Aspirin, plavix gibi kan sulandırıcı ilaçlar anjiyografi için engel değildir (bazı merkezlerde bu ilaçlar anjiyo öncesi kesilebilir ancak aslında anjiyo öncesi kesilmeleri gerekmez) .
Her nereden giriliyor olursa olsun dikkat edilmesi gereken birkaç husus var: Öncelikle el bileğinden yapılan anjiyografilerde, stent işlemlerinde kullanılan kan sulandırıcı ilaçların işlem öncesi bırakılmasına gerek yoktur.
- Böbrek yetersizliği olan hastalar, - Sol kalp yetersizliği olanlar, - Kişinin ateşi var ise, - Bazı kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda anjiyo yapılması sakıncalı bulunmaktadır.
Hasta, anjiyografi işlemine alınmadan önce, varsa takma dişlerinin veya damağının ve tüm takılarının çıkarılması gerekmektedir. Koroner anjiyografi laboratuvarında işlem yapılacak bölge, anestezik bir ilaç ile uyuşturulur, gerek görülürse de sakinleştirici ilaç uygulanır.
Hastanın anjio öncesinde 8-10 saat aç olması tercih ediliyor. Bazı şeker ilaçlarının- etken maddesi metformin olan- önceden kesilmesi gerekir. Aksi halde böbrek yetmezliği, asidoz tabloları ortaya çıkabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Aspirin, plavix gibi kan sulandırıcı ilaçlar anjiyografi için engel değildir (bazı merkezlerde bu ilaçlar anjiyo öncesi kesilebilir ancak aslında anjiyo öncesi kesilmeleri gerekmez) . Sadece coumadin, xarelto, pradaxa gibi daha güçlü kan sulandırıcı ilaçların anjiyo öncesi kesilmesi gerekebilir.
Anjiyo sonrası, hekimin talimatları doğrultusunda 48 saat kadar aşırı hareketlilikten kaçınılmalı, gerekli görülür ise istirahate devam edilmelidir. Hasta Anjiyografi sonrası kendisine verilen ilaçları eksiksiz ve zamanında kullanmalı, mümkün olduğunca fazla sıvı tüketmelidir.
Anjiyonun Riskleri Nelerdir? Bütün cerrahi girişimlerde olduğu gibi anjiyo da bazı riskler barındırır. Ancak söz konusu risk faktörleri günümüz teknolojisi sayesinde son derece azalmıştır. Hastanın felç veya kalp krizi geçirme riski ya da yaşamını yitirme riski son derece düşüktür.
Bu yüzden kasıktan yapılan anjiyoda hasta 6 saat, stent ve balon uygulamaları yapılan hastalarda ise 12 saat hastanın bacağını hareket ettirmeden düz yatması gerekir. Bu sürede ayağa kalkamadığı gibi, tuvalete de gidemez.
Anjiyo Öncesi Hazırlıklar ve Testler
Buna ek olarak sıkılaşma değerleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, tam kan sayımı gibi önemli testler yapılır. Ayrıca nabız muayenesi de yapılır. Böylelikle anjiyo işleminin El bileği ya da kasıktan yapılıp yapılmayacağına karar verilir.
Koroner arter tıkanıklığında kişileri rahatsız eden semptomlar kısa vadede dinlenince geçiyormuş gibi olsa da çok ciddi bir sorundur. Tıkanıklık ya da daralma meydana gelen noktada uygun yöntem uygulanarak açılma işlemi yapılmazsa, ölümcül sonuçlara yol açabilir.
Anjiyo işleminin riski çok yüksek midir? Her ne kadar koroner anjiyografide komplikasyon riski % 1'in altında olsa bazı riskler de bulunmaktadır. Bunlar; kalp krizi, inme, damar zedelenmesi, ritim bozukluğu, verilen boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon,böbrek hasarı, kanama, enfeksiyon, X-ray ışınına bağlı radyasyon.
İşte yukarıda sayılan neden veya nedenlerle kan sulandıcı tedavisi altında iken veya bir iki günlük kan sulandırıcıyı herhangi bir nedenle bıraktığı zaman vücut otomatik olarak pıhtılaşma sistemini artırmaya başlar ve bu durum ani gelişen pıhtı, emboli veya trombüslere yani damarların tıkanmasına yol açar.
Akşam saatlerinde alınması daha uygundur. Aç ya da tok olarak alınabilir. Bir bardak su ile alınmalıdır. Genellikle her gün 5 mg (1 tablet) olarak başlanır.
Kan sulandırıcı kullanan hastalar greyfurt, kızılcık veya greyfurt suyu tüketmemelidir. Aşırı zencefil, mango, sarımsak, yeşil çay (haftada 1 ) tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kan sulandırıcı etkisinden dolayı acı biber kullanılmamalıdır.
Anjiyo Riskleri ve Olası Komplikasyonları
Anjiyonun olası riskleri şu şekilde sıralanabilir: Özellikle kasıktan girilen işlemlerden sonra hastanın hareket etmesi ya da işlem bölgesine baskının iyi yapılamaması kanama riskine neden olabilir. Bu durumda hastanın bacağında geniş çaplı morarmalar görülebilir.
Bir çeşit kan damarı röntgeni olan işlem, genelde kasık veya el bileği bölgesinden gerçekleştirilir. Hasta işlem sırasında uyanıktır ve lokal anestezi uygulanır. Bu işlem vücutta beyin, kol, bacak gibi farklı organlara da uygulanabilir.
Kasıktan anjio işlemi, kan damarlarının görüntülenmesi için uygulanmaktadır. Kan damarlarındaki tıkanıklıklar, bu tıkanıklıkların boyutu ve kalsiyum birikintileri gibi sorunlar kolaylıkla tespit edilebilmektedir.
Bir hastaya takılabilecek stent sayısında bir sınırlama olmadığını belirten Prof. Dr. Vedat Aytekin, stent takılan bir damarın yeniden tıkanma riskinin düz metal stentlerde ilk 6 ay-1 yıllık dönem içinde yüzde 20-25 oranında, ilaçlı stentlerde ise ilk 1-2 yıllık süre içinde yüzde 7 ile 10 arasında olduğunu anlatıyor.
Cinsel ilişki sırasında göğüs ağrısı hisseden hastaların bu durumu bir kardiyoloji hekimi ile konuşmaları gerekir. Koroner by-pass olmuş veya stent yerleştirilmiş hastalar, tedavilerini düzenli devam ettirmek şartıyla, yara iyileşmeleri tamamlandıktan sonra hekim önerisiyle normal cinsel aktivitelerine dönebilirler.
Anjiyo sonrasında hastalarımıza ilk tavsiyemiz opak maddenin vücuttan hızlı bir şekilde atılması için bol su içilmesi ve bol sıvı alınmasına dikkat edilmesi şeklindedir.
* Koroner anjiyografi sonrası taburcu olduktan 10 gün sonra hastalar, tempolu olarak yürümesi önerilmektedir.
Anjiyo sonra bacakta görülen ağrı ve uyuşmalar
Daha önce de bahsedildiği gibi toplardamar semptomlarından kaynaklanan ağrı, morarma ve uyuşma durumları oldukça olağandır. Bu durumda hastanın endişe etmesine gerek olmamaktadır.
Kanamanın durduğu görüldükten sonra sıkı bir bandaj ile kapatılır. Ayrıca bandajın üzerine 3-4 kg. ağırlığında bir kum torbası yaklaşık 6 saat süreyle konulur. Daha sonra bu torba kaldırılır, önceki bandaj küçük bir bandaj ile değiştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri