Bileşiminde nitrat azotu ile birlikte yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir. İçerdiği azot ile ürünün sağlıklı olarak gelişmesini, yeterli irilik ve dolgunluğa ulaşmasını sağlar.
Kalsiyum bitkinin ve meyvenin dayanıklılığını arttırmaya yardımcı olurken, magnezyum da yaprakların yeşil kalmasını sağlayarak fotosentez faaliyetinin artmasına yardımcı olur.
Magnezyum ve azot elementlerinin bitki beslemedeki işlevleri dikkate alınarak bitkinin dönemsel ihtiyacına göre bu ürünlerden birisi tercih edilir. Magnezyum nitrat özellikle kış dönmelerinde bitkide hem azot eksiğini tamamlama hem de yan dallanmayı teşvik ederek sağlıklı bitki çatısının oluşmasında önemli rol oynar.
Kalsiyum nitrat gübresi ekin yetiştirme ve vejetatif büyümenin birçok evresinde kullanılabiliyor. Yaprak oluşumundan yumru ve dane büyümesi dönemlerine kadar birçok aşamada kalsiyum desteği ekinlere güç veriyor. Her mevsimde kullanılabilen ürün, tüm ekinler için tercih edilebiliyor.
Toros magnezyum nitrat fiziksel özellikleri şu şekildedir: Yoğunluk: 0,67 g/cm3 • Eriyebilirlik: 720 gr (1 litre suda) • EC (gr/litre su): 1,0-1,2 (mS/cm) • Karışabilme: Fosforlu gübrelerle karışmaz. • Nem alma: Oldukça yüksektir.
İlgili 39 soru bulundu
Sebzeler: Sebzelere yapraktan gübre için en uygun zaman fide dikiminden sonradır. Sezon boyunca da 2 ya da 3 kez 200-300 gram olacak şekilde magnezyum sülfat uygulanabilmektedir. Topraktan gübrelemede ise işlem yine fide dikiminden sonra yapılabilmektedir. Sezon boyunca 2-3 kez 2-3 kg arasında uygulanabilmektedir.
Nerelerde kullanılır? CAN gübresi, başta buğday ve arpa gibi tahıllar olmak üzere tüm kültür bitkilerinde üst gübre olarak çapada ve sulamada kullanılır. Çeltik tarımında tercih edilmez. Yeteri kadar verilmemesi halinde bitkide gelişme yavaşlar, yapraklar küçük kalır ve soluk ya da sarımtırak yeşil renge döner.
Kalsiyum Nitrat bir besin çözeltisi hazırlamak üzere potasyum nitrat, magnezyum nitrat, amonyum nitrat ve nitrik asitle karıştırılabilir.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz. Yaprak gübreleri kimyasal olarak bir tuzdur.
ürünlerde gübreleme Ocak Şubat aylarında yapılacaksa üre, potasyum nitrat veya amonyum sülfat gübresinin, Mart Nisan aylarında yapılacaksa Amonyum Sülfat gübresinin kullanılmasının topraklarımız için daha uygun olduğu değerlendirilmektedir.
Organik ve inorganik özellikteki toksik birleşiklerin nötürleşmesini ve topraktan uzaklaşmasını sağlar. Asit tepkimeli topraklarda biryandan toprağın asitliğini giderirken öte yandan kalsiyum ihtiyacını karşılar.
Kalsiyum hücre duvarlarının ve dokuların sertleşip güçlenmesinde rol alarak, dane ve meyveleri yeterli sertliğe ulaştırır, mantar ve bakteri enfeksiyonlarına karşı korur. Yeterince kalsiyum alamayan meyve ve sebzelerde çürüme ve çatlamalar meydana gelir.
Kalsiyum nitrat, (Norveç güherçilesi) olarak da adlandırılır. Ca(NO3)2 formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Bu renksiz tuz havadan nem çeker ve genellikle bir tetrahidrat olarak bulunur. Esas olarak gübrelerde bileşen olarak kullanılırsa da başka uygulamalarda da kullanılır.
Meyve tutumundan itibaren 20 gün ara ile 3-4 kez uygulanır. Bitkilerin 4-5 yapraklı döneminden hasada kadar 1-2 kez uygulanır.
Magnezyum tablet takviyelerinin yemeklerle birlikte alınması önerilir. Aç iken magnezyum takviyesi almak bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yol açarak ishale neden olabilir.
Domatesin verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azot içeren gübreler verilmelidir. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi, sebzenin azot eksiğini tamamlar.
Gündüz sıcaklığının 19- 26 ºC, gece sıcaklığının 14-18 ºC olduğunda gelişim iyi olur. tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 ºC, optimum 20-29 ºC, maksimum 36 ºC toprak sıcaklığı olması gerekir.
Bitkinin kökleri tarafından besin alımı sırasında nitrat biçiminde azot, suda eriyebilir biçimde kalsiyum alımını kolaylaştırır; dolayısıyla bitkinin kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.
Kalsiyum Noksanlık Belirtileri
Sürgün ucu büyümesi durur, sürgün uçlarında kuruma gözlenir. Bitki dokusu ve meyveler yumuşaktır, raf ve depo ömrü kısadır. Kök gelişimi zayıflar, köklerin dayanıklılığı azalır. Bitkinin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı azalır.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
CAN gübresi, buğday ve arpa gibi tahıllar olmak üzere tüm bitkilerde üst gübre olarak çapada ve sulamadan önce kullanılır.
Amonyum Nitrat gübresinin suda hızlı ve kalıntısız çözünen bir yapıya sahip olmasından dolayı, damla sulama sistemlerinde sorunsuzca kullanılabilmektedir. Çeltik hariç, her türlü hububatta, sebzede, meyve ağaçlarında, zeytinde, bağlarda, pamuk, mısır ve ayçiçeğinde kullanılabilmektedir.
Araştırma sonucunda amonyum nitrat ve üre şeklinde, artan oranlarda verilen azotlu gübrelerin domates verimini % l önem düzeyinde arttırdığı saptanmıştır. En yüksek verim ise her iki gübre formunda da 24 kg/da N dozunda bulunmuştur (Çizelge 2).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri