Kimler Vize Alamaz? Konsolosluğun istediği vize başvuru evraklarını hazırlayamayan kişiler, Düzenli bir iş ve gelire sahip olmayan kişiler, Asgari ücretle çalışanlar (çalışılan şirkete, çalışma süresine ve iş yerinde ki görevine göre değişkenlik gösterebilmektedir.)
- Tüm vize başvuru sahiplerinden, ülkemizde kalacağı süreyi kapsayan geçerli sağlık sigortası yaptırmaları şartı aranmaktadır. - Vizenin veya vize muafiyetinin Türkiye'de sağladığı kalış süresi, her 180 günde 90 günü geçemez.
İşyerinden kaşe ve imzalı son 3 aylık maaş bordrosu. gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, yabancı bir ülkede çalışmak için başvuruda bulunmanız gereken vize türü çalışma vizesidir. Buradaki en önemli kriter, ilgili ülkedeki bir firmadan iş teklifi almış olmanız ya da orada bulunan bir şirket ile iş sözleşmesi imzalamış olmanız gerekmektedir.
Onaylanan çalışma izni sonucunda yabancı işçi, Dış Temsilciliğe ait çalışma vizesi harcını yatırmalı ve vizeyi almalıdır. Bununla birlikte yabancı işçi, en fazla 180 gün içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'ne giriş yapmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Çalışmayı bıraksanız dahi vize almanız mümkündür. Schengen dahil olmak üzere tüm vizelerde gösterilen gelir durumuna bağlı olarak vize almak zorlayıcı olabilir. Vize almak için banka hesabınızdaki birikimi göstermeniz şarttır. Hesabınızdaki meblağın yüksek olması vize alma hızınızı etkileyecektir.
Yabancının Türkiye'de çalışması durumu kamu güvenliği, kamu sağlığı, kamu düzeni açısından problem oluşturacak ise, Başvuru süresinde yapılmadıysa ve mevcut eksiklikler giderilmedi ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından red kararı verilecektir.
Vize evrakları eksiksiz teslim edildiğinde çalışma vizesi 3 ay gibi bir sürede çıkmaktadır.
Çalışma İzni Başvuru Süreleri ve Uyulması Gereken Kurallar
Kamu kurum ve kuruluşlarına belge taleplerinde en geç beş, bilgi ve görüş taleplerinde ise en fazla on beş gün süre verilir. Zorunluluk halinde 15 gün daha ek süre talebinde bulunulabilir.
Çalışma İzni Almak
İrlanda, Portekiz, Almanya Danimarka ve Finlandiya çalışma iznini kolay veren ülkeler arasındadır.
Maaş bordrosu, özel sektörde ya da devlet dairesinde çalışan bireylerin vize başvurularında sunması gereken evraklardan birisidir.
Görülebileceği gibi işvereninizin size her ay ücret hesap pusulası, yani bordro vermesi yasal bir zorunluluk iken buna uymaması idari para cezası gerektiren bir durumdur. Yapmanız gereken bu zorunluluğu kendisine hatırlatmak olmalıdır. Aksi halde şikâyet hakkınızı (Türkiye İş ve Çalışma Kurumu'na) kullanabilirsiniz.
Maaş Bordrosu Nasıl Alınır? Özel sektör çalışanları, maaş bordrolarını çalıştıkları kurumun insan kaynakları departmanından alabilirken, e-Devlet üzerinden de bu işlemi gerçekleştirebilmektedirler. Hem özel, hem kamu çalışanları, e-Devlet sistemi üzrinden maaş bordrolarını alabilmektedirler.
Sigortasız Kişiler Vize Alabilir mi? SGK'sı olmayan kişiler geçim kaynaklarını ispat etmeleri ve geçerli bir seyahat gerekçesi sunmaları durumunda sigortasız olsalar dahi doğru vize başvurusu ile vizelerini alabileceklerdir. Konsolosluklardan vize alabilmek için sigortalı çalışan olmak şart değildir.
Bu 90 gün kalış hakkı (duration of stay) giriş tarihinden son 180 gün içinde 90 gündür (bu 30 veya 60 gün de verilebilir). Maksimum 5 yıla kadar veriliyor. C tipi Schengen vizeniz ister 1 yıllık ister 2 yıllık ister 5 yıllık olsun, giriş tarihinden son 180 gün içinde sadece 90 gün kalış hakkınız vardır.
Çalışma izni başvurusu Türkiye'den yapılacak ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunulur. Kural olarak yabancının Türkiye'den yapacağı başvurularda, yasal olarak en az altı ay süreli geçerli bir ikamet izninin olması gerekmektedir.
Türkiye'de uzun dönem ikamet izni veya en az sekiz yıl kanuni çalışma izni olan yabancılar süresiz çalışma iznine başvurabilir. Ancak, yabancının başvuru şartlarını taşıması yabancıya mutlak hak sağlamaz. Süresiz çalışma izni belgeleri çalışma izni başlangıç tarihi itibarıyla her beş yılın sonunda yenilenir.
Yurt içinden yapılan çalışma izni başvurularında 4.635,30 TL Harç ücreti ve 356,00 TL kart ücreti bulunmaktadır, fakat yurt dışı başvurularında çalışma izni harç ücretleri karşılıklık esasına göre farklılık gösterebilmektedir, yurt dışı başvurularda ödemeler bulunan ülkenin para birimiyle yapılmaktadır.
Vize başvurusunun sonuçlanma süresi genellikle 3-15 iş gün içerisinde olmaktadır. Fakat ülkelere ve kurumların yoğunluğuna göre süreç daha da uzayabilir. Talep edilen vize türüne göre başvurunun kabul süreci farklı zamanlarda olabilir. Uzun süreler için yapılan ulusal vize başvuruları daha geç sonuçlanabilmektedir.
Vatandaşlar kendilerine ait şifre ile girdikleri e-Devlet sistemi üzerinden İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemine girecek. Buradaki seçenekler arasından "çalışma muafiyet izin belgesi işlemleri" kısmı seçilerek başvuru onaylanacak. Başvurunun alındığına ve onaylandığına dair SMS ile bilgilendirme yapılacak.
Konsolosluklar tarafından resmi olarak yetki verilmiş kuruluşların internet sitelerinden vize sorgusu yapmak mümkündür. Pasaport numarası ve barkod numarası gibi bilgileri girerek kısa süre içerisinde vize sorgulama işlemi tamamlanmaktadır.
İyi eğitimli nitelikli iş gücünün sadece eğitimini aldığı meslekte değil, benzer alanlarda da çalışması mümkün olacak. Almanya'ya turist vizesiyle gelen, ancak burada iş bulan kişilerin artık önce ülkelerine geri dönerek çalışma izni için yeniden işlem yapması gerekmeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri