiliriz. Birincisi, müstehcen veya necis ya da haram bir durumda iken zikir yapılamaz elbette.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde, tesbih edilmesinde ve zikir çekilmesinde bir sakınca yoktur.
EKG, Elektrokardiyografi'nin kısaltmasıdır. Elektrokardiyografi, kalbin elektriksel aktivitesini ölçen ve kaydeden bir tıbbi testtir. Kalbin elektriksel aktivitesi, kalp kaslarının kasılmasını sağlamak için oluşturduğu elektrik sinyalleridir.
“Allah u Teala'nın bir kısım melekleri vardır ki onlar, yeryüzünde dolaşır ve zikir ehlini ararlar. Onlar, Allah'ı anan bir cemaat bulunca, birbirlerine: 'Aradığınıza geliniz! ' diyerek seslenirler. Bunun üzerine melekler, zikir ehlini dünya semâsına kadar kanatlarıyla tavaf edip etrafını kuşatırlar.
Zikir yapıldığında yani aynı kelimeler söylendiğinde beyinde konsantrasyon artar ve bununla birlikte beyin faaliyetleri hızlanır. Çokça tekrar edilmesi halinde ise beyinde farklı farklı bölgeler çalışmaya başlar. Bunu yüksek konsantrasyon ve düşünme ile birleştirebilirsek duyu ötesi algılamalar çalışmaya başlamaktadır.
"Allah (c.c.), aksırmayı sever fakat esnemeyi sevmez. Bir kimse aksırıp "Elhamdülillâh" derse, bunu işiten Müslümanların, "yerhamükellah " diye karşılık vermesi gerekir. Esneme ise, şeytandandır. Bunun için, esneme ihtiyacı duyan kişi mümkün olduğu kadar buna mani olsun.
- Hadis rivayetlerinde geçen sayılardan az veya çok zikir veya tesbih çekmek elbette zararlı değildir; ancak kâmil manada sevaba erişmek için şifre gibi buna uygun olması gerekir... - Namazlardan sonra 33'er defa tesbih, tahmid ve tekbir getirmek / yapmak sünnet-i müekkededir.
O halde şunu söyleyebiliriz ki; Allah'ı zikretmek hem ayet hem hadislerle sabittir. Ve bunların hiçbirinde Allah'ın bir isminin tek başına zikredilmeyeceğine dair bir emir yoktur.
Ebû Hüreyre radıyallahu anh Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğunu söyledi: “Bir kimse her gün yüz defa, 'Lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîke leh, lehü'l–mülkü ve lehü'l–hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr.
Her gece yatarken yüz defa, (Sübhânallahi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallahü vallâhü ekber) okuyan kimse, kendini hesaba çekerek günahlarını affettirmiş olur.
Bu nedenle istiğfar çekmek oldukça önemlidir. İstiğfar duası "Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh" şeklindedir. günde 70 kere istiğfar çekmek sünnettir.
Tıpkı namaz kılarken olduğu gibi abdest almanın zorunluluk olduğu durumların haricinde yani dua ederken ya da tesbih çekerken abdestli olunmak zorunlu değildir. Daha faziletli bir ibadet gerçekleştirmek istiyor ve edebe uygun davranmak istiyorsanız abdestli olarak tesbih çekmek daha uygundur.
Âyet-i kerime okurken, âlimlerin çoğuna göre, yalnız Euzü okunur, Besmele okunmaz. Mesela Âyet-el kürsi, Amenerresulü, Hüvallahüllezi gibi âyetleri okurken Besmele çekmek gerekmez. Sadece Euzü okunur. Besmele de çekilirse mahzuru olmaz.
Kötü programları izlemek ise câiz değildir. Güzel proğramları izlerken tesbih çekmekte bir sakınca yoktur. Ancak anlamını düşünerek, tefekkür ederek tesbih çekmek, daha faziletli ve sevaplıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri