Kampta giyilecek elbiseler, kişinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde olması ve ihtiyaçların karşılanması bakımından önemlidir. Kamp çantası hazırlanırken elbiselerin şıklığının yanında kampta kullanıcıları muhafaza edecek özelliklerde kıyafetlerin tercih edilmesi gerekir.
Dar kesimli ya da nefes almayan kumaşlardan üretilmiş giysiler fazla terlemenize neden olabilir. Bu sebeple pamuklu, ince, bol kesimli giysileri kamp alanlarında tercih edebilirsiniz. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde sıcak havanın etkisiyle kısa kollu giysiler giymek isteyebilirsiniz.
Temel katman, termal giysiler gibi giyim eşyalarını, orta katman, gömlekler ve polar ceketler gibi giysileri ve dış katman, su geçirmez ceketler ve pantolonlar içerir. Bu kıyafet hilesi, kamp maceranızda sıcak, güvende ve rahat kalmanıza yardımcı olabilir.
Kamp listeniz, planladığınız kamp türüne ve yaptığınız aktivitelere, gittiğiniz yerlere, yılın hangi saatine ve yolculuğunuzun süresine göre değişecektir. Olmazsa olmaz kamp malzemeleriniz; Çadır, Uyku Tulumu, Mat, Kamp sandalyesi, kamp mutfağı, çanta, ve ilk yardım setidir.
İlgili 22 soru bulundu
Özellikle de ısı geçirmeyen özelliği sayesinde kamp matı, kış aylarında kamp yapmak isteyenler için çok faydalıdır. Eğer yazın kamp yapacaksanız ve konforunuzdan da ödün vermek istemiyorsanız şişme yatağı tercih etmenizde fayda var. Çünkü şişme yatak, kamp matı ürününe karşın daha konforludur.
Tuvalet alanı olarak belirleyeceğiniz bölge; Çadırların kurulduğu alanda en az 50 metre, su kaynaklarından ise en az 60 metre uzaklıkta seçilmelidir. İlk kural su kaynaklarından olabildiğince uzağa konumlandırmak olmalıdır.
Yaz kampına giderken rahat ve pratik kıyafetler tercih etmek önemlidir. Hava koşullarına uygun olarak hafif ve nefes alabilen giysiler seçilmesi gerekir. Tişörtler, şortlar, şapka ve güneş gözlüğü gibi güneşten koruyan kıyafetler tercih edilebilir.
Çadırın ıslanmasını önlemek için çadırın altına çadırın zemini muşamba serilir. Küçük boyutlu, hafif, bir çantada paketlenebilir, taşıması kolaydır. Çok fonksiyonlu, piknik matı veya plaj matı olarak da kullanılabilir. Çadırın ıslanmasını önlemek için çadır zemininde su geçirmez bir bez olarak kullanılır.
Yaz aylarında kullandığınız çadır kış ayları için uygun olmaz. Zorlu hava şartları karşısında sizi korumaya yetmez ve üşümenizi engelleyemez. Kışlık çadır kullanarak soğuk havalarda yapacağınız kamplarda rahat edebilirsiniz. Kış aylarında dağlarda kamp yapacak iseniz 5 mevsim çadır kullanmanız gerekir.
Yazlık uyku tulumu seçerken dikkat etmeniz gereken önemli bir başka detay da şudur: Doğru kıyafet ya da uyku tulumu olmadan yazın bile geceleri üşüyebilirsiniz. Sıcak havalarda kamp yapmak için özel olarak tasarlanmış, sıcaklık ve havalandırma arasındaki dengenin olduğu bir uyku tulumu edinmeniz bu yüzden önemlidir.
Kamp yaparken en önemli kamp malzemelerinden biri olan uyku tulumu, konaklamanız boyunca keyifli bir uyku çekmenizi sağlayacak en önemli etkendir. Doğru bir uyku tulumu sayesinde kamp etkinliğinizi üşümeden, sorunsuz bir şekilde geçirebilirsiniz.
Uyku tulumu kamp yapanlar için yaz mevsiminde de gereklidir. Özellikle çadırda uyurken, çadırların yapısı sebebiyle yaz mevsimi olsa dahi, geceleri soğukluk hissedilebilir. Bundan dolayı da yaz için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş olan uyku tulumu modelleri temin edilmelidir.
Ortopedik olmalı. Ayakkabı nefes alabilecek yüzeye sahip olmalı. Aşırı terlemeyi önlemek için nefes alabilen dış yüzeyli ayakkabılar seçilmeli. Yumuşak ve tabanı aşırı bükülebilen spor ayakkabılar dağda giyilmemeli.
Kampa giderken doyurucu bir ekip olarak yanınızda patates, yumurta, yoğurt, kuru baklagiller, çikolata, kuru yemiş ve yulaf ezmesi götürebilirsiniz. Bonus: Kampa giderken geri dönüşte yiyecek taşımamak için götüreceğiniz besinlerin miktarına özen göstermeniz gerekir.
Uyku tulumuna rahat ve hafif kıyafetler ile girin. Ayrıca ışığı ve gürültüyü engellemek için yanınızda kulak tıkaçları ve bir göz maskesi taşıyabilirsiniz. Ek olarak, başınızı ve boynunuzu desteklemek için bir yastık kullanabilirsiniz.
Çadırınızda nemi temel olarak nefesiniz oluşturuyor. Çadırda uyuduğunuzda yaklaşık 1 litre su buharı nefesiniz ile birlikte dışarı salınıyor ve bu buhar da çadır içinde sıcaklığı artırarak yoğunlaşıyor. Çadırda birden fazla kişi kalmanız durumunda ise bu su buharı miktarı giderek katlanıyor.
Çadır içinde, oturma odasında, çocuk odalarında şişirilmiş yatak kullanabilirsiniz. Doğa ile iç içe olmayı seven kampçılar için çadır içinde kullanılan yataklar önemlidir. Çadır içinde uyurken konforlu bir zemin hazırlamak için kauçuk malzemeden üretilen ve içi hava ile doldurulan yataklardan faydalanabilirsiniz.
Çadır brandaları su geçirmemesi için PVC kaplı polyester ya da naylon kumaştan yapılır. Bu malzemeler su geçirmez özelliklere sahiptir. Çadır brandası üreticilerinin çoğu, su direncini artırmak için çadır battaniyelerine özel bir kaplama da uygular.
Vücuda Doğrudan Temas Eden Katman (İç Giysiler)
Ter buharını dışarı verebilmeli ve nem tutmadan derinin kuru kalmasını sağlamalıdır. Kıyafetin nemi çekip dışarı vermesi, sıcak kalmamız için çok önemlidir.
Doğa yürüyüşü, kano yapma, egzersiz, spor, eğlence ve başka aktivitelerle yaz kampının geleneksel özellikleri vardır. Ayrıca sahne sanatları, müzik, bilgisayar programlama, dil öğrenimi, matematik dersleri, engelli çocuklar için özel etkinlikler yapılır.
Pamuklu, keten veya ince kumaşlardan yapılmış bol ve hafif kıyafetler, hava sirkülasyonunu sağlar ve terlemeyi azaltır. 2. Açık renkli giysiler seçin: Açık renkli kıyafetler, güneş ışınlarını yansıtır ve serin kalmanıza yardımcı olur.
Çadırınızı kurduğunuz yeri belirledikten sonra büyük bir ateş yakmanız gerekmektedir. Daha sonra sönen ateşin küllerin üzerine toprak ile kapatıp üzerini yapraklar ile kapatın. Bu ısınan bölgenin üzerine kurduğunuz çadırda ısınma probleminizi rahatlıkla çözebilirsiniz.
Kampçılık her mevsim yapılabilen bir spordur. Özellikle ekstrem sporlarla birlikte yapılacaksa bu sporlara uygun mevsimler kamp için daha uygundur. Yazın sahil kenarında, kışın ise dağ eteklerinde kamp yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri