Dağıtım kanalı, üreticiden tüketiciye mamullerin izlediği fiziksel yoldur (Üretici, toptancı, perakendeci, nihai tüketici).
Dağıtım kanalları direkt dağıtım ve endirekt dağıtım olarak ikiye ayrılır. Direkt dağıtım kanalı oldukça açıktır. Üretici oluşturduğu ürünü direkt yolla tüketiciye ulaştırmaktadır. İkinci dağıtım kanalı endirekt dağıtım kanalıdır.
Fiziksel ürünlerin pazarlanması sürecinde kullanılan dört temel pazarlama kanalı türü şunlardır: doğrudan satış, aracılar vasıtasıyla satış, ikili dağıtım ve tersine pazarlama. Bu türler, ürünlerin tüketicilere ulaşma şekillerini ve hedeflenen pazarlama karmasını belirler.
Tedarikçi ile kullanıcı/tüketici arasında aracılar vardır. Pazarlamanın merkeze alındığı şirketlerde iki ana dağıtım kanalı mevcut: geleneksel kanal ve çevrim içi kanal.
İlgili 29 soru bulundu
Bu aracılar; acenteler, toptancılar, perakendeciler ve bunlara benzer işletmelerdir. Dağıtım kanalları, yönetim bakımından bireysel ve dikey dağıtım kanalları olmak üzere ikiye ayrılır.
Halka arzda dağıtım çeşitleri nelerdir? İki çeşit dağıtım yöntemi bulunmaktadır. Birinci yöntem oransal dağıtım, ikinci yöntem ise eşit dağıtım yoluyla yapılır.
Pazarlama kanalı, mal sahipliğini üretim noktasından tüketim noktasına devretmek için gerekli kişi, kuruluş ve faaliyetlerden oluşur. Ürünlerin son kullanıcıya, tüketiciye ulaşma yolu, aynı zamanda bir dağıtım kanalı olarak da bilinir.
Peki “Dağıtım kanalı nedir ve türleri nelerdir?” Ürün ve hizmet tüketiciye ulaşana kadar dağıtım kanallarından geçmektedir. Ürünü tüketiciye ulaştırana kadar geçen tüm aşamalar dağıtım kanalıdır. Dağıtım kanalları üretici, ana bayi, ara bayi, toptancı gibi aşamalardan geçerek tüketicilere ulaştırılmaktadır.
Ürün veya hizmetin üretim kademesinden tüketici veya müşterilerin tüketim ve kullanımına sunulmasında yardımcı olan, bağımsız kişi ve kuruluşların oluşturduğu zincir olarak tanımlanan, “pazarlama kanalları” diye de adlandırılan bir pazarlama bileşenidir.
Üretici, toptancı, perakendeci ve tüketici en geniş kapsamıyla dağıtım kanalı unsurları arasında yer almaktadır.
İşletmenin politikası doğrultusunda, dağıtım faaliyetlerinde gelinen son noktaya çok kanallı dağıtım sistemleri denmektedir. Çok kanallı dağıtım sistemleri, işbirliği içinde dağıtım kanalı elemanlarını koordine ederek, işletmenin ulaşmak istediği etkin dağıtım modelini sunmaktadır.
Aşağıda dağıtım kanalı seçimini etkileyen genel faktörler sıralanmaktadır. Bunlar: ürüne ilişkin faktörler, pazara ilişkin faktörler, aracılara ilişkin faktörler, işletmenin yapısına ilişkin faktörler, müşterilere ilişkin faktörler ve rekabete ilişkin faktörlerdir.
Pazar kapsamının üç ana düzeyi; yoğun, seçimli ve özel dağıtımdır. Yoğun dağıtımda, ürünün uygun görülen tüm satış noktalarına dağıtımı yapılır. Yoğun dağıtım, kolayda ürünler için oldukça uygundur. Seçimli dağıtımda, sadece uygun bazı satış noktaları ürün dağıtımı için seçilir.
Dağıtım stratejileri olarak en çok bilinen stratejiler; genel olarak özel dağıtım stratejisi, seçimli dağıtım stratejisi ve yoğun dağıtım stratejisi olarak bilinir. Özel dağıtım stratejisi, sadece belirli müşterilere ürün satışının yapıldığı stratejidir.
Dağıtım, ihtiyaç duyan tüketici veya işletme kullanıcısı için bir ürün veya hizmet hazırlama sürecidir. Bu, doğrudan üretici ya da servis sağlayıcı tarafından yapılabilir ya da distribütörler ya da aracılar ile dolaylı kanallar kullanılarak yapılabilir.
Doğrudan dağıtım kanalı, turizm işletmecisi ve konuk olarak iki unsurdan oluşur.
Geleneksel dağıtım kanalı, bir ya da birden fazla bağımsız üretici işletme ile toptancı ve perakendeci kademelerinde yer alan işletmelerden oluşmaktadır. Bunun tipik bir örneği, gıda sektöründe üretici firmaların gıda toptancıları ve perakendeci marketler aracılığı ile hedef pazarlarına ürün ve hizmetler sunmasıdır.
E-postalar, çevrimiçi reklamlar, el ilanları, veritabanı pazarlaması, promosyon mektupları, gazeteler, dış reklam, telefon metin mesajları, dergi ilanları, kuponlar, telefon görüşmeleri, kartpostallar, web siteleri ve katalog dağıtımı, doğrudan pazarlama stratejilerine bazı örneklerdir.
(Pazarlama Aracıları): Nihai alıcılara mal ve hizmetlerin ulaşmasında(satış, dağıtım, tutundurma vb) doğrudan ya da dolaylı görev alan kuruluşlar. Yeniden Satıcılar. Yeniden satanlar işletmeye müşteri bulmak ya da müşterilere satış yapmak hususunda yardımcı olan dağıtım kanalları firmalarıdır.
Dağıtım: İşletme içerisinde ortaya çıkmış olan giderlerin gider yerlerine dağıtılması işlemidir. Genel olarak belirlenmiş olan giderler gider yerlerine dağıtım ölçütleri yardımıyla dağıtılır. 2. Dağıtım: 1. dağıtım sonrasında yardımcı gider yerlerinde toplanan giderlerin esas üretim yerlerine dağıtılmasıdır.
Dağıtım Politikaları Nelerdir? Bu kapsamda 3 dağıtım politikası bulunmaktadır: Yaygın ya da yoğun dağıtım, seçimli dağıtım ve özel dağıtım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri