Hemostatlar veya bilinen diğer adıyla kanama durdurucular, bir doku veya organda meydana gelen kanamayı durdurmak için kanamanın oluştuğu bölge üzerinde kullanılan hemostatik ajanlardır. Kanamanın durma süreci ise hemostaz olarak tanımlanır.
Eksternal kanama olduğunda kanın durdurulması için yapılması gereken, temel olarak kanayan alan üzerine direk bası uygulanmasıdır. Bası doğrudan parmak veya el ile uygulanabilirse de steril gazlı bez veya pamuklu kompres ile kanayan yer üzerine bastırılması daha doğrudur.
Kanayan damarı inceltmek için kesiğin üstüne 15-30 saniye boyunca buz tutun veya soğuk kompres yapın. Bu kanamayı tamamen durduracaktır.
İbuprofen veya naproksen sodyum gibi NSAID'ler, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. NSAID'ler, ağrılı adet kramplarını (dismenore) rahatlatmanın ek yararına sahiptir. Traneksamik asit. Traneksamik asit, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur ve sadece kanama anında alınması gerekir.
Hemostatlar, genel itibariyle vücut iç ve dış yaralanmaları, kopmalar, parçalanmalar, travmatik kesikler, diş operasyonları, cerrahi veya spontan girişimler sonrasında oluşan majör ve minör kanamaların durdurulmasında kullanılan birer tıbbi malzemelerdir.
İlgili 29 soru bulundu
Kanama Durdurucu Sprey: Özellikle günlük hayatta küçük yaralanma, kesik ve sıyrıklar sonucu oluşan kanamaları hızlıca ve etkili bir şekilde durdurmak için kullanılır. Uygulandıktan sonra kanı pıhtılaştırarak kısa sürede güvenilir bir şekilde kanamayı durdurur.
WARFMADİN “antikoagülan”( kan pıhtılaşmasını önleyen) olarak bilinen ilaç grubunun bir üyesidir. Bu ilaç bazen kan inceltici olarak da adlandırılır. Kanınızda pıhtı oluşması ihtimalini azaltmak için kullanılır.
Coumadin marka adıyla da bilinen varfarin, kandaki pıhtılaşmayı önlemek için kullanılan reçeteli bir ilaçtır. Antikoagülan (kan sulandırıcı) ilaç grubunda yer alan varfarin, pıhtılaşmayı engelleyerek kana akışkanlık kazandırır. Varfarinin etkileri arasında, var olan pıhtıları küçültmek veya parçalamak yoktur.
Vücuttaki bir organ ya da dokudan oluşan kan kaybını önleme süreci hemostaz olarak tanımlanır. Hemostaz; trombositler ile kan pıhtılaşma faktörleri arasında pıhtı oluşumu ve kanamanın durdurulması ile sonuçlanan bir dizi olayı içerir.
Tütün dumanındaki karbon monoksit, kanın oksijen taşıma kabiliyetini azaltarak olumsuz etkilere yol açar. Sigara içmek ayrıca kalp hastalığı, felç, ateroskleroz ve periferik vasküler hastalık riskini artırır.
İlk Yardım Çantanız Neleri İçermeli? Alkol, oksijenli su, tentürdiyot ve antiseptik benzeri hazır solüsyonlar: Alkol ve oksijenli su benzeri bileşenler, kanaması durdurulan bir yarayı temizlemeye yardımcı olur. Tentürdiyot, yaranın mikrop kapmasını önlemeye yarar.
Traş olurken beklenmedik kesikler insanların canını sıkar. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda ve traş kesiği kanaması en çabuk nasıl durdurulur dediğinizde, özellikle buz kompresi etkili bir yöntem olarak ortaya çıkmaktadır. Buz ve soğuk damarları büzerken, damarlarda kanama elbette daha düşük seviyede olacaktır.
Elma sirkesi, böbrekler tarafından üretilen, kan damarlarının daralması ve genişlemesinden sorumlu bir hormon olan renini kontrol etmeye yardımcı olur. Kan damarları daraldığında kan basıncı yükselir. Elma sirkesi damarları gevşetir ve bu durum da kan basıcını düşürmeye yardımcı olabilir.
Trombositlerin vücuttaki görevi kanamayı durdurmaktır. Vücutta bir yaralanma sonucu kanama oluşursa; o bölgeye yoğunlaşan trombositler önce birbirlerine sonra da yaralı bölgedeki kan damarlarına tutunarak, kanın akmasını engelleyecek pıhtı oluştururlar.
Ekimoz, kılcal damarlarda oluşan bir hasar sonucu cilt altında görülen bir kanama türüdür. Cilt altına sızan kan, belirli bir alanda birikerek cilt üzerinde bere şeklinde mor veya kırmızı bir renk oluşturur.
Link tarafından Wiskonsin Alumni Research Foundation' dan alınmış ve warfarin adı da buradan türetilmiştir (aynı yıl ABD başkanı Eisenhower kalp krizi geçirmiş ve tedavisinde warfarin kullanılmıştı.). Burada, warfarin yerine daha çok bilinen ilaç ismi olan coumadin adıyla anılmasını uygun buldum.
Coumadin (Warfarin) Antikoagülan bir ilaç olup, damarlarda veya kalbinizde pıhtı oluşmasını, pıhtı mevcutsa pıhtının yaygınlaşmasını önler. Ayrıca mevcut olan pıhtının kopmasına ve vücudun başka bir yerine gitmesine engel olur.
Kimler Warfarin Kullanamaz? Kanama eğilimi olan hastalar (trombosit sayı ve fonksiyon bozuklukları, hemofililer gibi), Yakın zamanda mide-barsak kanaması geçirenler, Çok kısa bir zaman önce ameliyat olanlar, Kontrolsüz hipertansiyonu olanlar, Anevrizma saptanan kişilerde Warfarin kullanılamaz.
DELİX FORTE, kan basıncı DELİX FORTE ile aynı dozlarda fakat ayrı ilaçlar olarak birlikte verilen amlodipin ve ramipril ile yeterince kontrol altında olan hastalarda hipertansiyonu (yüksek kan basıncı) tedavi etmek için kullanılır.
ECOPİRİN enterik kaplı tabletlerin her biri 150 mg asetilsalisilik asit adlı etkin madde içerir. Asetilsalisilik asit, trombosit olarak adlandırılan pıhtılaşma hücrelerinin kümeleşmesini önleyerek etkisini gösterir. Bu özelliği nedeniyle çeşitli kalp hastalıklarında kullanılır.
Warfarin ağızdan günde tek doz olarak alınır. İlacı her gün aynı saatte almak önemlidir. Akşam saatlerinde alınması daha uygundur. Aç veya tok alınabilir, 1 bardak su ile alınmalıdır.
Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın hızına, Vücutta kanın aktığı bölgeye, Kanama miktarına, Kişinin fiziksel durumu ve yaşına.
Kılcal Damar Kanamasının Tedavisinde Neler Yapılır? Kılcal damar kanamaları genellikle az miktarda olup hayati tehlike oluşturmadığı için özel bir tedavi uygulaması gerektirmez. Yara bölgesinin bol su ve sabunla yıkanarak temizlenmesinin ardından, kompresyon uygulama yoluyla kanama kolaylıkla durdurulabilir.
Kızlık zarı kanamanın miktarı genelde çok azdır ve kısa sürede kendiliğine durur. Ancak çok nadiren hymen arkasından bir damar açığa çıkması sonucunda kanama durmazsa cerrahi müdahale ile dikiş atılması gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri