Zemin matları çadırın zeminini çakıl taşlarına, bitki köklerine karşı koruyan ve aşınma ya da delinmeleri engelleyen önemli bir kamp ekipmanıdır. Kamp tatillerinde düzenli olarak bir zemin matı kullandığın takdirde çadırının kullanım ömrünü de bir hayli uzatabilirsin.
Mat: Mat çadırın içine serilen kimi zaman normal kimi zaman ise şişme olarak kullanabileceğimiz olmazsa olmaz kamp ekipmanları arasındadır. Matlar; zeminle teması keserek uyku tulumunun içinde daha izole bir şekilde kalarak rahat bir kamp yapmanızı sağlar.
Kamp çadırının su geçirmez uygulamasını yapmak için işleme başlayın. Köpük fırçayı, silikon ile tiner karışımına batırın ve dikkatli bir şekilde dikiş yerlerine sürün. Bu işlemin ana nedeni; karışım ile dikiş yerlerinin kapanmasına engel olmaktır. Bu sayede su geçirmezlik uygulaması %100 verim sağlayacaktır.
Çadır zemini düz veya çevreden yüksek seviyede kurulmalıdır. * Rüzgar yönünü çadır kurulumunda göz önünde bulundurun. Çadırınızı rüzgardan etkilenmeyecek bir yere kurun. Bu nedenle çadırınız kapıdan rüzgarı yakalayamayacak ve içeriden gelen basınç nedeniyle direklere baskı yapmayacaktır.
Kumaş poliüretan kaplamalıdır. Suyla temas edebilecek her yüzeye, en az 3 metre su sütunu basınca dayanıklı kaplama kullanılması gerekir. Çadırlarda kullanılan kaplamalar, çok düşük ısılarda bile esnekliğini kaybetmez, zaman içinde sürtünmelerle soyulmaz ve kumaştan ayrılmaz.
İlgili 16 soru bulundu
Nefes alan, su geçirmeyen ve dayanıklı bir malzeme olması kadar hafif olması da önemlidir. Polyester ve naylon çadırlar suya karşı dayanıklı ve hafiftir.
Çadırınızda nemi temel olarak nefesiniz oluşturuyor. Çadırda uyuduğunuzda yaklaşık 1 litre su buharı nefesiniz ile birlikte dışarı salınıyor ve bu buhar da çadır içinde sıcaklığı artırarak yoğunlaşıyor. Çadırda birden fazla kişi kalmanız durumunda ise bu su buharı miktarı giderek katlanıyor.
Çadırlarda çocukların başıboş bırakılmaması gerektiğini ifade eden Dr. Rüştü Uçan, “Çadır dışına kaçış yolu her zaman açık tutulmalı ve engel bulunmamalıdır. Afet çadırları yangına dayanıklı malzemelerden imal edilmelidir. Çadır içlerinde mümkün mertebe kolay yanıcı, alevlenici malzeme bulundurulmamalıdır.” dedi.
Yaz aylarında kullandığınız çadır kış ayları için uygun olmaz. Zorlu hava şartları karşısında sizi korumaya yetmez ve üşümenizi engelleyemez. Kışlık çadır kullanarak soğuk havalarda yapacağınız kamplarda rahat edebilirsiniz. Kış aylarında dağlarda kamp yapacak iseniz 5 mevsim çadır kullanmanız gerekir.
Normal bir kumaşı su geçirmez hale getirmenin iki yolu vardır. Kumaş üzerine su geçirmez bir kimyasal kumaş cilalanıyormuş gibi uygulanabilir ya da kumaş üzerine su geçirmez bir kaplama eklenebilir. Su geçirmez bariyerler için nefes alabilirlik de son derece önemlidir.
Kurutma: Bakımın Önemli Bir Parçası
Çadırını kuruturken güneş ışığına direkt maruz kalabileceği bir yere sermemen tavsiye edilir. Çünkü güneş ışığına doğrudan maruz kalmak çadırın yapısını önemli ölçüde bozar. Güneş ışığını direkt almayan, görece gölge bir alanda kurutma işlemini tamamlayabilirsin.
Çadırlarda modeline göre bir iç bir dış tente bulunur. Yazlık çadırlar tek tenteli olarak üretilirlerken, kışlık çadırlar ise çift tenteli olarak üretilirler. Çift tentenin amacı çadırın iç tentesi ile dış tentesi arasında yaklaşık 7-8cm'lik bir hava boşluğu yaratarak ısı yalıtımını bir nebze olsun sağlamaktır.
Özellikle de ısı geçirmeyen özelliği sayesinde kamp matı, kış aylarında kamp yapmak isteyenler için çok faydalıdır. Eğer yazın kamp yapacaksanız ve konforunuzdan da ödün vermek istemiyorsanız şişme yatağı tercih etmenizde fayda var. Çünkü şişme yatak, kamp matı ürününe karşın daha konforludur.
Kışın yapacağınız kamp tatilinde çadırı sıcak tutabilmek için taş ile ısıtma yöntemini kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken şey ocak ile ısıtılan taşları çadırınızın içerisine taşıyıp burada çadırınızı sıcak tutabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken en önemli konu, ısıtılan taşların doğrudan çadıra getirilmemesidir.
Kamp yapanlara “kampçı” denir. Kampçılar, kentin etkilerinden ve günlük işlerden uzak bir şekilde temiz havada yaşamayı deneyimler.
Bazı çadırlarda dış tentenin gerginliğini sağlamak ve çadırın ayakta durabilmesi için kazıkların belirli aralıklarla çakılmış olması gerekmektedir (üçgen çadırlar).
Güneşi yansıtan açık renkler, yaz sıcağında çadırın ısısının artmasına engel olur. Fakat içindekileri güneşle beraber uyandırır, gece ışıklarını da engellemez. Koyu renk bir çadır ise gün ışığını kapattığı için sabahın ilk saatlerinde rahat uyumaya fırsat verir.
AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, depremzedelerin geçici barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla bölgeye ilk andan itibaren başlatılan çadır sevkiyatı aralıksız devam ediyor. Depremin etkili olduğu illerde şu ana kadar 270 noktada çadır kent alanları oluşturan AFAD, bireysel çadır taleplerini de karşılıyor.
Kampınız esnasında yağmurdan korunmak için 4 veya 5 mevsim bir çadırı tercih etmeniz daha ideal bir seçim olacaktır. Ayrıca çadırın su geçirmez ve yırtılmaz bir kumaşa sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Kaliteli bir çadır ile ani yağmur bastırmasına karşı en önemli adımı atmış olursunuz.
Kıl çadırların ilk kez Moğollar tarafından kullanıldığı söylenilmektedir. Ancak daha eski dönemlerde de kullanılmıştır. Özellikle Osmanlı döneminde sıklıkla kullanılmasından dolayı Osmanlı ile özdeşleşmiştir. Keçi kılından yapıldığı için adına kıl çadırı denmiştir.
Kamp sırasında konaklarken rahatlığınız ve konforunuz oldukça önemlidir. 3 mevsim çadırlar, en çok kullanılan çadırlardır. Oldukça hafiftirler. Bu çadılar; ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde kullanılmak için üretilmiştir. İç + dış tenteli ve yalnızca tek tenteli şekilde tasarlananlar vardır.
Çadırı hayvanların kullandığı yol üzerine kurarsanız,gece uyurken üzerinizden domuz sürüsü geçebilir! Ayı,kurt,yılan,akrep zaten başlı başına tehlikeyken bir de kaçak avlanan avcılar var.Nereye ateş ettikleri belli değil,aman dikkat!
Su geçirmez kumaş modelleri genel olarak kauçuk, polivinil klorür (PVC), poliüretan (PU), silikon, floropolimerler ve balmumu olmak üzere kaplama yöntemi kullanılarak yapılan doğal ya da sentetik bir kumaş türüdür. Kumaşa yapılan işlem imalat sırasında ya da imalattan sonra elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri