Elinde bulunanla yetinme, dünya nimetlerinden kısmetine razı olma. İsraf, ihtiras tama' ve israftan kaçınma. Kişinin Allah'ın kendisine dünya nimeti olarak verdiği paya rıza göstermesi.
Kanaat, verilene razı olmak ve elde olanla yetinmek demektir. Bu tanım-lamadan, kanaatin, çalışmayıp tembellik yapmak olduğu anlamı çıkartılmama-lıdır. Kanaat, çalışıp gayret göstermeyi, fakat neticede az da olsa ele geçen rızka razı olmayı gerektirir.
Kanaat ise “kişinin azla yetinip elindekine razı olması, kendisinin ve sorumluluğu altında bulunanların ihtiyaçlarını asgari ölçüde karşılayabileceği maddî imkânlarla iktifa edip başkalarının elindeki şeylere göz dikmemesi, aşırı kazanma hırsından kurtulması” manasına gelmektedir.
Kanaatkârlık, razı olmak manasındadır. Dini manada kanaat, Allah'ın verdiğine razı olmak anlamına gelir. Bu bakımdan Mümin'in çok önemli bir vasfıdır. Cenab-ı Hakk'ın kendisine verdiğine razı olmak anlamına gelen bir kelime.
Kanaat, çalışmayıp tesadüfen önüne çıkanı kullanmak, başka bir şey aramamak demek değildir. Kanaat, bileğin emeği, alın teri karşılığı kazanılana razı olmak, başkasının kazancına göz dikmemek demektir. Başkasının daha çok kazandığını görünce, onu kıskanmamak, onun gibi çok çalışmak demektir.
İlgili 33 soru bulundu
"şahsi düşünceme göre" anlamını barındırıp nezaket içeren kelime.
Hakim somut olay ile ilgili tüm delillere ulaşabilmek için tüm imkanları kullanacak ve delilleri değerlendirerek kendisinde oluşan kanaat ışığında bir hüküm verecektir. Bu bakımdan vicdani kanaat ceza yargılamasında verilen kararın merkezinde yer almaktadır.
Kanaatkâr olmak, nimetin kendiliğinden gelmesini bekleyerek tembellik yapmak ve çalışmamak demek değildir. Kanaatkâr olmak, çalışmak, fakat neticede, az da olsa ele geçene razı olmaktır.
Kanaat, elde olana razı olup, ihtiyaçları en asgari ölçüde karşılayarak mevcut imkânlarıyla yetinmektir. Kanaat ehli kimseler, başkalarının sahip olduğu nimetlere asla göz dikmezler. Hırs, tamahkarlık ve ebedi yaşayacakmış gibi hislere kapılmadan iman huzuru içerisinde hayatlarını sürdürmeye çalışırlar.
Elindekine razı olma, azla yetinme anlamında ahlâk terimi. Kulun Hakk'ın dışındaki her şeyi terketmesi anlamında bir tasavvuf terimi.
Yunanca "kanaat" anlamına gelen doxa, Parmenides'in felsefesinde gerçekliğin bir bölümüne veya genel olarak varlığa dair çarpık ve yanlış kanaat demektir. Bu anlamda yine Yunanca "bilgi" anlamına gelen episteme kavramıyla zıt bir diyalektik içinde düşünülür.
Doğru kullanımı kanaat getirmek şeklinde olmalıdır.
Kanaat Gibi Devlet Olmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: elindekiyle yetinmesini bilen kişi yokluk nedir bilmez.
Kanaat, Sigwart'a göre emin olma duygusudur. bir hareket biçimine götüren bir düşünce yolu bulmalıdır; hakim bu tecrübeyi (olayı), fikren tekrar ortaya koyabil melidir ki, kanaat suçunun varlığının sorumluluğunu ka bul edebilsin.
kanaat - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳnˁ kökünden gelen ḳanāˁa(t) قناعة “yetinme, doygunluk” sözcüğünden alıntıdır.
"büyük şeyleri elde edebilmek için önce küçük şeylerle yetinmek gerekir" anlamında kullanılan bir söz.
birini korumak, himaye etmek.
Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre sembollerle anlatılan metinlere alegorik denir. Alegori, "yaygın açık eğretileme (metafor)" özelliği de gösterir.
Türkçede”yenilik” anlamını ifade eden inovasyon Latinceden dilimize yerleşmiştir. Var olan problemleri yeni fikirler ile birleştirerek, çözümlemek amaçlı yapılan çalışmalardır. İnovatif kelimesinin dilimizde tam olarak karşılığı “yenilikçi” olarak geçmektedir.
Belirli bir delilin varlığının şart koşulduğu halde hakim, söz konusu delil tarafça hazır bulundurulmuşsa artık iddianın ispatlanmış sayılacağına ilişkin karar vermek zorundadır. Ancak kanunda böyle bir özel hükme yer verilmemişse ispat konusunda her türlü delile başvurulması mümkündür.
Hakim ka- ranm deiiilerle doğrudan doğruya, biz- zat temasa geçerek verir. Bu, vasıtasız- bk ilkesi olarak anılır. Ayrıca hakim delilleri vicdani kanaatine göre ser- bestçe takdir eder. Bu ise delillerin ser- bestçe değerlendirilmesi ilkesi olarak adlandırılır.
Delillerin bir kısmına dayanılarak - kanaatle, i̇htimalle ceza verilemez - kesin ve açık ispat şart olup - şüphe hali olmamalıdır.
"Firâset" kelimesinden türetilmiştir ve "sezgi, anlama, öngörü" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla feraset, olayları veya insanları iyi anlama ve öngörme yeteneğini ifade eder. Kelimenin Anlamı: Feraset, olayların veya insanların özündeki gerçekleri anlayabilme ve sezgiyle hareket edebilme yeteneğini ifade eder.
(Albayrak 2009: 139). Deyimimizi, kanaatimce; “1. Bir kişinin gönülsüz olarak düşüncelerini öğrenmek, bir yere davet etmek, 2. Bir kişiden eğitim almak, onun düşün- celerini, görüşlerini benimsemek” anlamlarıyla deyim sözlüklerimize alma- mız gerekir.
Feragat; bireyin herhangi bir şeyden kendi rızası ile vazgeçmesine denir. Hukuk literatüründe sıkça kullanılan bu sözcük; bir bireyin tek taraflı beyanı ile meydana gelir. İbra ise tarafların karşılıklı olarak anlaşarak haklarından vazgeçmesini ifade eder. Feragatte, ibradan farklı olarak anlaşma şartı aranmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri