Fransızların Maraş'ı işgalinde cepheye koştuğunda annesinin, "Henüz küçüksün, seni hemen vururlar oğlum" dediği Şekerci Ökkeş, "Yaşım küçük ama imanım büyüktür anne. Şehit olacaksam, vatan ve millet uğrunda şehit olacağım. Ben ölmeliyim ki düşman sizlere ilişmesin" diyerek büyük bir cesaret örneği gösterdi.
Gençliği. Kahramanmaraş'ın Kuzucak köyünde doğdu. İlk ve orta öğretimini Kahramanmaraş'ta tamamladı. Konya Selçuk Eğitim Enstitüsü Matematik Bölümünden matematik öğretmeni olarak mezun oldu.
Fransızların Maraş'ı işgalinde cepheye koştuğunda annesinin, "Henüz küçüksün, seni hemen vururlar oğlum" dediği Şekerci Ökkeş, "Yaşım küçük ama imanım büyüktür anne. Şehit olacaksam, vatan ve millet uğrunda şehit olacağım.
Maraş kıyamının kahramanlarını anlatmaya Kurtuluş Savaşı'mızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ile birlikte Senem Ayşe, Sütçü İmam, Arslan Bey, Evliya Efendi, Muallim Hayrullah, Mıllış Nuri, Rıdvan Hoca, Kılıç Ali, Ali Sezai Efendi, Yörük Selim, Abdal Halil Ağa ve Zülkadiroğlu Süleyman Bey ile başladık.
Ermeniler ve Fransız askerleri Sütçü İmam'ı aramaya başlayınca Sütçü İmam bir atla Ağabeyli köyüne gider. Ermenilerin ve Fransızların bütün çabalarına rağmen Sütçü İmam bulunamaz. 31 Ekim 1919'da Kahramanmaraş'ta düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam, Kahramanmaraş'taki kurtuluş hareketini başlatmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
1853-1856 yılları arası Adana Eyaletine bağlanmış. 1865 tarihi itibari ile de Halep Vilayetine bağlı bir yönetim birimi olmuştur. 1914 yılına kadar süren bu yönetim; daha sonra bağımsız bir sancak haline gelmiştir. Bu sancağa Pazarcık, Elbistan, Zeytun ve Andırın kazaları bağlanmıştır.
Abdülmecit Efendi halife olunca 101 pare top atmak için kaleye çıkmış ve top atışları sırasında barutun ateş alması neticesinde ağır şekilde yaralanmış ve iki gün sonra 25 Kasım 1922 tarihinde vefat etmiştir.
O yıl 7 yaşında olan Edip Somunoğlu olarak Erzurum'un 1955-1960 yılları arasında belediye başkanlığını ve devletimizin 1965-1967 yılları arasında da Sağlık Bakanlığı görevini yürüttü.” “Çukurovalı 14 yaşındaki Osman'ın destanlaşan kahramanlığı ayrıca taktire şayandır.
İstiklal harbi sıhhiye raporunda İstiklal Harbi süresince toplam şehit sayımız 9167, yaralı sayısı ise 31.173 olmuştur.
Hürü Ana: Durmuş Ali'nin eşidir. İnce Memed'in annesi öldükten sonra ona anne gibi şefkatli davranmış ve onu jandarmalardan korumuştur.
O yıl 7 yaşında olan Edip Somunoğlu olarak Erzurum'un 1955-1960 yılları arasında belediye başkanlığını ve devletimizin 1965-1967 yılları arasında da Sağlık Bakanlığı görevini yürüttü.” “Çukurovalı 14 yaşındaki Osman'ın destanlaşan kahramanlığı ayrıca taktire şayandır.
Kara Fatma, Şerife Bacı, Çete Ayşe, Halime Çavuş, Şekerci Ökkeş, Çuhadar Ali, Bombacı Ahmet bu kahramanlardan bazılarıdır.” dedi. Program sonunda Eğitim Fakültesi Dekanı Sayın Prof.
Mustafa Kemal Paşa, bu tarihî görevini, hedefine uygun olarak yerine getirmekle, millî Türk Devletini, bağımsız devleti kurmuştu. Mustafa Kemal Paşa, millî devleti, bağımsız ve özgür Türk Devleti idealini hedef olarak seçmekle, onu gerçekleştirmeye çalışmakla, Millî Mücadele'nin tek ve biricik şefi ve lideri olmuştur.
Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, 19 Mayıs 1919 günü Samsun'a ayak basarak Milli Mücadele'nin ilk kıvılcımını çaktı. Tarihi değiştiren o yolculuğun üzerinden 101 yıl geçti. Birinci Dünya Savaşı'nın ardından düşman gemileri İstanbul önlerine demir atmış ve imparatorluğun başkentini 13 Kasım 1918'de işgal etmişti.
İstiklal harbi sıhhiye raporunda İstiklal Harbi süresince toplam şehit sayımız 9167, yaralı sayısı ise 31.173 olmuştur.
Kurtuluş Savaşı'nın en çetin çatışmalarının yaşandığı günlerde şehit olan ve gittikleri harp meydanından bir daha dönemeyen gencecik bedenler oldu. Bu aziz vatanın düşman işgalinde kurtulmasında emeği olan on binlerce çocuğumuzun mücadelesi elbette ki unutulmadı.
Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu'nun İtilaf Devletleri'nce işgali sonucunda Mîsâk-ı Millî sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak için 1919-1922 yılları arasında gerçekleştirilen çok cepheli siyasi ve askeri mücadeledir.
Milli Mücadelenin kadın kahramanı: Kara Fatma. Milli Mücadele döneminde asker eşiyle cepheden cepheye koşan, askerlere yemek pişiren ve gerektiğinde yaralarını saran "Kara Fatma" lakaplı Fatma Seher'in cesareti ve fedakarlığı, Türk kadınının ulusal kurtuluş mücadelesine verdiği katkıyı gözler önüne seriyor.
İzmit cephesinden sonra İznik cephesinde görev aldı. 300 kişiyi aşkın birliği ile I. İnönü Muharebesi, II. İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi ile Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde çarpıştı.
SÜTÇÜ İMAM (1872-1922)
Kendisinin asıl adı “İmam” olmasına rağmen süt sattığı için ismi “Sütçü İmam” olarak bilinirdi. 'Sütçü İmam (Uzunoluk) Olayı' diye bilinen hadisenin olduğu 31 Ekim 1919 tarihi, Maraş Millî Mücadelesinde şanlı bir direnişin başladığı gündür.
Kurtuluş Savaşı'nın son evresi 26 Ağustos 1922'de Afyonkarahisar - Kocatepe'de başlayan Büyük Taarruz ile açılmış ve 9 Eylül 1922'de Türk Ordusu'nun İzmir'e girmesiyle sonuçlanmıştır.
"Çanakkale Savaşı Kurtuluş Savaşı'nın bir parçası değildir. 1. Dünya Savaşı içinde yer almış bir dizi muharebelerden oluşur. Bunun karıştırılmasının nedeni Milli Mücadelemizin Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aynı anda Çanakkale'de 19.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri