Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem'in 1898 yılında yayınlanan realist romanı. Bihruz Bey bir Osmanlı paşasının oğludur. Evde özel hocalardan yarım yamalak bir eğitim görmüştür.
Araba Sevdası, bir gösteri aşk hikâyesi ekseninde dönemin üst sınıfının hayatını eleştiren önemli bir eserdir. Tanzimat ile birlikte Batı'ya açılan Osmanlı İmparatorluğu'ndaki batılılaşma sürecinin yanlış taraflarıyla alay edilen bu eser, Bihruz Bey ve onun platonik aşkı etrafında olaylar konu edinmiştir.
Araba Sevdası adlı eserde Bihruz Bey ve onun platonik aşkı etrafındaki olaylar konu edinilmiştir. Tanzimat dönemiyle birlikte Osmanlı İmparatorluğu'nun Batı'ya açılması ve batılılaşma sürecinde ortaya çıkan yanlış taraflarla alay edilmektedir. Bir paşa oğlu olan Bihruz Bey eski vezirlerden bir paşanın oğludur.
Recaizade Mahmut Ekrem yazdığı Araba Sevdası romanıyla bir bakıma kendi fikirlerini ve kendi batılılaşma evresini yansıtmış olur. Her ne kadar yanlış Batılılaştığı için dönemin alafranga zihniyetini eleştirse de kendi yaşamını ve hayatını incelediğimizde bir bakıma kendini Bihruz Bey ile kıyasladığını görürüz.
İlgili 36 soru bulundu
Recâizâde Ekrem, Araba Sevdası'nı 1885 yılında başlayan "Hayâliyyûn-Hakîkiyyûn" tartışmasından sonra iyice güçlenen realist akımın etkisi altında kaleme almıştır.
Araba Sevdası Kitabı Kimler için Uygundur? Araba Sevdası kitabı tüm edebiyatseverler için uygundur. Araba Sevdası kitabını okuyabilecek yaş grupları aşağıda listelenmiştir. 60-70 yaş arasıdır.
Osmanlı Devletinin Abdülaziz döneminde yazılmış olan Araba Sevdası'nın başkahramanı Bihruz Bey Tanzimat döneminin “züppe tipini” yansıtan bir karakter olup 23-24 yaşlarında genç bir delikanlıdır, saf ve yalanlara fazlasıyla kanan bir karakterdir.
İlk realist roman olarak anılan Araba Sevdası 1896'da yayınlanmış olup Türk edebiyatı açısından büyük öneme sahiptir. Recaizâde Mahmut Ekrem'e ait olan eserde Batılılaşma, aylaklık, züppe tipi, yabancılaşma gibi meseleler de sorgulanmaktadır.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır. Eser 1896'da basılmıştır.
Bu tartışma Tanzimat edebiyatı'nın 2. Döneminde olmuştur. Bu eserde Muallim Naci, Recaizade Mahmud Ekrem'in kafiye kulak içindir anlayışına karşılık, kafiye göz içindir anlayışını savunmuştur. Bu tartışmaya sebep olan beyit: “Zerre-i nurundan iken muktebes, Mihr ü mehe etmek işaret abes.
Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem'in 1898 yılında yayımlanan romanıdır. 1889 yılında yazılan eser, Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir. Bihruz Bey tam da dönemin burjuva gençliğinin olması gerektiği gibi Fransız sevdalısı bir gençtir, ona göre Türkçe kaba ve yetersiz bir dildir.
Edebiyat tarihimizin dönüm noktası olarak kabul edilen Araba Sevdası romanı, bin sekiz yüzlerde İstanbul'un sosyete ve sefahat yaşamını konu alan bir romandır.
1898 yılında yayımlanan Araba Sevdası romanı, Tanzimat döneminin ünlü yazar ve şairi Recaizade Mahmud Ekrem tarafından kaleme alındı. Edebiyatta ilk realist roman olarak kabul edilen bu eser, aşk hikayesinden ziyade dönemin toplumsal yaşantısını eleştiren bir eser niteliği taşıyor.
Toplamda 272 sayfadan oluşan roman, Osmanlı'da yaşanan Batılılaşma sürecinin yanlış yönlerine, İstanbul'un entelektüel çevresine, döneme ve topluma dair izler taşıyor.
Naim Efendi: Bihruz Bey'in çalıştığı Kalemdeki kişilerden biridir. “Ayaklı kütüphane” diye nitelendirilecek kadar bilgilidir. Doğu ve Batı edebiyatları hakkında çok şey bilir. Mahvi Bey, Müzekka Bey, Atıf Bey, Hüsnü Bey, Şükran Bey, Agâh Bey: Bihruz Bey'in çalıştığı devlet dairesindeki arkadaşlarıdır.
realist roman olarak anılmasıdır.
"Muhsin Bey yahut Şâirliğin Hazin Bir Neticesi", Recaizade Mahmud Ekrem'in 1889'da yazdığı uzun öyküsüdür. Eserde, sevgilisi ölen genç bir şairin ıstıraplarını anlatılmaktadır. "Muhsin Bey yahut Şâirliğin Hazin Bir Neticesi", öykü tekniği bakımından zayıf, romantik bir yapıt olarak görülmektedir.
ARABA SEVDÂSI (RECAİZADE MAHMUT EKREM) Recaizâde Mahmut Ekrem'in roman türündeki eseri. Devlet kademesinde büyük bir memur olan babasının ölümüyle kendisine büyük bir servetin kaldığı Bihruz Bey'in yaşam tarzını anlatan roman 1896 yılında Servet-i Fünûn dergisinin 258. sayısından itibaren tefrika edilmeye başlar.
Yani, yanlış Batılılaşmayı konu alan bu edebi akım, zihniyet yerine yalnız görüntüdeki değişikliğin toplumu ileri götürmektense daha da yozlaştırdığını, kendi toplumsal ve kültürel değer ve gerçeklerinden habersiz olan Batı fanatizminin halkı böldüğünü anlatır.
Türk Edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilen Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem'in en önemli eseridir.
Araba sevdası adlı romana gelecek olursak; romanda gerek olaylar gerekse karakterler gerçek ve yerlidir. Karakterlerin ve olayların anlatılmasında realizme sadık kalınmıştır. 1880 den sonra türk romanında yer almaya başlamış olan realist anlatımının en güzel örneklerinden biri bu romanda sergilenmiştir.
Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem tarafından 1896'de yani Tanzimat II. Dönem'in sonlarında yazılan ilk realist romandır.
Romanın Adı Neden Araba Sevdası? : Bihruz bey batılı tarzdaki hayatını renklendirmek için iki unsur seçmiştir: Araba sevdası ve bir kadına duyulan sevda, yani aşkı. Bu iki unsur birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Bir anlamda Araba Sevdası, Bihruz beyin aşkını doğurur.
Enderunlu Vasıf'ın şiirinde geçen “Bir siyeh-çerde civandır” ifadesini Arap harfleriyle okurken kelimelerin sınırının nerede başladığını bilememekte, dolayısıyla ifadenin başını hiçbir anlam ifade etmeyen “Bersiye” şeklinde okuyabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri