Rotator cuff kasları ya da rotator manşet şeklinde adlandırılan kaslar, omuz başı kemiğinin çevresinde yer alan ve işlevleri birbirine benzeyen kasları ifade eder. Rotator kaslar; teres minör, subskapularis, infraspinatus ve supraspinatus olarak bilinir.
İşte bu görevi üstlenen rotator cuff kasları, omuz ekleminin stabilizasyonunu sağlayan en önemli yapı olarak öne çıkmaktadır. Burada bulunan tendonlar omuz bölgesini sabit tutarken, kaslar ise omzun hareketini kolaylaştırır. Bu kaslar omzu yerinde tutar ve omzun dönüş hareketleri yapmasını sağlar.
Rotator tendon yırtığı, omuz eklemini hareket ettiren tendonların yırtığıdır. Bunlar 4 adet tendondur. (Supraspinatus, İnfraspinatus, Teres Minor ve Subscapularis) En çok supraspinatus tendonunda yırtık görülür.
Rotator Cuff Yırtığı Nedir? Rotator cuff yırtığı, omuzu saran bu kas grubunun yapışma bölgelerinde oluşan yırtığa denilir. Rotator cuff yırtığı çok büyük oranda suprapinatus kası üzerinde oluşur. İkinci sırada en çok yırtılan kas ise infraspinatus kasıdır.
Omuzda rotator cuff yırtığı bulunan vakalar omuz artroskopisi(kapalı omuz ameliyatı) ile tedavi edilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Rotator manşet yırtığı sebebi ile oluşan ağrılar için ağrı ve ödem giderici ilaçlar verilebilir. Omuz eklemini güçlendirme ve esnetme egzersizleri de bu yırtığa iyi gelen şeylerdendir. Tam bir rotator manşet yırtığı halinde ise kapalı bir cerrahi tedavi yöntemi olan artroskopi ile tedavi edilir.
Rotator Manşet Yırtığı Sonrası
Tüm omuz hastalıklarında olduğu gibi rotator manşet yaralanmaları ardından normal fonksiyonlara dönüş biraz zaman alabilir. Cerrahi tedaviler sonrası bu zaman 3-6 ay olabilir.
Hastalığın geçmişine göre omuz yırtığı ortalama 6 hafta sürer. Özellikle bu sürede doku ile kemiğin iyileşme ve kaynaşma süreci olur. Hekimin tedaviye başlamasının ardından hastanın hastalık öyküsüne bağlı olarak bu süre artabilir. Omuz yırtığı ciddi bir rahatsızlık olduğu için kendiliğinden geçmez.
Omuz yırtığı, konservatif yani ameliyatsız tedavi ve cerrahi yöntem ile tedavi edilebilir. Her omuz yırtığı ameliyat gerektirmeyebilir. Kısmi yırtığı olan hastalarda konservatif tedavi tercih edilebilir.
Tam kat omuz kas yırtığı kendiliğinden iyileşmez. Omuz eklemi fonksiyonlarını sağlamak için bu yırtıklarda ve bazı kısmi yırtıklarda cerrahi tedavi gereklidir. Yaşlı hastalar ve cerrahi riski yüksek olan hastalar bu grup dışında tutulabilir.
Günlük hayatı etkileyerek hareket kısıtlılığına neden olan omuz eklem ağrıları, altında tendon ve kapsül yırtıkları sorunlarını barındırabiliyor. Tedavi edilmeyen yırtıklar ise uzun vadede eklemde kireçlenme ve fonksiyon kayıpları ile sonuçlanabilir.
Rotator manşet bulgusu olan hastalarda ağrı, halsizlik, omuz eklem hareket kısıtlığı, uyku bozukluğu ve özellikle baş üstü hareketlerde oluşan omuz ve kola yayılan ağrı semptomları olarak bulgular karşımıza çıkmaktadır. Subakromiyal sıkışma sendromu (SSS) omuz ağrılarının görülen en sık nedenlerindendir.
Yırtığın zaman içerisinde büyümesi sonucu tüm kas yapışma yerinden sökülür ve omuz yerinden çıkmaya başlar. İşte bu durumda tüm eklem bozulur. Omuzda küçük bir kas yırtığı, zaman içinde ilerleyerek tüm eklemin kaybı ile sonuçlanabilir.
Rotator manşet (rotator cuff) olarak isimlendirilen kaslar, omuz başı kemiğini saran ve benzer fonksiyona sahip 4 adet kasa verilen ortak isimdir. Bunlar; supraspinatus, infraspinatus, teres minör ve subskapularis kaslarıdır.
Bu yapıdan ötürü omuz eklemini oldukça geniş eklem hareket açıklıklarına ulaşabilmesini sağlamaktadır. Bununla birlikte bu geniş eklem hareket açıklığı omuz ekleminin hareketleri sırasında ekstra stabilizasyon talebi doğurmaktadır. Rotator cuff kasları 4 ayrı kastan oluşan bir kas grubudur.
Rotator manşet,humerus (üst kol kemiği)kemiğinin üst ucundaki omuz eklemini yapan baş kısmını çepeçevre saran, dört adet kastan oluşan yapıdır. Omuz eklemini yerinde tutar ve omuzun yukarı-aşağı ve içe-dışa dönüş hareketlerini yaptırır.
Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir? Klinik olarak genellikle kolun dış kısmına vuran ağrıyla karakterizedir fakat ağrı, kulak seviyesinden el parmaklarına kadar uzanabilmektedir. Genellikle hastaları yırtıklarda doktora götüren en önemli bulgu gece ağrısıdır.
İçerisinde yüksek oranda C vitamini bulunan kivi, kas zedelenmesi ve yırtılması ile ortaya çıkan ağrıları geçirir.
Ağrının şiddetli ve hareket kısıtlılığının belirgin olduğu durumlarda eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerinden de yararlanılır.
Kimlere Uygulanır? Her yaş grubunda omuz bölgesinde yırtık meydana gelebilir. Yapılan ağır hareketlere bağlı olarak omuzda meydana gelen yırtıklık için operasyon da herkese uygulanabilir. Ancak daha çok ileri yaş seviyesinde ortaya çıktığı takdirde, ameliyat en önemli tıbbi müdahaledir.
Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
Ağrının şiddeti ve hareket kısıtlılığının dikkat çekici olduğu hallerde eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerin de faydalanılır.
Tedavi edilmezse, ağrı büyüyebilir ve kol kullanılamaz hale gelebilir. Ağrınız gitmezse, kol gücünüz azalır ve hareketleriniz sınırlı kalır. Geç olmadan bir doktora danışmalısınız.
Çeşitli zorlamalar ve zedelenmeler (tendinit) ile bu dokularda yırtıklar oluşabilmektedir. Genellikle yıpranma sebebi ile 40 yaş üstü kişilerde görülen omuz tendon yırtıkları, voleybol, tenis ya da boyacı gibi omuz eklemini zorlayan fiziksel aktiviteler ile ilgilenenlerde de sıklıkla görülmektedir.
Omuz artroskopisi, omuz sıkışması ve rotator manşet yırtıkları dahil olmak üzere omuz problemlerini tedavi etmek için kullanılan minimal invaziv bir cerrahidir. Bu prosedür genellikle bir saatten az sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri