Kamu kelimesinin tarihsel süreçteki kullanımına bakıldığında Eski Türkçede kullanılan hamag, kamag, kamug kelimelerinden türetildiği görülmektedir. edilmektedir (Banguoğlu, 2015, s. 142). Dolayısıyla kamu kelimesi öz Türkçe bir kelime olmayıp farklı bil dilden Türkçeye geçmiş ve yerleşmiştir.
Eski Türkçe kamaġ veya kamuġ “tüm, bütün, hepsi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen hamag fiili ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir. Moğolca kamug "hep, bütün, tüm" sıfatının yanısıra kamu- "toplamak, biriktirmek, yığmak" fiilinin varlığı düşündürücüdür.
Eski Türkçe bir kelime olan kamu, cümle içerisinde hem sıfat hem de zamir görevinde kullanılır. Büyük Selçuklu Devleti döneminde kaleme alınan bazı eserlerde bu kelime ''kamuğ'' şeklinde yazılır. Aynı ülkede yaşayan halkın tamamına kamu denir. .
Alyans Fransızca ''alliance'' kelimesinden türemiştir.
kendi - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kentü “kendi” sözcüğünden evrilmiştir.
İlgili 39 soru bulundu
yenge - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yeŋge “ağabeyin veya dayının karısı” sözcüğünden evrilmiştir. S. Tezcan sözcüğü yaŋı eke ("yeni abla") olarak yorumlar.
Bu sözcük Latince ala “1. kanat, 2. legio'dan küçük askeri birim, alay” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arkaik Latince yazılı örneği bulunmayan *axla “koltuk, kürek kemiği” sözcüğünden evrilmiştir.
Omonia Meydanı (Yunanca: Πλατεία Ομονοίας, [plaˈtia omoˈnias], "Uyum Meydanı) ya da sadece Omonia, Atina'nın merkezinde bulunan bir meydanı olup Omonia mahallesinin merkezinde yer almaktadır.
Eski Türkçe yüzük “parmak halkası” sözcüğünden evrilmiştir.
Evlilik yüzüğünün sol elde kullanılmasını içeren bu çok özel gelenek, Eski Mısır ve Roma'dan günümüze kadar ulaşmıştır. Sol eldeki yüzük parmağından geçen bir damarın kalbe ulaştığı düşünüldüğü ve evlilik yüzüğünün sevgi ve aşk ile doğrudan bir ilgisi bulunduğu için evlilik yüzükleri, sol elde kullanılır.
Dolayısıyla kamu kelimesi öz Türkçe bir kelime olmayıp farklı bil dilden Türkçeye geçmiş ve yerleşmiştir.
Eski Türkçe kamag, Moğolca hamah “toplanmak” manasına gelir ki, şaman ayini çoğu zaman insanların toplanmasını, bir araya gelmesini sağlar.
TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme (KAMAG) Projeleri Destekleme Programı (1007 Programı) Kapsamında Yeni Çağrı Açıldı.
Kamu teriminin karşılık geldiği Osmanlıca umûm kelimesi ise âmm kökünden gelen Arapça bir isimdir.
Halka açık alan veya Kamusal alan, genellikle herkese açık ve erişilebilir bir yerdir. Yollar (yaya kaldırımı dahil), kent meydanı, parklar ve plajlar genellikle kamusal alan olarak kabul edilir.
Kamu, bir ülkedeki halkın bütünü, halk, amme anlamlarına gelirken; kamu yönetimi bu bütünün sevk ve idaresi anlamına gelmektedir.
Eski Yunanca: νίκη (grc) d (níkē)
Eski Türkçe tek “yalnız, suskun” sözcüğünden evrilmiştir. Esas anlamı "yalnız" olup, "ıssız" ve (Oğuz dillerine özgü olan) "suskun" anlamları ikincildir.
Orta Türkçe çamur “balçık” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *çalmur veya *çalpmur biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe çal- veya çap- “çalmak, çamurla sıvamak” fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir.
Tarihteki ilk evlilik yüzüğü Antik Mısırlılar dönemine ait. Eski çağlarda Mısırlılar evlilik yüzüklerini Nil Nehri'nin çevresindeki sazlıklardan topladıkları bitkilerden yapıyorlardı. Nil Nehri'nde yetişen bu sazlardan yapılan bileziklerin bolluk ve bereket getireceğine dair bir inançlardı vardı.
Başka bir ifadeyle, yıldız, yıldırım, ışık, alev, yalın ve yalım ke limeleri «parlamak, aydınlatmak, ışık saçmak» gibi temel anlamı olan bir *ya- kökünden türemiştir.
Şehrin iki simgesi hâline gelen Kale-i Sultaniye ile çanakçılık özdeşleşince de şehir "Çanakkale" olarak adlandırılmaya başlanmıştır.
3. Farsçada 'zengin çiftçi' anlamında kullanılan 'anguşta' kelimesi bize enişte olarak geçmiştir.
amca - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi abıca veya abuca “babanın erkek kardeşi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Türkiye Türkçesi apa veya aba “baba” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +çA ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri