Kalıplanmış Dinleme Karşıdaki kişiyi anlamadan kendi hayatımızdan yaptığımız çıkarımlarla kişiyi dinlemek ve yorumlamak Yüzeysel Dinleme Derinlerde ya da anlam ve duygulardan çok yüzeydeki mesajlarla ilgilenir.
Kalıplaşmış Dinleme: Bireyin konuşmacıyı anlamadan, kendi yaşadıklarını ön plana alarak dinlemesinin kalıplaşmış bir dinleme türü olduğu ve bunun da değerlendirme, araştırma, akıl verme ve yorumlama olarak dört biçiminin olduğu belirtilmektedir (Cihangir, 2011a: 50).
Seçerek dinleme: ❖Dinleyicinin sadece duyarlı olduğu konularla ilgili noktaları dinlemesi diğer noktaları ise dinlememesini ifade eder.
Araştırmada21 farklı dinleme türünün toplamında 81 farklı adlandırmaya sahip olduğu (eleştirel dinleme, sorgulayıcı dinleme, kritik dinleme gibi) saptanmıştır. Çalışma sonucunda aynı içeriğe sahip dinleme türleri birleştirilmiş, başlangıçta 93 olan tür sayısı 33'e düşürülmüştür.
İlgili 21 soru bulundu
Bu yöntem/teknikler katılımlı dinleme, katılımsız dinleme, not alarak dinleme, kendini konuşanın yerine koyarak dinleme (empati kurma), yaratıcı dinleme, seçici dinleme ve eleştirel dinlemedir.
Şartlanmış Dinleme: Ön yargılı, aynı duygu, kavram arayışı, Savunucu dinleme: Alıngan, suçlayıcı, Tuzak kurucu dinleme: Açık yakalama, zora sokma. Bir soruna yönelik böyle bir yaklaşım sergilenmesi; gencin içine kapanmasına, anlaşılmadığını düşünmesine ve küsmesine sebep olur.
Filtrelenmiş dinleme: Kişisel, profesyonel, sosyolojik ve kültürel filtreler duyduğumuzu etkiler ve bu yüzden farkında olmadan ön yargılı davranabiliriz. Kalıpyargıya dayalı (stereotip) dinleme: Dinlediklerimizi, bilinçaltında var olan kalıpyargılara dayandırma ve bu temelde dinleme.
Saplantılı dinleme: Bu tür dinleyiciler siz ne derseniz deyin kendi duymak istediğini duyar, bu tür dinleyicilerle belli bir noktaya ya da ortak paydaya gelmek çok zordur. Savunucu dinleme: Bu tür dinleyiciler yapılan her tür konuşmayı kendilerine yönelik bir saldırı gibi algılarlar ve sürekli savunma durumundadırlar.
İşitme, sesin algılanma ve işlemlenme sürecidir. Dinleme, işitme ve işitilen mesajı anlama sürecidir.
Dinleme esnasında konuşmacıyla empati kurulmalı ve yargılayıcı davranışlardan kaçınılmalıdır. Konuşmacının anlattıkları dinleyicinin kendi ifadeleriyle özetlenmelidir. Etkili dinlemede konuşmacının sözü kesilmemelidir. Sorular konuşmanın sonuna saklanmalıdır.
Savunucu Dinleme: Söylenen sözleri kişi kendi benliğine bir eleştiri, bir saldırı olup olmadığını araştırarak dinlemektir. Savunuculuk, bireyin benlik bilincini koruma gereksinmesinden kaynaklanır. Kişi zihin gücünü söz konusu edilen konudan çok, kendisini savunmaya harcar.
Dinleyici bu dinleme türünde konuşan kişiye kıymet verdiğini göstermek için jest ve mimiklerini kullanır. Dinleme sürecinde konuya dair çeşitli soru ya da görüşleri konuşmacıya iletir. Katılımlı dinleme olarak da adlandırılan bu dinleme türünde konuşanla iletişim kurulması önemlidir.
Eleştirel dinleme, dinleyicinin konuşmacının iletilerini çok yönlü bir bakış açısıyla değerlendirmeye ve sorgulamaya açık olduğu dinleme biçimidir. Bu süreçte, zihinsel süreçlerin bütün aşamaları kullanılır ve dinlediklerimizi kendi ön bilgi süzgecimizden geçirerek karşılaştırma yaparız.
Terapatik (Empatik) Dinleme: Konuşmayı/konuşulanı eleştirmeden empati kurularak yapılan dinleme türüdür.
2. Edilgin dinleme:
Edilgi yani pasif dinlemede karşı tarafa dinlenildiği mesajı uygun bedensel dinleme davranışları ile verilir. Edilgin dinlemede sessizlik kavramı da önem taşımaktadır. Sessizlik karşı tarafa konuşma olanağı tanıyan güçlü bir unsurdur. Bu sayede karşı tarafa kendini ifade etme fırsatı tanınır.
“”Derin dinleme” veya “şefkatli dinleme”, geçmişte olanları analiz etmek veya yapılan bir hatayı ortaya çıkarmak amacıyla yapılan bir dinleme şekli değildir. Önce karşınızdaki kişinin rahatlamasına ve konuşmasına şans vermek için; sonunda ise onun kendisini anladığınızı hissetmesi için dinlersiniz.
1. Aktif dinlemede, dinleyici tanımlanmış bir sorumluluğa sahiptir, pasif dinlemede ise eğer dinleyicinin kişisel bir ilgisi varsa kelimelere ya da mesajlara dikkat eder. bir görev olarak görmektedir. Göz teması kurun.
Aktif dinleme, etkili iletişim becerilerinden biri olan dinlemeyi “etkin” kılan önemli iletişim elemanları arasında yer alır. Dinleme türlerinden biri olan aktif dinleme; dinleyicinin konuşmacıyla etkileşime girerek dinleme faaliyetini yerinde getirmesi olarak tanımlanabilir. Çift taraflı dinleme etkinliğidir.
Yanlış Dinleme Biçimleri
Dinlerken başka şeyler düşünmek veya ilgilenmek. Konuşmacının sözünü kesmek. Konuşmacıyı dinlemek yerine onun görünüşü ile ilgilenmek. Sabırsız olmak.
Dikkatini karşısındaki kişiye verir. Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.
Ayırt edici dinleme, sesleri ve görsel uyaranları ayırt eden dinleme türü olarak tanımlanmaktadır. İnsanların eğlence ve zevk almak amacıyla yaptığı dinleme türü estetik dinlemedir. Bir mesajı eleştirel yargıda bulunmadan yapılan dinleme ise etkili dinlemedir.
Bir şeyi dinlemek için ilk aşamada, o sesi diğer sesler arasından seçmek gereklidir. Daha sonra, o ses ile ilgilenme, anlama ve hatırlama aşamaları gerçekleşmektedir. En son aşamada ise karşılık vermek dinlemenin gerçekleştiğini ifade etmektedir. Dinleme süreci dört aşamadan oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri