Samim Kocagöz'ün “Kalpaklılar” adlı eseri tarihte önemli bir bölümüne tanıklık eden gerçek kahramanların da yer aldığı hem destansı hem de belgesel bir roman niteliği taşımaktadır.
Kalpaklılar, Samim Kocagöz'ün belgelere dayanarak işlediği bir destan: İşgal altındaki topraklardan Kuvayı Milliye'nin doğuşuna, cephelerdeki çarpışmalardan gerici ayaklanmalara kadar Kurtuluş Savaşı'nın, bir ulusun bağımsızlık için verdiği mücadelenin gerçek destanı.
Mahur Beste, Attilâ İlhan'ın Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamını öğrendikten sonra yazmaya başladığı bir şiirdir. "Müjgan" bir kadın ismi olup Farsçada "kirpik" demektir.
Kalpaklılar, Samim Kocagöz'ün Kurtuluş Savaşımızı destansı bir dille anlattığı, tarihimizin önemli bir bölümüne tanıklık eden yaşamış kahramanların da yer aldığı belgesel bir roman. Doludizgin'le bir bütün oluşturan Kalpaklılar'da Kurtuluş Savaşı, İzmir'in işgalinden başlanarak anlatılıyor.
Kalpaklılar romanından ayrı olarak bu romanda, her kısmın ayrı bir adı vardır. İzmir'in Yunanlılar tarafından işgali sırasında, Hukuk-u Beşer gazetesi başyazarı Hasan Tahsin Bey, elindeki bombayı patlatır ve düşman kurşunuyla şehit edilir. Bu, Türk milletinin haklı direnişinin ilk işaretidir.
İlgili 34 soru bulundu
Kalpaklılar, Samim Kocagöz'ün belgelere dayanarak işlediği bir destan: İşgal altındaki topraklardan Kuvayı Milliye'nin doğuşuna, cephelerdeki çarpışmalardan gerici ayaklanmalara kadar Kurtuluş Savaşı'nın, bir ulusun bağımsızlık için verdiği mücadelenin gerçek destanı.
* İrade-i dahiliye :İ. DH, 1478 /1327.Z.5Mondros ateşkes antlaşmasından sonra 11 Aralık 1918'de işgal edilen Dörtyol'da Milli Mücadele'de İLK KURŞUN 19 Aralık 1918'de Karakese köyünde Özerlili Hoca Ömer oğlu Mehmet Çavuş (Mehmet Kara ) tarafından atılmıştır.
Toplumcu gerçekçi sanat anlayışı doğrultusunda ürünler veren Samim Kocagöz, hikayelerinde genellikle Ege bölgesinde yaşayan insanların sorunlarını anlatır.
Samim Kocagöz'ün toplumcu gerçekçi edebiyatın özelliklerini taşıyan ilk romandır.
Doludizgin, Samim Kocagöz'ün Kurtuluş Savaşımızı destansı bir dille anlattığı, tarihimizin önemli bir bölümüne tanıklık eden kahramanların da yer aldığı belgesel bir roman.
Dikmen Yıldızı; İzmirli bir baba ve Denizlili bir annenin kızı olan, güzel- ler güzeli, cesur, vatanını korumak için canını ortaya koymaktan çekinmeyen Yıldız'ın hikâyesidir. Yıldız, savaş pilotu olan Murat'la gönül bağı kurar. An- cak bu öyle bir aşktır ki vatan aşkı ve selametiyle paralel olarak ilerler.
Odatv.com olarak açıklıyoruz ki oradaki Müjgan'ın kelime anlamı kirpik. Eski dilde müjgan kirpik anlamına geliyor. Attila İlhan'ın kirpikleri…Ve Atilla İlhan'ın müjgan kelimesine olan sevgisinden dolayı kedisinin adı da müjgan.. O mahur beste çalar, hem kirpiklerimle hem kedim Müjgan'la ben ağlaşırız diyor büyük şair.
İlhan, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın asılarak idam edildiğini öğrendiği 6 Mayıs 1972 günü sabahı İzmir'de vapurda iken bu şiiri kaleme almıştır. Çoğu kişinin bir kadın olarak düşündüğü Müjgân ismi aslında Attilâ İlhan'ın kirpikleridir.
Samim Kocagöz (13 Şubat 1916, Söke - 5 Eylül 1993, İzmir), Türk romancıdır. 1942'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Türk dili ve edebiyatı bölümünden mezun oldu. 1942-1945 arasında Lozan Üniversitesi'nde sanat tarihi eğitimi aldı.
Kalpaklılar, senaryo ve yönetmenliğini Nejat Saydam'ın üstlendiği 1959 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Özdemir Birsel'dir. Film Samim Kocagöz'ün aynı isimli eserinden uyarlanmıştır.
Türk edebiyatında 1940 kuşağı yazarları arasında sayılan Samim Kocagöz, 1962-63 yıllarında arka arkaya basılan Kalpaklılar ve Doludizgin adını taşıyan iki eseriyle anılsa da roman türünde on iki eser verdi. 1938'de basılan ve ilk romanı İkinci Dünya'yı bir gençlik hevesi sayan ve utana sıkıla anan Kocagöz, bu eserini ...
İnsan merkezli bir sanat anlayışı benimsemiş, önemli sosyal ve tarihî olayları anlatırken insanın varoluş macerasını da ortaya koymuştur. Tarık Buğra'nın yazıları Çınaraltı, Nasreddin Hoca; Cumhuriyet, Milliyet, Tercüman ve Türkiye Gazetesi gibi birçok gazete ve dergide yayımlanmıştır.
1916 yılının Şubat ayında, Söke'ye bağlı Burunköy'de doğan Samim Kocagöz, elli yılı aşkın sanat hayatında yüz kırk sekiz hikâyeden oluşan on iki hikâye kitabı, on iki roman, inceleme, makale ve anı türlerinde birer eser olmak üzere toplam yirmi yedi eser kaleme almıştır.
Cihan Şoförü, Ahmet'in Kuzuları, Yolun Üstündeki Kaya ve Yağmurdaki Kız kitaplarındaki hikâyeler bu dönemin eserleridir. Anlatımında rahatlama, sosyal endişe ve sanat endişesinin uyumlu ve dengeli münasebeti, Kocagöz'ün orijinal üsluplu eserlerine şekil verir.
Ermeniler ve Fransız askerleri Sütçü İmam'ı aramaya başlayınca Sütçü İmam bir atla Ağabeyli köyüne gider. Ermenilerin ve Fransızların bütün çabalarına rağmen Sütçü İmam bulunamaz. 31 Ekim 1919'da Kahramanmaraş'ta düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam, Kahramanmaraş'taki kurtuluş hareketini başlatmıştır.
15 Mayıs 1919'da Yunan işgaline karşı İzmir'de ilk kurşunu atarak Türk milli direnişinin sembolü olan gazeteci ve yazar Hasan Tahsin, 1888 yılında Selanik'te doğmuş, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcında önemli bir rol oynamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri