Dahiliye bölümünün yan dalı olan hematoloji, aynı zamanda kan oluşumunda rol oynayan organların hastalıklarıyla da ilgilenir. Dolayısıyla lenfatik organlar ve kemik iliği hastalıkları da hematologların uzmanlık alanında yer alır.
Hematoloji; lenfoma, multipl miyelom, akut ve kronik lösemi gibi rahatsızlıklar olmak üzere kemik iliği, lenf sistemi ve kan ile ilgili hayati önem taşıyan kan hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır.
Yapılan kan testlerinde, alyuvar da denilen kırmızı kan hücrelerinin normal değerlerin üstünde saptanmasına kan fazlalığı (polistemi) denir. Bu değerlerin kadınlar için Hemoglobin >16 g/dl veya Hemotokrit >48 % olması, erkekler için Hemoglobin >16,5 g/dl veya Hemotokrit >%48,5 olmasıdır.
Aşırı kan yapımı ve kanın akışkanlığının bozulması nedeniyle baş ağrısı, baş dönmesi, başta dolgunluk hissi, kulak çınlaması ve göğüs (kalp) ağrısı görülebilir. Hastalarda özellikle sıcak banyodan sonra kaşıntı oluşur.
Onkoloji ise kanseri inceleyen ve tedavi eden tıbbi uzmanlık alanıdır. Hematolojik onkoloji ise kan hastalıklarının ve kan ile ilişkili kanserlerin incelenmesi, teşhisi, tedavisi ve önlenmesi üzerine çalışır. Hematolog-onkologlar, kanama bozuklukları ve kanserler konusunda uzman doktorlardır.
İlgili 45 soru bulundu
Hematoloji, kanda oluşan tüm hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Hematolojide kan hastalıkları temel olarak iyi huylu veya kanser olmayan ve malign, yani kötü huylu olarak ikiye ayrılır.
Hematoloji, İç Hastalıklarının (Dahiliye) bir iç branşıdır. Hematoloji alanında çalışan hekimlere hematolog denir.
Yüksek hemoglobin değeri, polisitemi belirtisi olabilir. Polisitemi, vücudun çok fazla alyuvar üretmesinde ve bu yüzden de kanın akışkanlığının normalden çok kalın olmasına sebep olur. Bu da pıhtı atması, kalp krizi veya felce sebebiyet verebilir.
Peki WBC kaç olursa lösemi olur? 4500-11000 WBC normal değerdir. Bu değerin 10 katı WBC yüksekliği de son derece tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
Hemoglobin (HGB) Normal Değeri Kaçtır? Yetişkin erkeklerde: 13.5-17.5 gr/dL aralığına göre değerlendirilir. Hemoglobinin 12 gr/dL'nin altında olması düşük kabul edilir. Bu durumda akla ilk gelen şey anemidir.
Diğer yandan kan pıhtılaşması da felç ve kalp krizi riskini ortaya çıkarır. Bu yüzden kansızlıkta olduğu kadar polisitemi olarak adlandırılan kan fazlalığı da tehlikeli bir hastalıktır ve tedavi edilmediği takdirde uzun vadede kemik iliğinin dışında başka bir kan kanseri çeşidi olan lösemiye yol açma riski içerir.
Bağışçı Sorgulama Formu'ndaki soruları doğru cevaplamış ve uygun bulunmuş kişiler. Torba kan alımı öncesi yapılan testlerde; Hemoglobin düzeyinin Kadın; 12.5- 16.5 g/dl, Erkek; 13.5- 18.0 g/dl olması, Trombosit sayısının 150.000/mm3 den büyük olması durumunda kan bağışı gerçekleşebilir.
Bu tür hastalıkların teşhisinde yapılan öncelikli işlem fiziki muayenedir. Sonrasında hastalara anamnez yöntemiyle gerekli sorular sorularak hastalığın tanısı noktasında ihtiyaç olan bilgiler alınmaktadır. Bu işlem sonrasında ise radyolojik görüntüler ve hematoloji testleri incelenerek tanı konmaktadır.
Aşırı tuzlu besinler: Sodyum kan basıncını yükseltir. Bu nedenle yüksek miktarda tuz içeren işlenmiş gıdalar, turşu, zeytin ve konserve ürünlerden uzak durmalısınız.
Cihaz bağışçının kanını küçük miktarlarda alarak gerekli olan trombositi ayırır ve kanın trombosit dışında kalan kısmı bağışçıya geri verir. Bu işlem cihazdan cihaza değişiklik göstermekle birlikte ortalama 45-90 dakika kadar sürer.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Çünkü cinsel bölgeye giden kan damarları kalpteki koroner damarlardan bile daha küçük çaplı. Bu nedenle yüksek kan şekeri, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, sigara-alkol kullanımı veya sağlıksız beslenme gibi risk faktörlerinin olumsuz etkileri kalpten önce cinsel bölgede çıkabiliyor.
Kanser hastalarında tüm kan testleri normal olabilir. Ancak yaygın ve başka organlara yayılmış kanserlerde kanserin tipine bağlı olarak bazı tümör göstergeçleri yükselebilir. Lösemi gibi hematolojik kanserlerde, kandaki yansımaları daha yüksek oranda görürüz. Sadece kana bakarak tanı konabilir.
Hemoglobin değerinin normalden yüksek olması mutlaka bir tedavi süreci gerektireceğinden, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız son derece önemlidir.
Bol su tüketmek: Susuz kalındığında da hemoglobin seviyesi normalin üzerine çıkar. Zira susuz kalındığında kan hacminde azalma meydana gelir. Özellikle egzersiz esnasında bol su içmek normal hemoglobin seviyesini korumak için ihmal edilmemelidir.
Sağlıklı bireyler arasında; Erkeklerde 18 g/dL, Kadınlarda 15 g/dL, Çocuklarda yaşa bağlı olarak değişebilmekle birlikte ortalama 16 g/dL'nin üzerinde tespit edilen HGB değeri hemoglobin yüksekliği olarak tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri