Kafatası: Kalvaryum adı verilen bir çatı ve bazis adı verilen bir kaideden oluşur. Kalvaryum özellikle temporal bölgede çok incedir. Kaide parçası düzensiz ve çok sağlamdır. Beyin, akselarasyon ve deselarasyon esnasında kafatası içinde hareket ederken kemik iç yüzüne çarparak yaralanabilir.
Calvaria; os frontale, os parietale, os occipitale ve os temporale'nin pars squamosa'sı tarafından oluşturulur. Bazı kafa kemikleri arasındaki membranöz oluşumlardır.
Kafatası: Kalvaryum adı verilen bir çatı ve bazis adı verilen bir kaideden oluşur. Kalvaryum özellikle temporal bölgede çok incedir. Kaide parçası düzensiz ve çok sağlamdır. Beyin, akselarasyon ve deselarasyon esnasında kafatası içinde hareket ederken kemik iç yüzüne çarparak yaralanabilir.
Tinea Capitis, saçkıran enfeksiyonu olarak da bilinen, saç derisi ve saç köklerinde meydana gelen bulaşıcı bir mantar enfeksiyonudur. Bu durumun belirtileri şunlardır: Kızarıklık ve pullanma: Enfekte olan bölgelerde derinin kızarması ve pullanması sıkça görülür.
Tinea kapitis yani saç mantarı daha çok çocukları etkileyen, saçlı deri, kaş veya kirpiklerde görülen bir mantar enfeksiyonudur. Erişkinlerde pek rastlanmaz.
İlgili 27 soru bulundu
Skalp alnı saçsız bir bölge olarak içine alan ve arkada enseye kadar uzanan saçlı deriyi ifade etmektedir.
ÖZET: Kerion celsi, mantar elemanlarına karşı immünolojik duyarlılığı olan çocuklarda, dermatofit türlerinin etken olduğu fungal enfeksiyonlar sırasında saçlı deride oluşan bir T hücre aracılı aşırı duyarlılık reaksiyonudur.
Cranium, tıp kelime olarak Türkçe anlamı kafatası ya da kafa kemiği olarak karşımıza çıkan bir kelimedir. Kafatası başı oluşturan kemikli bir yapıdır ve bunun için de tıpta Cranium denmektedir.
▶ Os parietale (L) (os pariyetal): Yan kafa kemiği.
Basiller kırık; kafatasının tabanında meydana gelen kırıklardır. Bu tip kırıklarda duramater yırtılabilir, burundan ve kulaktan, BOS sıvısı gelebilir. Göz çevresinde bilateral morluk olarak bilinen Rakun gözü ve kulak arkasında ekimoz olarak bilinen battle bulgusu görülür.
- capitulum humeri / trochlea humeri (her ikisine birden condylus humeri de denilir): Humerus'un dirsek eklemine katılan kısımlarıdır. Capitulum humeri lateralde radius başı ile eklem yaparken, trochlea humeri kısmı medialde ulna ile eklem yapar.
Kemiğin U şeklindeki kollarını oluşturan büyük boynuzlarına "cornu majus", U harfinin üzerinde olan küçük boynuzlarına "cornu minus" adı verilir. Boynuzlar arasında kalan kısım kemiğin cismi yani corpusu olarak adlandırılır.
Kafa iskeletinin tabanının ortasında yer alan bir kemiktir.
Oksipital kemiğin basilar parçasının üst yüzüne clivus denilmektedir.
carpusin çevirisi
bilek eklemi, el bileğindeki 8 kemiğin tümüne verilen ad…
Corpus Vertebrae: (Omur gövdesi) Omurların ön bölümünde kısa, silindirik yapılardır.
Yunanca bir kelime olan vertebra korpus'un Türkçe olarak karşılığı ise omur gövdesi olarak tanımlanır. İnsan vücudunda kafatasının hemen alt kısmından başlayıp kuyruk sokumuna kadar olan bölgelerde yaklaşık 33-34 adet kemik bulunur. Bu kemiklerin her biri vertebra korpus olarak adlandırılır.
Meatus (meatus): Bir geçit ya da kanalın dışa açılan kısmı, kanal, yol, geçidin dış deliği.
Superior (cranial):
Hominidlerde yukarıya ya da kafaya doğru olan kısımları anlatmaktadır.
Articulation (Artikülasyon): Eklem.
Distal; bir organın merkezden uzakta olan kısmıdır. Anatomik olarak bir referans noktasından, orijinden (doğduğu-başladığı nokta) veya bağlanma noktasından, medyan çizgiden uzakta bulunan.
piramit (konik) kemik (bilekte), trikvetrum, os triquetrum.
Crista üzerinde ampulla boyunca uzanan cupula adı verilen jel benzeri bir maddebulunur. Bu yelken benzeri yapı, harekete karşı mükemmel hassasiyet gösterir. Tüy hücreleri iki farklı anatomik tiptirler. Tip-1 tüy hücreleri kadeh şeklinde iken tip-2 hücreler ise düğme benzeri uzantıya sahiptir.
Desidua bazalis, gebelik materyallerinin (embriyo) dip kısmındaki anneye ait plasentayı oluşturan desidua tabakasıdır. Lipid ve glikojenden zengin iri desidua hücrelerinden meydana gelmiş yoğun bir tabakadır. Desidual plak olarak da adlandırılan bu tabaka koryona sıkıca bağlıdır.
Planum frontale (coronale- Taçsal düzlem): Planum medianum'a dikey olarak alın bölgesine paralel, yukarıdan aşağıya veya tersine geçen tüm düzlemlerdir. Vücudu ön ve arka bölümlere ayırır. sola, soldan sağa geçen eksendir. inen, yere dik eksendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri