Ha bire kelimesi ara vermeden, sürekli olarak anlamına gelir. Bu kelime genellikle habire şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ha bire şeklinde olmalıdır.
zf. (< ha bire) Aralıksız, durmadan: Dükkânından dışarı çıkmaz, habire uğraşırdı (Ömer Seyfeddin). Habire gidiyoruz.
Höt TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ünlem Korkutmak veya dikkati kendi üzerine çekmek için söylenen bir söz.
Temel. Dalga çarptığı zaman çıkan sesi anlatır.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan zapt etmek kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan zapt etmek kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
İlgili 17 soru bulundu
TDK'ya Göre Deniz Altı Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk Dil Kurumuna göre denizaltı kelimesinin doğru yazılışı birlikte yazılmasıdır. Birlikte yazılma deniz ve altı kelimelerinin birleştirilmesi şeklinde olmaktadır. Doğru yazımına örnek "Denizaltıyı çok severim.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Hüma adı; Türk Dil Kurumu tarafından; mutluluk, huzur ve saadet anlamını sunmaktadır. Hüma adının anlamı oldukça güzeldir.
1. 2. Hısım olmak: Evlilikle birbirine bağlanmak. Hısımlık etmek: Akrabalık etmek.
hısal / hısâl
(Tekili: Haslet) Hasletler, huylar, tabiatlar. Ahlâk.
Hödük sözcüğü ile kaba bir insan tarif edilir. Anlayış kıtlığı olan, görgüsüz kişilere hödük denmektedir.
hodbin - Nişanyan Sözlük. Farsça χod bīn خودبین “«kendine bakan», bencil” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça χod “kendi” ve Farsça bīn “gören, bakan” sözcüklerinin bileşiğidir.
Hodbin Olmak Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Hodbin olmak, her zaman, her koşulda maddi çıkar gözetmek anlamına gelir. Hodbin kişiler için yardımlaşma ve fedakarlık gibi erdemlerin hiçbir önemi yoktur.
HAL'ETMEK – HAL'EYLEMEK
[l ince] birl. geçişli f. (Ar. ḥal' + Türk. etmek, eylemek) Tahttan indirmek, hükümdarlık hakkını elinden almak.
Ha bire DEYİMİ AÇIKLAMASI
Durmadan, arka arkaya, sürekli olarak, ara vermeden.“Tarlada bir adam ha bire çalışıyordu.”
Habip TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Sevgili.
Hınç çıkartmak veya hıncını almak cümlelerinin anlamları öç almak anlamına gelmektedir. Kişinin öfkesini karşı tarafı cezalandırmak için yaptığı ya da yapacağı kötü karşılık verme şekline hınç çıkartmak veya hınç almak denmektedir.
Bütün akrabalar anlamına gelen bu ikileme bitişik yazılarak hata yapılır ancak bu ikileme ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle hısımakraba şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hısım akraba şeklinde olmalıdır.
Ortak şekilde her iki anlamda karşı tarafı göstermektedir. Yani bir rakibi ya da bir düşmana işaret eder. Ancak özellikle hasım kelimesi düşman ifadesi ile daha fazla tercih edilmektedir. ''Hasmım bugün İstanbul'a gelmiş.''
Meyra ismi, aydınlanmak ve aydınlatmak kavramlarıyla açıklanmaktadır. Bu isim, güzelliği ve aklıyla çevresini aydınlatan kimse anlamında kullanılmaktadır. Meyra ismi, kutsal bir ışık şeklinde de yorumlanır. Kutsal kaynaklardan gelen bu ışık, insanlığın yolunu aydınlatan bir ışık demektir.
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Miray ismi, Farsça kökenlidir. Anlam itibariyle ay gibi ışık saçan demektir. Bu isim, bir ayın ilk günleri için de kullanılmaktadır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Kelimenin yazım şekline gelecek olursak Türk Dil Kurumu kelimenin bitişik yazılmasını doğru bulmuştur. Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri