İslam dininde kamet, erkeklere has bir sünnettir, namazlardan önce okunur, ezana benzer. Ancak kamette "Hayye ale'l-felâh" ifadesinden sonra iki defa "Kad Kâmeti's Salâh" söylenir.
"Hayye ale'l-felâh" (Haydi kurtuluşa) (2 kere), "Kad Kâmeti's Salâh" (Namaz başladı) (2 kere), "Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (2 kere), "Lâ ilâhe İllallah" (Allah'tan başka ilâh yoktur) (1 kere).
Diyanet kurumunun kamet ile ilgili olarak sunmuş olduğu yazı şöyledir: Kâmet ise, farz namazlardan önce, namazın başladığını bildiren ve ezan lafızlarına benzeyen sözlerdir. Ezandan farklı olarak, “hayye ale'l-felâh” cümlesinden sonra, “kad kâmeti's-salât” cümlesi eklenir.
Kamet, farz olan namazlardan önce, namazın başlamış olduğunu bildiren ve ezana benzeyen sözlerdir. İster cemaat ile olsun ister ise tek başına kılınması fark etmeksizin erkeklerin farz olan her namazdan önce kamet getirmeleri sünnet olarak kabul edilir.
Ezan ve kâmet vaktin değil, namazın sünneti olduğu için kaza namazı kılarken de ezan ve kâmet sünnettir. Ezan ve kâmet terk edilerek kılınan namaz geçerli olmakla birlikte, uygun değildir.
İlgili 25 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Kamet getirmek sünnettir. Bu bakımdan kameti terk etmek namaza mâni değildir. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazının farzlarını kılmadan önce kamet getirilmelidir. Kamet getirmek sünnet olan ibadetlerden birisi olup, getirilmediğinde bu sevaptan mahrum kalınmaktadır. Ezana benzer sözleri olan kamet, ezana göre ise daha hızlı olarak okunur.
Namazlarda kadınların erkeklerden ayrıldığı hususlar şunlardır: a) Kendi başlarına namaz kılacak erkekler, ezan okurlar, kâmet getirirler. Kadınlar ise ezan okumaz ve kâmet getirmezler.
Çünkü ayakta ezân okumak, vaktin girdiğini ilan etmekte daha etkilidir. Ayrıca oturarak ezân okumak ve kâmet getirmek, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'den alışılagelen şeye aykırı harekettir. Hanbeli âlimlerden İbn-i Hâmid bu konuda şöyle demiştir: 'Eğer oturarak ezân okursa, ezânı geçersizdir.
Kadınlar, kendilerine nikah düşen erkeklerin yanında ezan ve kamet okuyamazlar. Ancak eşinin, kardeşlerinin, babasının ve çocuklarının yanında kamet ve ezan okuyabilirler. Bu nedenle kendine nikah düşen erkeklerin olmadığı ortamlarda, ailecek namaz kılınması halinde kadınlar müzezzinlik yapabilir.
Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre ezan okunurken, yukarıdaki görüşte olduğu gibi ilk tekbirler dört, diğer cümleler ikişer kere söylenir. Kâmete gelince; bu mezheplere göre baştaki tekbir ile “kad kâmeti's-salât” cümlesi ikişer sefer, diğer cümleler birer sefer söylenir.
Bu aşamada bebeğin sağ kulağına ezan, sol kulağına ise kamet okunur. Daha sonra bebeğin sağ kulağına ismi okunur. Ezan ve kamet okunduktan sonra okumayı yapan kişi bebeğin kulağına başka dualar okumaya devam edebilir ve bu şekilde isim koyma sünneti tamamlanır.
Hanefî mezhebine göre ikāmet, ezan sözlerine ilâveten “Kad kāmeti's-salâh” cümlesinin iki defa tekrarından oluşur. Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre başlangıçtaki ve sondaki tekbirle “Kad kāmeti's-salâh” ikişer, diğer sözler birer defa, Mâlikî mezhebine göre ise “Kad kāmeti's-salâh” lafzı da bir defa söylenir.
“Kad Kâmeti's Salâh” (Namaz başladı) (2 kere), “Allâh-ü Ekber” (Allah en büyüktür) (2 kere), “Lâ ilâhe İllallah” (Allah'tan başka ilâh yoktur) (1 kere).
Kamet getirmek faz olan namazlar için yapılan bir ibadettir. Erkeklerin yerine getirmesi gereken bir sünnet olan kamet getirmek farz namazlar dışında gerekmez. Bu duruma bayram, cenaze, nafile ve vitir namazlarında kamet getirilmez.
Hiç okunmasa da namaz geçerlidir. Evde veya kırda tek başına kılınacak farz namazlar için, hem ezan, hem de kâmet getirilmesi daha faziletlidir. Fakat ezan terk edilebilir, sadece kamet getirme de yeterlidir. Kâmetin terkiyle sadece ezan okunması ise mekruhtur.
Kâmet, farz namazlara başlarken söylenen ve Hz. Peygamberin (s.a.s.) uygulamasına dayanan bir sünnettir. Onun için gereken saygı ve ağırbaşlılık ihmal edilmemelidir. Bu nedenle kâmet yapan kimsenin bu esnada yürümesi, mekrûh kabul edilmiştir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 55).
Cemaate yetişemeyen kimse camide tek başına namaz kılarken kâmet getirmeli midir? Düzenli olarak cemaatle beş vakit namaz kılınan camilere o vaktin farz namazını kılmak üzere giren kimselerin, cemaatle veya yalnız başına namaz kılacak olmaları hâlinde tekrar ezan okuyup kâmet getirmelerine gerek yoktur.
Bir kimsenin karşısına geçme, ona karşı durma; cemaatle namaz kılarken bir kadının veya yetişkin bir kız çocuğunun bir erkeğin önünde veya hizasında arada engel olmaksızın durarak namaz kılması anlamında bir fıkıh terimi. Böyle bir durumda önünde veya hizasında kadın bulunan erkeğin namazı bozulur.
İslamiyete göre de kadın sesini erkeğin duyması hiç doğru değil. Bunun ile ilgili çok uyarılar var. Bu sebeple ezan okuyamazlar.
Kadınlar çıplak ayakla namaz kılabilirler mi? Kadınların ayakları Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre avret mahalli olmadığından, topuklarından yukarısı açık olmamak kaydıyla çorapsız namaz kılabilirler (Merğinânî, el-Hidâye, 1/45; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/46).
Namaz başladı, Allah en büyüktür, Allah en büyüktür Allah`tan başka ilah yoktur". Beş vaktin farz namazlarında ve Cuma namazının farzında kamet getirilir.
Bu arada hatırına o niyet gelmese dahi yine namazı sahih olur. Namaza niyet ettikten sonra konuşulması yasak olan dünyevi kelamlardır. Yoksa kametten sonra ezan duası okunabilir veya bir dua edilebilir, kamete iştirak edip müezzinin sözleri tekrarlanabilir.
ilginize şimdiden tşk. ederim. Bu nedenle vitir namazını kaza ederken de kamet getirmek gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri