Halka açık alan veya Kamusal alan, genellikle herkese açık ve erişilebilir bir yerdir. Yollar (yaya kaldırımı dahil), kent meydanı, parklar ve plajlar genellikle kamusal alan olarak kabul edilir.
Dergiler, kitaplar, gazeteler, tartışma platformları, televizyon, internet vb. de kamusal alandır. Herkese ait olan, yalnızca kişiye ait olmayan, mahrem olmayan, yani özel olmayandır. Bu nedenle kamusal alana ilişkin izahlar çoğu zaman özel alan-kamusal alan ayrımı üzerinden yapılmıştır.
Öyle ki, kaldırımlar, caddeler, sokaklar, parklar, spor alanları, alışveriş merkezleri, meydanlar hep birer kamusal alana örnek yapılardır.
3.3.
alanlardır. Toplumdaki her bireyin yaşam alanına açık olan yollar, meydanlar, parklar, dini mekanlar, hastanelere kadar kamuya açık olan açık-kapalı bütün mekanlardır. Kamusal alanlar, mekanlar bireylerin birbirleri ile karşılıklı iletişim kurdukları ortak kullanım alanları olarak da tanımlanabilir.
Kamusal mekânlar, kent sakinlerinin birbiriyle iletişim kurdukları, çeşitli aktiviteleri gerçekleştirdikleri, kent ve toplum yaşamının geçtiği mekânlardır. Bu mekanlar toplumun tüm bireylerinin kullanımına açık olan park, bahçe, yol, meydan, avlu gibi mekânlardır.
İlgili 37 soru bulundu
Herkese ait olan, herkesi ilgilendiren meselelerin vuku bulduğu yerdir. Burada “herkes”, bağlama göre değişkenlik göstermektedir.
Ev örneğinde olduğu gibi, özel olan kamusal bir durum yaratabilirken, kamuya ait bir yapı hiç de kamusal olmayabilir. Şöyle ki, erişebilir olmasa da bir yapı kamu malı olduğu için “kamu yapısı” olarak adlandırılmaktadır.
Sürekli çalışmaya göre tasarlanmamış olan girişleri ve çıkışları kısıtlı olan alanlar, kapalı alanlar olarak nitelendirilmektedir.
“Cumhuriyet” işte bu “cumhurî”den türetilmiş bir isimdir. Dolayısıyla etimolojik olarak cumhuriyet, “halka mahsus şey”, “halka ait olan şey” demektir (BAŞGİL, 1960: 344). O halde, yine etimolojik olarak, devlet şekli anlamında “cumhuriyet”i, “halka ait olan devlet” diye tanımlayabiliriz.
Bu sözcük ikilisinin tekabül ettiği iki ayırım: Devletin alanı-toplumun alanı, ev alanı-ev dışı alan şeklindedir. Devlet, kamusal alan; ev, aile ve mahrem hayat ise özel alan sayılmaktadır.
Meydanların Biçimi
Geniş ve derin olmak üzere iki tip meydan vardır. Meydanların geniş yada derin olmasını meydanın karakterini oluşturan yapılar belirler.
Alışveriş merkezleri açık kamusal mekânlara göre daha kontrollü, konforlu, temiz ve güvenli oldukları, iklimsel etkileri minimuma indirdikleri için günümüz „kamusal mekân‟ları haline gelmişlerdir.
Bu anlamda kamusallık, burjuva özgürlüklerini güvence altına alan kamu erki ile özel hukuka göre örgütlenmiş iktisadi toplum arasındaki ilişkinin kamu/devlet hukuku tarafından tesis edilmesidir.
Kamu kelimesinin anlamı, Türk Dil Kurumu sözlüğünde üç adet olarak bulunmaktadır. İlk anlamı; Halk hizmeti yapan devlet organlarının tümü şeklindedir. İkinci anlamı; Bir ülkede bulunan halkın tamamı, amme, halk şeklindedir. Üçüncü anlamı ise; bütün, hep şeklindedir.
Sermayesinin tamamı devlete ait olan kamu iktisadi teşebbüsleri, “iktisadi devlet teşekkülleri (Teşekkül)” ile “kamu iktisadi kuruluşları (Kuruluş)”dır. Sermayesi başka bir kamu iktisadi teşebbüsüne ait olanlar ise, “müessese” ile “bağlı ortaklık”tır.
Eski Roma'da, Krallık döneminin ardından kurulan Cumhuriyet (res publica) ile yasa yapma yetkisi halk meclislerine geçmiştir.
“Monarşi” sözcüğü Türkçeye Fransızcadan (Monarchie) geçmiştir. Cezalandırma ve bağışlama yetkileri sadece hükümdarın elindedir. Otoritenin bir kralın veya bir imparatorun elinde olduğu yönetim türüdür. Etimolojik anlamına bakılırsa monarşi bir kişinin yönettiği bir devlet düzenidir.
Orta Çağ metinlerinde, "cumhuriyet" terimi, kralın başında olduğu ortak çıkarları temsil eden bir kuruma atıfta bulunmak için kullanılırdı. Örneğin, Kutsal Roma İmparatorluğu da Sancta Respublica Romana, yani Kutsal Roma Cumhuriyeti olarak da bilinirdi.
Bir şehirde ya da belirli bir bölgede belirli faaliyetler için ayrılan yeşil alanlara “açık alan” deniliyor.
AÇIK ALAN NEDİR? Açık alan, bir şehrin ya da bölgenin içinde tarım ya da yeşil alan olarak kullanılan yerlerdir. Bu yerler kadastro haritalarında ve şehir planlarında tarım arazileri gibi yeşil alan olarak belirtilir. Bu açık alanlara imar izni verilmemektedir.
Bunlardan biri olan “kamusal alan” birleşik sözü için ise “Kamuya ait, kamu ile ilgili işlerin yapıldığı yer.” anlamı veriliyor Güncel Türkçe Sözlük'te. Bu tanım, “kamusal” sözünün “devletle/devlet organlarıyla ilgili” anlamı esas alınarak oluşturulmuş görünmekte.
“Kamu”, Türkçede, hep, bütün; bir ülkedeki halkın bütünü; halk, amme gibi anlamlara gelmektedir. devletlerle kamu tüzel kişileri ve özel kişilerle olan ilişkilerini düzenleyen kuralların bütününü anlatmaktadır.
Kamu, bir ülkedeki halkın bütünü, halk, amme anlamlarına gelirken; kamu yönetimi bu bütünün sevk ve idaresi anlamına gelmektedir. Kamu Yönetimi; faaliyet, disiplin ve bir meslek niteliği taşımaktadır.
Bilindiği üzere, kamusal faaliyet, Anayasa ve kanunlarda belirlenmiş olan usullere göre verilmiş olan bir siyasal kararla, bir hizmetin kamu adına yürütülmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri