Bazı hastalarımızda hiç ağrı olmazken bazılarında ise şiddetli ağrılar görmek mümkündür. Bu nedenle kanal tedavisi sonrasında doktorunuzun sizin için belirlemiş olduğu ilaçları kullanın. Eğer kanal tedavisi sonrasında ağrınız 2 veya 3 gün içinde geçmiyor ise tekrardan doktorunuza başvurmanız gerekir.
Dolgunun düzgün yapılamaması veya dolgunun düşmesi dişte ağrılara neden olabilir. Aynı zamanda ağrılar, dişte oluşan bir çatlak sebebiyle de oluşmuş olabilir. Ağrılar hafiflese veya tamamen kesilse de mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu sayede daha ciddi sorunlar erkenden tespit edilir veya önlenir.
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Kanal tedavisi sonrasında ağrı
Özellikle işlemden önce ağrı veya enfeksiyon varsa, birkaç gün süresince o dişte hassasiyet hissedilebilir. Bu duyarlılık veya rahatsızlık genellikle ibuprofen veya naproksen gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar ile kontrol edilebilir.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Nasıl Geçer? Tedavi sonrasında ağrıyı geçirmek için diş hekiminiz reçetesiz de satılan ağrı kesici ilaçlardan reçete edecektir. Ayrıca, soğuk kompres uygulamak da bu sorunun çözülmesine yardımcı olabilir ve sorunsuz ve hızlı iyileşmeye yardımcı olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Eğer kanal tedavisi sonrasında ağrınız 2 veya 3 gün içinde geçmiyor ise tekrardan doktorunuza başvurmanız gerekir. Kanal tedavisi sonrasında ağrılar genelde ertesi güne geçmektedir. Kanal tedavisinden sonra şiddetli ağrı yaygın olmamakla birlikte, tedavi edilen bölgede biraz ağrı hissetmeniz normaldir.
Diş kökünde iltihap olan dişlere kanal tedavisi yapıldıktan sonra iltihap hemen geçmeyeceği için baskı sonucu ağrı olabilir. Kanal tedavisi işlemi dişin içindeki sinir ve damarları alma işlemi olduğu için o bölgede dişin çevre dokusunda yara oluşacaktır, bu oluşan yaranın iyileşme süresince bir ağrı yapması normaldir.
Travmatik bir işlem sayılabilen kanal tedavisinde, birkaç gün görülecek ağrı; bir problem göstergesi değildir. Tedavi gören dişinizin üzerine bastırdığınızda oluşan hassasiyet (ağrı); iyileşme süreci sonunda azalacak kaybolacaktır. Bu süreç 2-3 hafta sürebilir.
Tedavi tek seansta tamamlanacaksa kök kanalları uygun kanal dolgu maddesiyle sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Birden fazla seansta tamamlanacaksa kanalların uzun vadeli dezenfeksiyonu için kanal içinr antiseptik uygulanarak geçici dolgu ile kapatılır.
Başarısız kanal tedavisi, önceden yapılan kanal tedavisinin yeterli sonuç vermediği veya sorunlu olduğu durumları ifade eder. Başarısız kanal tedavisi, dişte ağrı, iltihaplanma, enfeksiyon veya dişin kaybı gibi sorunlara yol açabilir.
Zonklayan ağrı genellikle ameliyattan 48 saat sonra zirve yapar, sonra düzelir. Ağrı kötüleşirse veya 72 saat sonunda hala devam ediyorsa tedavisi için diş hekiminize başvurun. Diş hekiminizin önereceği bir ağrı kesici ilaç sayesinde başınızdaki zonklama hissini azaltabilirsiniz.
Yani sözün özü; uygulanan kanal tedavisi sonrasında diş üstüne basamama, zonklama ve diş ağrısı gibi durumlar normaldir, endişelenecek bir durum değildir. Bir iki gün içinde geçer gider.
Kanal tedavi fiyatları 2023 yılı için diş kök sayısına göre değişiklik göstermektedir. Kanal Tedavisi Fiyatları 1600 TL - 3300 TL arasında değişiklik göstermektedir. Kanal Tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Dentadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz ile telefon ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Pulpa sinirlerindeki kan damarları basıncı şişliği, dişinizin ölmüş olabileceğine işaret eder. Isırma veya çiğneme sırasında nedeni bilinmeyen ağrı veya acı yaşayabilirsiniz. Sıcak veya soğuk içecek içerken aşırı hassasiyet yaşanması, ölü veya ölmekte olan bir sinirin başka bir işareti olabilir.
Apseli bir dişin kanal tedavisinde önce dişin içindeki iltihaplı pulp çıkarılarak enfeksiyon temizlenir, sonra da kanalları sterilize edilerek tedavi gerçekleştirilir. Böylece kanal tedavisi yapılan apseli olan dişin etrafındaki apse de ortadan kalkar ve dişin sağlığı korunur.
Kanal tedavisi sonrası en az 2 saat soğuk veya sıcak gıdalardan uzak durulmalıdır. Yapılan tedavi iki üç gün içinde tam olarak oturacaktır. Bu sağlanana kadar sakız gibi dişe yapışabilen ve dişi zorlayan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca sert olup çiğneme sırasında dişi yoracak yiyeceklerden de uzak durulmalıdır.
En zor diş tedavisi hangisi? Tedavi zorluğu, hasta ve dişin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak, gömülü 20 yaş dişlerinin çekimi veya karmaşık kök yapısına sahip dişlerde kanal tedavisi daha zorlayıcı olabilir.
Özellikle dişin canlı olmadığı ve kök ucunda iltihabın bulunduğu durumlarda, kök kanallarına bakterileri yok etmek amacıyla ilaç konulabilir. Bu ilacın etki edebilmesi için kanalların içinde en az 5–7 gün kalması gereklidir. Bu süre zarfında diş, geçici bir dolgu maddesi ile kapatılır.
Kanal tedavisi dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşir. Dişte bulunan enfeksiyon çok yaygınsa kanal tedavisi üç seansta tamamlanabilir. Kanal tedavisi bir diş hekimi veya endodontist tarafından yapılabilir.
Uygulanan tedavi sonrasında 2 saat boyunca bir şey yememeye özen gösterin.
Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde kanal tedavisi tamamen ağrısız ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmektedir. Kanal tedavisinden sonra dişler fırçalanmaya devam edilmelidir. Kanal tedavisi görmüş bir diş çürümeye devam edebilir. Kanal tedavisinin yapılması dişin çürümeyeceği anlamına gelmez.
KANAL TEDAVİSİ SONRASI BİLMENİZ GEREKENLER
Kanal tedavisi sonrası ilk gün hafif sızı, baskı ağrısı, bir miktar gece ağrısı, dişte yükselme hissi beklediğimiz durumlardır. Ağrı kesici kullanmanız gerekebilir. ( Apranax fort, majezik, arveles...)
Kanal tedavisi sırasında ve sonrasında genellikle antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Ancak ileri enfeksiyon varlığında antibiyotik verilebilir.
Kanal tedavisi, tahmin edildiği üzere zor bir süreçtir ve sabır gerektirir. Sürecin kusursuz ilerlemesi tedavinin her aşamasının büyük bir titizlikle uygulanmasına bağlıdır. Bu sürece gereken önem verilirse dişin uzun yıllar ağızda kalmaması için hiçbir neden yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri