OLED açılımı, Organik Işık Yayan Diyotlar'dır. LED ve LCD gibi bir ekran teknolojisi olan OLED, ışık kaynağı ve renk dizilişini kontrol eder. Bu sayede her pikselde uygun parlaklık ve tonda ışık aktarımı sağlanmış olur.
OLED (organic light-emitting diode), “organik ışık yayan diyot” anlamına gelir. Bir LED TV'deki aktarıcı sıvı kristal piksellerin aksine, OLED pikselleri yayıcıdır. Yani , elektrikle beslendiklerinde tek bir diyottan hem ışık hem de renk üretebilme özelliğine sahiptir.
OLED ve QLED TV'lerin Özellikleri ve Karşılaştırılması
Ayrıca, OLED TV'ler, daha yüksek kontrast oranı, daha canlı renkler ve daha yüksek görüntü kalitesi sunar. OLED TV'lerin diğer avantajları arasında daha ince bir tasarım, daha düşük enerji tüketimi ve daha hızlı piksel tepki süresi yer alır.
OLED, organik ışık yayan diyot anlamına gelir. OLED teknolojisinin daha geleneksel bir LED/LCD monitörde bulacağınızdan temel farkı, her pikselin bağımsızca ışık yayabilmesidir. Bunun nedeni, tüm piksellerin elektrikli ışıldayan katmana veya ışık emisyonuna bağlı olmasıdır.
LCD Televizyonlar: Görüntü Kalitesi ve Fiyat Aralıkları
LCD televizyonlarda, LED aydınlatma kullanımıyla daha canlı renkler ve daha yüksek parlaklık elde edilebilir. Ancak, OLED televizyonlar gibi her pikselin kendini aydınlatması özelliği yoktur, bu da kontrast oranının daha az olmasına neden olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Panel ömrü daha kısadır. Yapılan araştırmaya göre OLED TV'lerin panel ömrü ortalama 15.000 saat iken standart bir LED TV 100.000 saattir.
OLED TV'lerin ömrü, panelin kullanım koşullarına ve kullanım süresine bağlı olarak değişiklik gösterir, ancak genellikle ortalama 100.000 saate kadar dayanabilir.
OLED televizyonlar, daha yüksek kontrast oranları, daha derin siyahlar ve daha geniş görüş açıları sunar. QLED televizyonlar ise daha yüksek parlaklık, daha yüksek renk doğruluğu ve daha geniş bir renk gamı sunuyor. Eğer karanlık bir odada film veya TV şovu izleyen biriyseniz, OLED tercih edebilirsiniz.
En kaliteli televizyon markası diyebileceğimiz LG'nin bu 4K webOS TV'si, 4K Ultra HD ekran ile etkileyici bir görüntü kalitesi sunmakta. Ayrıca webOS işletim sistemi sayesinde popüler platformlara erişim de sağlıyor.
Bu nedenle “OLED nedir?” sorusu da kullanıcılar tarafından sıklıkla merak edilir. OLED açılımı, Organik Işık Yayan Diyotlar'dır. LED ve LCD gibi bir ekran teknolojisi olan OLED, ışık kaynağı ve renk dizilişini kontrol eder. Bu sayede her pikselde uygun parlaklık ve tonda ışık aktarımı sağlanmış olur.
S-IPS panel, IPS panelin iyileştirilmiş versionudur, LGE'nin kullandığı. LG ; dünya klasındaki teknolojide olan S-IPS panellerin dünya üzerinde çoğunu üretmektedir. Genel olarak, S-IPS ,VA panelin benzeri olarak söylenir, ancak çoğu uzman, S-IPS panel geniş izleme açısı ve daha hızlı tepki hızına sahip olduğunu söyler.
Bazen hareketli görüntülerde OLED pikseller kendini geç yeniler. Bu nedenle ekranda birkaç saniyeliğine eski görüntünün izleri kalabilir. Bu yanma sorunu değil teknik bir kısıtlamadır ve kendiliğinden geçer. Burn-in ise ne yazık ki kalıcıdır.
OLED teknolojisiyle donatılmış cihazlar, net ve parlak bir görüntü sunar. Hem cep telefonu hem de televizyonlarda üst düzey seyir keyfini deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca cep telefonunda oyun oynamayı seven kullanıcılar için de OLED ekran son derece verimli bir tercihtir.
OLED (organic light-emitting diode), “organik ışık yayan diyot” anlamına gelir. OLED, günümüzdeki en iyi ekran teknolojileri arasında yer alır. OLED ekranlı cihazlar, kullanıcısına gerçek tonlara en yakın renkleri sunarak görsel kaliteyi üst düzeye taşır.
QLED TV'ler, kuantum nokta tabakalarını kullanarak klasik LED TV'lere nazaran daha geniş bir renk gamı sunar. Bu, daha canlı ve gerçekçi renklerin görüntülenmesini sağlar. Renkler daha doğal ve canlı olduğu için izleme deneyimi daha etkileyici olur. İzleme keyfini arttırır.
2023 yılında alınabilecek en iyi TV modelleri listesinin ilk sırasında LG OLED55CS6LA 55" Ultra HD (4K) TV yer alıyor. 55" ve 65" olmak üzere iki farklı seçenek sunan televizyon WebOS işletim sistemiyle beraber geliyor.
Eğer Google Asistan veya Chromecast gibi özelliklerden faydalanmak istiyorsanız veya daha geniş bir uygulama mağazası arıyorsanız, Android TV sizin için daha iyi bir seçenek olabilir. Ancak, sadece internete bağlanabilen ve temel işlevleri yerine getiren bir televizyon istiyorsanız, Smart TV de yeterli olabilir.
Tüm büyük firmalar, OLED TV üretimi için böyle başka bir firmanın teknolojisine ihtiyaç duyunca, fiyatlandırma konusunda da oldukça kısıtlanmış oluyorlar. Yani kısacası, OLED fiyatlarının düşmeme sebebi, bu teknolojiyi sadece tek bir firmanın üretmesi.
Sony, LG, Philips, Samsung, Vestel gibi öncü markaların iddialı OLED TV'lerinin sunduğu ayrıcalıklı görüntü kalitesi için LED TV'lerden bir miktar daha yüksek bütçelere ihtiyaç var. Ancak söz konusu teknolojik farklar o kadar yüksek ki burada OLED TV deneyimini ön plana almamak olanaksız.
QLED TV'ler, Ekran Yanması korkusu yaşamadan içeriklerinizi uzun süre kesintisiz bir şekilde izleyebilme avantajı sunar ve bu genellikle daha uzun bir TV kullanım ömrü sunar.
OLED TV'lerin ömrü ne kadar? OLED TV'lerin yıllarca dayanmasını bekleyebilirsiniz. Korea Times, 2016'da LG OLED TV'lerin 100.000 saatlik kullanım süresi sunduğunu iddia etmişti (sürekli olarak 11 yıl kullanım).
- Elle temizlemek için, ekrana nefes verin ve silin. Sprey sıkmayın ya da ıslak bezle silmeyin. - Eğer yumuşak mikrofiber bez kullanırsanız, çatlak oluşmaz. ※ Silmek için asla cila, balmumu, yıpratıcı, benzin ya da alkol kullanmayın.
LG, ilk OLED TV'sini 2010 yılında yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri