Kamu zararı; kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.
(1) Kamu zararı 6 ncı maddede belirtilen hususlar göz önünde bulundurulmak suretiyle; a) Kontrol, denetim veya inceleme, b) Sayıştayca kesin hükme bağlama, c) Yargılama, sonucunda tespit edilir. (2) Tespit edilen kamu zararına ilişkin yazı, tutanak, rapor, ilâm ve benzeri belgeler ilgili kamu idaresine gönderilir.
Kamu görevlisinin mevzuata aykırı ve aynı zamanda kusurlu bir eylem veya işlemi sonucunda kamu kaynağında artışa engel olunmuş veya azalmaya neden olunmuş ise kamu zararı söz konusudur.
MADDE 15- (1) Sayıştay ve mahkeme ilâmları ile hüküm altına alındığı halde sorumluları ve/veya ilgilileri tarafından rızaen ödenmeyen kamu zararından doğan alacaklar, 2004 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.
Kamu zararları ile ilgili olarak, bu tür kararlar kanunla belirlenen üst yöneticiler tarafından verilir. Üst yöneticiler, değerlendirmeler sonucunda kamu zararı bulunduğuna kanaat getirirlerse, kamu zararının takip ve tahsiline karar verirler.
İlgili 43 soru bulundu
5018 sayılı kanunda kamu zararından dolayı sorumlu tutulanlar;bakanlar, üst yöneticiler, harcama yetkilileri, gerçekleştirme görevlileri ve muhasebe yetkilileridir.
Görevi kötüye kullanma suçu, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesinde düzenlenmektedir. Bu düzenlemeye göre söz konusu suç, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi tarafından işlenen bir suç tipidir.
Zira 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 257'nci maddesinde kamu zararına kasıtlı olarak sebebiyet veren kamu görevlilerinde olduğu gibi ihmal suretiyle kamunun zararına neden olan kamu görevlileri için de hapis cezası düzenlenmiştir.
Sayıştay ilamı ile kamu zararı tespit edilmiş ise sorumlunun maaşın- dan doğrudan kesinti yapılamayacaktır.
Her üç kategoride yer alan kamu zararı da, zararının ve failinin/sorumlu kamu görevlisinin öğrenilmesin- den itibaren iki yıl ve her halükarda zarara sebebiyet veren karar, işlem veya eylemin vukuundan itibaren on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Söz konusu yasal düzenlemelere göre örneğin; – Mal alınmadan ve hizmet ifa edilmeden ödeme yapılması kamu zararıdır. – Kanıtlayıcı belge olmadan ödeme yapılması kamu zararıdır. – Devletin alacaklarını zamanaşımına uğratmak kamu zararıdır.
Anayasa uyarınca mahallî idarelerin hesap ve işlemlerinin denetimi ve kesin hükme bağlanması da Sayıştay tarafından yapılmaktadır. 5018 sayılı Kanun'a uygun olarak yürürlüğe giren 6085 sayılı Sayıştay Kanunu'na göre Sayıştay yargısının en önemli fonksiyonu kamu zararı konusunda hüküm vermektir.
Faiz olarak 3095 sayılı Kanun gereğince belirlenen kanuni faiz oranı (yıllık %9) uygulanacaktır. Sayıştay, adlî, idarî ve askerî mahkeme ilâmları ile tespit olunan kamu zararından doğan alacaklarda faiz başlangıç tarihi, ilâmda faizin başlangıcı hakkında hüküm varsa belirtilen tarih, aksi takdirde karar tarihidir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
İdare, her ne kadar kamu hizmetini yürütebilmek için kamu görevlilerine ihtiyaç duysa da kamu görevlilerinin görev başında kusurlu davranışlar sergilemesi sebebiyle ortaya çıkan zararları giderdikten sonra, kamu görevlisinin kusurunun ve kusur nispetinin tespiti ile birlikte rücu yoluna başvurmak durumunda kalacaktır.
Dolayısıyla fazla ve yersiz ödemeler de yeni Kanunla birlikte kamu zararı olarak kabul edilmektedir.
Dolayısıyla her iki kanun maddesi birlikte değerlendirildiğinde bir işçinin maaşının ¼'ü haczedilebilecektir. ''İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.'' Borçlunun maaşından yapılacak olan kesintinin bir istisnası nafaka alacağıdır.
İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz.
Yukarıda yapılan açıklamalara göre; Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından idarelere 5510 sayılı Kanunun 102'nci maddesi kapsamında uyguladığı idari para cezalarının kamu zararı olarak değerlendirildiği, kurum bütçelerinden ödenmesine imkan bulunmadığı ve buna neden olan kamu çalışanlarından rücu edilmesi gerektiği ...
Dolayısıyla mülga 765 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan 228, 230 ve 240 ncı maddelerinde yer alan suçlar, birer tehlike suçu olarak düzenlenirken, 5237 sayılı Kanununda görevi kötüye kullanma suçu zarar suçu olarak düzenlemiştir.
Görevi Kötüye Kullanma Suçu Nedeniyle Bir Zarar Oluşmalıdır
Görevi kötüye kullanma suçunun meydana gelmesi için, fiil nedeniyle herhangi bir kişinin “mağduriyet” niteliğinde bir zarar görmesi gerekir. Zarar gören kişi, gerçek bir kişi olabileceği gibi tüzel bir kişi de olabilir.
MEMUR ŞİKAYET – GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇ DUYURUSU. USULE DAİR BİLGİLER; Suça ilişkin ihbar veya şikayet, Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya kolluk makamlarına yapılabilir (5271 S. K. m. 158) .
(1) Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri