kanaat - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳnˁ kökünden gelen ḳanāˁa(t) قناعة “yetinme, doygunluk” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḳaniˁa قَنِعَ “yetindi, doydu” fiilinin faˁāla(t) vezninde masdarıdır.
Kanaat ise, Arapçada, bir çobanın, koyunlarını suya kanacak kadar sulama- sı anlamındadır. İkna kelimesi de, kanaat kökünden türetilmiştir.
Elindekine razı olma, azla yetinme anlamında ahlâk terimi.
Kanaat, verilene razı olmak ve elde olanla yetinmek demektir. Bu tanım-lamadan, kanaatin, çalışmayıp tembellik yapmak olduğu anlamı çıkartılmama-lıdır.
Kanaat, verilene razı olmak ve elde olanla yetinmek demektir. Kanaat sahibi, çalışmayan ve tembellik gösteren bir kimse olarak da algılanmamalıdır. O, çalışan, gayret eden, fakat neticede eline geçen rızka razı olan, çoğa sevinip aza üzülmeyen, her iki durumda da mutlu olan kimsedir.
İlgili 45 soru bulundu
(Albayrak 2009: 139). Deyimimizi, kanaatimce; “1. Bir kişinin gönülsüz olarak düşüncelerini öğrenmek, bir yere davet etmek, 2. Bir kişiden eğitim almak, onun düşün- celerini, görüşlerini benimsemek” anlamlarıyla deyim sözlüklerimize alma- mız gerekir.
Elindeki malın kıymetini bilen ve idare eden kişi demektir. Kanaatkâr aynı zamanda yetingen olarak da ifade ediliyor.
Kanaat Lideri kavramı, psikolojik bir kavram olup, fertlerin ve toplumların anlama ve kavrama farklılıklarından ötürü, bir gruba veya topluluğa sosyal mesajları veya sosyal olayları, onların anlayacağı ve kavrayacağı dilde anlatan liderdir.
Kanaat Gibi Devlet Olmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: elindekiyle yetinmesini bilen kişi yokluk nedir bilmez.
Kanaat, elde olana razı olup, ihtiyaçları en asgari ölçüde karşılayarak mevcut imkânlarıyla yetinmektir. Kanaat ehli kimseler, başkalarının sahip olduğu nimetlere asla göz dikmezler. Hırs, tamahkarlık ve ebedi yaşayacakmış gibi hislere kapılmadan iman huzuru içerisinde hayatlarını sürdürmeye çalışırlar.
Bu kelime genellikle kanağat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kanaat şeklinde olmalıdır.
elindekinden hoşnut olma durumu, kanaat, kanaatkârlık.
"büyük şeyleri elde edebilmek için önce küçük şeylerle yetinmek gerekir" anlamında kullanılan bir söz.
Aslında kelime "kokmak" anlamındaki "bur-" fiilinden, '-un+' fiil- den isim yapma ekiyle türetilmiştir.
ortaokul ve lise doneminde hocalarin saçin uzun mu,tirnagin kisa mi,bagirsaklarin di$arda mi diye ilgilendigi antin kuntin konular sonucunda bir karara varmalari ve bunu karnede not olarak yansitmalari durumu.
birini korumak, himaye etmek.
Haberin Devamı
Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz atasözü sürekli daha fazlasını isteyen ve bu hırsı yüzünden başarısız olan insanlar için söylenmiştir. Türk Dil Kurumu Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz atasözünü çok iyi bir şekilde açıklamıştır.
"Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz " Atasözünün Anlamı: Kendi sahip olduklarına değer vermeyen ve sürekli daha fazlasını isteyen kişi, sonunda elindekini de kaybedebilir.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
muhakeme yoluyla bir şeyin şöyle ya da böyle olabileceğine dair bir inanışa sahip hale gelmek.
Two-step flow (iki aşamalı akış): ilk aşamada medyaya doğrudan açık oldukları için göreli olarak iyi haberdar olan kişiler; ikinci aşamada medyayı daha az izleyen ve bilgi almak için başkalarına bağımlı olanlar bulunur.
Fakat sevgi kaynaklı bir özveride bulunduğumuzda, karşımızdaki insanlardan bir karşılık beklemediğimiz için hayal kırıklığı yaşamamış oluruz. Sonuç olarak karşılık beklentisi içinde bir şeyleri feda etmek, gerektiği zaman kendinde olmayanları bile ortaya koymak çabası olarak tanımlanabilmektedir.
Elinde bulunanla yetinme, dünya nimetlerinden kısmetine razı olma. İsraf, ihtiras tama' ve israftan kaçınma. Kişinin Allah'ın kendisine dünya nimeti olarak verdiği paya rıza göstermesi.
(ﺗﺼﻔﻴﺮ) i. (Ar. aṣfar “sarı”dan taṣfіr) Sarartma, sarıya boyama. (ﺗﺼﻔﻴﺮ) i. (Ar. ṣafіr “ıslık”tan taṣfіr) Islik çalma.
Antik Roma döneminden bu yana kullanılan reformist kelimesi, reform sözcüğünden türetilmiştir. Reform, mevcut düzendeki belli başlı aksaklıkları gidermek amacıyla yapılan yenilik anlamına gelir. Reform yapan ya da söz konusu yenilikleri destekleyen kişilere ise reformist denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri