Kâmetten sonra ezan duası okunabilir mi? Kâmetten sonra ezân duası okuma konusunda Hz. Peygamber'den (s.a.s.) herhangi bir bilgi ulaşmış değildir. Bu sebeple kâmetten sonra böyle bir dua ile meşgul olmak uygun görülmemiştir (Tahtâvî, Hâşiye, 190).
Ezana benzeyen kamet aslında ezandan farklıdır sadece benzemektedir. En temel fark ise kamet ezandan daha hızlı getirilmektedir. Bekleme süresini Diyanet şöyle ifade etmiştir; Sünnet bulunmayan akşam namazında ezan ile kamet arasında ezan okunduktan itibaren Fatiha suresini okuyacak kadar beklenmesi uygun olmaktadır.
Ezan duası, İslam dininde ezan okunduktan sonra okunan duadır. Ezandan sonra, Hz. Peygambere (s.a.s.) salavat getirmek sünnet; vesile duasını yapmak menduptur. Alimler bu duayı ezandan sonra okuyanların hayırlara kapı açacağını belirtmişlerdir.
Ezân okunurken, ezânla kâmet arasında ve kâmet getirildiğinde yapılacak dualar da bu kabildendir. Bu konuda Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Ezân okunduğunda sema kapıları açılır ve yapılan dualar kabul olur. Kâmet getirildiğinde dua reddedilmez.” (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 6/31 [29248]).
Allah Rasulü Muhammed (sav) ezanı duyan kimsenin ezanda söylenilenleri aynen tekrar etmesini bildirmiş ve bu sırada “hayye ale's-salâh ile hayye ale'l-felâh” bölümünde bu sözler yerine bütün güç ve kuvvet Allah'a aittir anlamına gelen “La havle ve kuvvete illa billah” denilmesini buyurmuştur.
İlgili 17 soru bulundu
Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası günün çeşitli zamanlarında istenildiği zaman denebilir. Fakat genellikle bu duayı ezan sesini ve sözlerini duyan kişiler demektedir. Yani Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası ezan okunduğu zaman denir.
Ezan okunurken müezzinin dediği tekrarlanır. “Hayye ala el salah, Hayye ala el felah” denildiğinde ise “La havle vele kuvvete illa billah” demek sünnettir.
Peygamber'in öğrettiği ve şefaatine vesile olunacağını bildirdiği ezan duasını okumalıyız: “Allâhümme rabbe hâzihi'd-da'veti't-tâmme ve's-salâti'l-kâime âti Muhammeden el-vesîlete ve'l-fazîlete ve'b'ashü makâmen mahmûdeni'llezî vaadteh” Bu duanın manası şöyledir: 'Ey bu mükemmel davetin ve kılınacak namazın rabbi olan ...
Peygamber Efendimiz (asm) bir hadîs-i şerîflerinde: "Ezan nidâsını işittiğinizde, siz de müezzinin söylediklerini söyleyiniz." buyurmuşlardır. Bu itibarla: "Eşhedü en lâ ilâhe illâllah" şehadeti işitilince, "Ve ene eşhedü en lâ ilâhe illâllahü vahdehû lâ şerîke leh, ve enne Muhammeden abdühû ve Resûlüh.
Kâmet ise, farz namazlardan önce, namazın başladığını bildiren ve ezan lafızlarına benzeyen sözlerdir. Ezandan farklı olarak, “hayye ale'l-felâh” cümlesinden sonra, "kad kâmeti's-salât" cümlesi eklenir. Rivayetlere göre kâmet de yukarıda ismi geçen sahabîlere aynı rüyada öğretilmiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 28).
Başka bir hadis-i şerifte de "Ey benim ümmetim. Ezan bitince şu duayı da okuyunuz. "buyurulmuştur: "Allahümme rabbe ha zihid-davetit-tammeti ves-salatil-kaimeti ati Muhammedenil-vesilete vel fadilete ved-dereceter-refiate veb'ashü mekamen mahmüdenil-lezi ve'adtehü inneke la tuhlifül-miad.
“Güçlü, değerli ve şerefli” anlamındaki izz veya izzet kökünden sıfat olan azîz, Türkçe'de Batı dillerindeki saint kelimesinin karşılığı olarak “Allah nezdinde değerli, Allah dostu” mânasında kullanılmıştır. Arapça karşılığı kıddîstir.
Muhammed'in peygamberliğini, namazı ve İslâm'ın temel esaslarını telkin etmiş olurlar. Dolayısıyla ezan okunurken Kur'an okunmaz, vaaz edilmez, selâm verilip alınmaz, müzik çalınmaz.
Sünnete uygun olarak kâmet şu kelimelerden ibarettir:
"Allahü ekber, Allahü ekber, Allahü ekber, Allahü ekber. Eşhedü en la ilâhe illallah. Eşhedü en la ilâhe illallah. Eşhedü enne Muhammeden Rasululullah.
Müezzin; sözlük olarak çağrıda bulunan, ezan okuyan, kâmet getiren kimsedir. Kur'an-ı Kerîm'de iki ayette geçmektedir; araf 7/44, Yusuf 12/70.
İmam kâmet getirebilir mi? Kâmet, farz namazların sünnetlerindendir (Buhârî, Ezân, 2 [605]; Müslim, Salât, 5 [378]). Dolayısıyla terk edilmesi mekruhtur. Zira kâmet, namaza başlamak için bir hazırlık mesabesindedir.
Dinî bir terim olarak şefâat,"Günahkâr bir müminin affedilmesi veya yüksek derecelere ulaşması için, Allah nezdinde mertebesi yüksek olan birinin ona dua etmesi, dilekte bulunması" ve daha çok "bu yüksek mertebeli kulların, âhirette günahkârların bağışlanması yönünde vukû bulacak aracılık ve dilekleri" demektir.
- Ezan okunurken başparmaklarımızı şehadet kısımlarında iki elimizin başparmaklarını öpüp "Birsin, gözümün nurusun Ya Muhammed" diyerek başparmaklarımızı göz kapaklarımıza sürmek, göz hastalıklarından koruyormuş.
Birçoğumuz susmuyor, ezana saygının hakkını teslim etmiyoruz. Yoksa tebliğ vazifesi sırasında Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e, 'üzün'(kulak) diye eziyet edildiğini unuttuğumuz için mi can kulağıyla dinlemiyoruz. Ezan, İslâmiyetin alametlerindendir.
Ancak, unutmamak gerekir ki, duaların kabulü Allah'ın takdirindedir. La İlahe İlla Ente Sübhaneke İnni Küntü Minezzalimin bu dua, Allah'ın birliği ve büyüklüğünün kabul edilmesi, insanın kendi kusurlarını ve günahlarını kabullenmesi, Allah'tan af ve yardım dilenmesi anlamına gelir.
Ayrıca “Ezân ile kamet arasında dua reddolunmaz.” (Ebû Dâvûd, Salât, 35 [521]; Tirmizî, Salât, 44 [212]) hadisi gereği, vesile duasının ardından başka dualar da yapılabilir (Nevevî, el-Mecmû', 3/118).
Köpekler özellikle günün ilerleyen saatlerinde ve Akşam Ezanı saatlerinde topluca ulurlar. Ülkemizde bu durum İnançlar göze alındığında; Köpeklerin Şeytan, Cin gibi varlıkları görebildiği ve Ezan saatlerinde bu varlıkların dışarıda kaçışır halde olduklarını gördükleri için uluduğu söylenir.
İslam dininde kamet, erkeklere has bir sünnettir, namazlardan önce okunur, ezana benzer. Ancak kamette "Hayye ale'l-felâh" ifadesinden sonra iki defa "Kad Kâmeti's Salâh" söylenir.
Seher vakti, yalvararak dua etmek, bid'atlerden sakınmak, gafil olmamak, uyanık olmak, helal yemek, haramlardan kaçmak... Cuma günü ve gecesi, Recebin ilk, Şabanın 15. gecesi, Bayramın birinci geceleri, Arefe günü, Ramazan gün ve geceleri, iftar zamanı edilen dualar makbuldür.
Ezan okunurken dualar edilmesi uygun olmaktadır Fakat en önemlisi ezanı dinlerken Kelimeyi Şehadet getirilmesidir. Kelimeyi Şehadet Eşhedü enna İlahe İllallah ve Eşhedü Enne Muhammeden Abdühu ve Resullühu Yani Şahidlik Ederim ki Allah tektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri