Yani tedavisi yapılan dişin ömrü kısalmaz. Ancak dişin kanal tedavisi sonrası ağızda fonksiyon göstermesi için üst restorasyon çok önem taşır.
İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız-diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi ihmal edilmemelidir.
Kanal tedavisi yeterince özenli uygulanmamışsa diş çürümeye devam edebilir. Genelde çürümenin nedeni sinirlerin iltihaptan tam olarak temizlenmemiş olmasıdır. Bunda yetersiz ekipman ya da dikkatsizliğin etkisi olabilir.
Kök kanal tedavisi yapıldıktan sonra kökün altındaki canlı doku ile ağız içerisi arasında uygulanan kanal dolgu materyali belirli bir miktar boşaltılarak bu bölgeye hekimin kararına ve dişin durumuna göre belirlenecek olan ''post '' adı verilen mini vidalar yerleştirilir.Diş köklerinden destek alıp dişe hacim ...
İlk tedaviden sonra akseden diğer sorunlar neticesinde tekrar kanal tedavisi uygulanmasında herhangi bir sıkıntı yoktur.
İlgili 45 soru bulundu
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Başarısız olmuş tedavilerde ise hissedilen bu rahatsızlık, hafif hassasiyetten şiddetli ağrıya kadar değişebilir. Isırırken, ağzı kapatırken, dişlere dokunurken (perküsyona duyarlılık) ya da basma, dokunma gibi kuvvetleri yandan dişe yönlendirirken duyarlılık hissedilebilir.
Kemik içi implant uygulaması: 3500-12500 ₺ (KDV Dahil) Sert doku greftleme işlemi ( kemik tozu ücreti hariç): 1500-4500 ₺ (KDV Dahil) Overdenture implant dışında tek çene işlemi: 3500-10000 ₺ (KDV Dahil) İmplant çıkartılması işlemi: 1500-2000 ₺ (KDV Dahil)
Kanal tedavisi olan dişim ağrıyor diyen kişiler için ilk birkaç gün içinde ağrı hissettikleri zaman, endişelenilecek ya da korkacak herhangi bir durum bulunmaz. İyileşme sürecinin biraz daha uzun sürmesi durumunda; ağrı ve hassasiyet hissi genellikle 2 ile 3 hafta kadar devam edebilir.
Ağrıyan veya çürüyen her dişe kanal tedavisi yapılmaz.
Çiğneme veya baskı uygulama durumunda şiddetli diş ağrısı Sıcak veya soğuğa hassasiyet (ağrı) Diş renginin kararması Yakındaki diş etlerinde şişme ve hassasiyet.
Diş siniri ölmesi bazılarında sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkarken bazılarında dişlerde meydana gelen kırık ve çatlaklar sebep olur. Dolayısıyla tedaviden önce diş hekimi muayenesinden geçmeniz gerekir. Diş siniri ölmesinde dişi çektirmek de bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Kanal tedavisi, dişleri daha fazla enfeksiyondan kurtarır ancak, kanal tedavisinden sonra dişlerin içeriğindeki sağlıklı doku miktarı azalacağı için diş ciddi oranda zayıflar. Dişlerin sağlıklı bir duruma gelmesi için diş kaplaması ile güçlendirilmesi gerekir.
Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
Herhangi bir nedenden dolayı Endodontik tedavi uygulanmış dişlerde enfeksiyon baş gösterdiğinde hemen bir Endodonti uzmanına başvurmak gerekir. Yapılan dental ve radyografik muayene sonrası kanal tedavisinin tekrarlanmasına karar verilebilir. Retreatment dişi kurtarmak için tek seçenek olabilir.
Günümüzde kanal tedavilerinin yenilenmesi işlemi (retreatment) sıklıkla yapılan bir işlemdir.
Kanal tedavisini gerektiren durumların başında derin çürükler ve diş kemiğinde oluşan çatlaklar yer alır. Dişin iyileşemeyecek kadar zarar gördüğü durumlarda pulpa kısmının çıkarılarak dişin korunması sağlanır. Dolayısıyla, kanal tedavisinin en büyük avantajı ölü dişi kurtarmak ve dişin kemik yapısını kaybetmemektir.
Apseli bir dişin kanal tedavisinde önce dişin içindeki iltihaplı pulp çıkarılarak enfeksiyon temizlenir, sonra da kanalları sterilize edilerek tedavi gerçekleştirilir. Böylece kanal tedavisi yapılan apseli olan dişin etrafındaki apse de ortadan kalkar ve dişin sağlığı korunur.
Kanal tedavisinin doğru yapılmaması, bakterilerin kök kanallarına tekrar girmesine neden olur. Dolayısıyla dişlerde enfeksiyon oluşur ve ağrı baş gösterebilir. Doldurulmuş kanallarda bir açılmaya bağlı veya kırık kaynaklı olabilir. Enfeksiyonun artmasıyla birlikte şişlik ortaya çıkabilir.
Bakan Bilgin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Genel Sağlık Sigortalılarımıza Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen tutarlar Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında artırıldı. Bu kapsamda vatandaşlarımıza kemik içi implantta her implant için 90 TL olarak ödenen tutar 750 TL'ye çıkarıldı.
Yazının başında da belirttiğimiz gibi, tamamen dişsiz olan bir ağızın üst çene kısmı için 4 ile 8 adet arası implanta ihtiyaç duyulur. Çoğu vakada üst çeneye 8, alt çeneye ise 6 implant yerleştirilerek tedavi gerçekleştirilir. Üst çenede en az 4 implant bulunması zorunludur.
Buna göre SGK, implant tedavisinde yalnızca 4 implant dişe kadar ödeme yapmaktadır. SGK'nın her bir implant için hastalara ödediği ücret ise 90 TL'dir.
Tedavi başarısız olursa dişin çekilmesi gerekir. DOĞRUSU: Kanal tedavisi tekrarlanabilen bir işlem. Tedavinin başarısız olduğu durumlarda, kanal dolgusu boşaltılır, kök kanalları tekrar şekillendirilip dezenfekte edildikten sonra tekrar doldurulabilir.
Kanal tedavisinden sonra birkaç gün boyunca şiddetli ağrı hissederseniz diş hekiminize başvurun. Ağrı geçmiş olsa dahi diş hekiminiz dişinizi kontrol etmeli ve en iyi şekilde kanal tedavi olunduğundan emin olunmalıdır.
Bu iltihaplanma dişin köküne kadar yayıldığında apse meydana gelir ve bu apseler şiddetli ağrılara neden olur. Kanal tedavisi yapılan diş neden ağrır sorusunun cevabı ise bu apselerin düzgün tedavi edilmemesi veya dolguda oluşan sorunlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri