Tedavi süresi dişin kanal sayısı, ağızdaki lokasyonu ve enfeksiyon durumuna göre değişebilmektedir. Kanal tedavisi pulpada herhangi bir enfeksiyon ya da kist oluşumu yoksa tek seansta bitebilir. Genellikle diş enfeksiyonlu geldiği için tedavi 2 seans sürmektedir.
İki seans diş tedavisinde kanal içine ilaç yerleştirilir ve üste geçici dolgu uygulanır.Sonraki seansta geçici dolgu kaldırılır ve kanal tedavisine devam edilir. Dişin üst yapısına gereken tedavi neyse; dolgu, kron, endo kron o işlem ile tedavi bitirilir.
Tek seansta halledilebilen kanal tedavisi, bazen 2 seansa uzayabilir. Hatta enfeksiyon çok fazla yayıldıysa; Tedavi 3 seansa kadar uzayabilmektedir. Seans aralıkları diş doktorunuz tarafından belirlenir. 1 seansta tedavi tamamlanırsa toplamda 1 ya da 1.5 saatlik bir işlem süreci olacaktır.
Kanal tedavisi süreci boyunca enfeksiyondan arındırılacak diş ve çevresi lokal anestezi ile uyuşturulduğundan dolayı tedavi esnasında herhangi bir acı hissedilmesi mümkün değildir.
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Tedavi süresi dişin kanal sayısı, ağızdaki lokasyonu ve enfeksiyon durumuna göre değişebilmektedir. Kanal tedavisi pulpada herhangi bir enfeksiyon ya da kist oluşumu yoksa tek seansta bitebilir. Genellikle diş enfeksiyonlu geldiği için tedavi 2 seans sürmektedir.
Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
Kanal tedavisi dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşir. Dişte bulunan enfeksiyon çok yaygınsa kanal tedavisi üç seansta tamamlanabilir.
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Kanal Tedavisi Esnasında Ağrı
Lokal anestezik ve modern endodontik tekniklerin kullanımı sayesinde birçok hasta için kanal tedavisi, dolgu tedavisinden daha acı verici değildir.
Kanal tedavisinin yenilenmesi, İlk seansta kanallardaki kök kanal dolgu materyalleri çıkarılır. Yerine bakterileri yok etmek ve enfeksiyonu ortadan kaldırmak için özel ilaçlar yerleştirilip diş geçici dolgu malzemesi ile kapatılır. 7-10 gün sonra bu ilaçlar çıkarılıp kanallar temizlenip kanal dolgusu yapılır.
Günümüzde ilerleyen teknoloji ile basit ve az kanalı olan dişlerde Kanal Tedavisi tek seansta yapılabilir.
Kanal tedavisi ne kadar sürer?” sorusuna cevap verebilmek için dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşebilir.
1-Kanal tedavisi zor ve kompleks bir tedavidir.
Kök kanalı denilen bu boşluk içinde dişin gelişiminden, beslenmesinden ve savunmasından sorumlu dişe canlılık veren pulpa adı verilen bir bağ dokusu bulunuyor.
Kanal Tedavisi bir günde biter mi? Dişin kanal sistemi içerisinde herhangi bir akıntı olmadığında bilimsel veriler doğrultusunda kanal tedavisini aynı gün aynı seansta bitirmek mümkündür.
Bu süreç ortalama olarak 2 ila 3 hafta arasında sürebilir. Eğer ağrı kesiciyle geçmeyen herhangi bir ağrınız bulunuyorsa; hekiminizle bu noktada iletişime geçmek faydanıza olacaktır. Tek seans ya da çoklu seanslı tedavi olmasına göre de; ağrı durumu tekrar tekrar boy gösterebilir.
Kanal tedavisi yeterince özenli uygulanmamışsa diş çürümeye devam edebilir. Genelde çürümenin nedeni sinirlerin iltihaptan tam olarak temizlenmemiş olmasıdır. Bunda yetersiz ekipman ya da dikkatsizliğin etkisi olabilir.
Kanal tedavisinden sonra dişlerde çürüme oluşur mu? Olursa ne olur? İşte bu sorularının yanıtlarını sizler için araştırdık. Kanal tedavisi bir dişe uygulandığı zaman, diş köklerinde bulunan sinirleri aldığı için tekrardan bir çürüme söz konusu olmaması gerekir.
Sinirler canlılığını kaybettiği zamanlarda bazen kök ucunda ağrıya neden olan apseler oluşabilmektedir. Bazen de diş eti üzerinde ve köklerin yanında fistüller oluşmakta ve bu yapılar diş iltihabının dışarıya çıkarak akmasını sağlamaktadır.
Etkin, yeterli dozda yapılan bir anestezi mevcut iken dişinizin kanal tedavisi sırasında ağrıması ya da canınızın acıması söz konusu değildir. Kanal tedavisi sonrasında aynı gün veya takip eden birkaç gün içerisinde dişte basınç ağrısı ya da yemek yerken üzerinde hassasiyet oluşabilir.
Kanal tedavisi seansında ağız içinde ağız içinde geçici dolgu olduğundan sert şeyler yemekten kaçınılmalıdır. Geçidi dolgu yapılan hastalar ağrı geçtiğinden tedaviyi yarım bırakmaktadır. Bu tedavinin tamamlandığı anlamına gelen yarım kalan bir diş olduğundan bir süre sonra dişin çekilmesi gerekebilir.
Eğer kanal tedavisi gereken dişe kanal tedavisi yapılmazsa diş çürümeye devam eder ve bir süre sonra çekilmesi gerekir. Çekilen diş yerine de implant tedavisi yaptırabilirsiniz. Bu sayede çekilen dişin yeri dolar ve estetik bir görüntü oluşur.
Kanal tedavisi, dişin enfeksiyon durumuna göre bir haftaya kadar uzayabilir. Ortalama bir kanal tedavisi yaklaşık olarak 30 ila 90 dakika arasında sürebilir. Bazı vakalarda örneğin, bir enfeksiyon varsa, diş hekimi dişi temizlemek için içeri ilaç koyacağı için dişi kapatmadan önce bir hafta beklenir.
Özellikle dişin canlı olmadığı ve kök ucunda iltihabın bulunduğu durumlarda, kök kanallarına bakterileri yok etmek amacıyla ilaç konulabilir.
Apseli bir dişin kanal tedavisinde önce dişin içindeki iltihaplı pulp çıkarılarak enfeksiyon temizlenir, sonra da kanalları sterilize edilerek tedavi gerçekleştirilir. Böylece kanal tedavisi yapılan apseli olan dişin etrafındaki apse de ortadan kalkar ve dişin sağlığı korunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri