En azından ilk 24 saat hastalara kesinlikle sigara ve alkol tüketmemeleri tavsiye edilir.
Kanal tedavisi sonrası belli bir süre sigara içmekten uzak durulması gerekir. Sigara içmek kanal tedavisi uygulanan bölgedeki yarayı olumsuz yönde etkilediğinden dolayı tam olarak iyileşmeden kişinin sigara tüketiminden uzak durması gerekmektedir.
Kanal Tedavisi Sonrası Neler Yapılmalı
Tedavinin ardından en az 2 saat boyunca soğuk ya da sıcak gıdalar tüketilmemelidir. Dolgu tam oturana kadar – iki üç gün boyunca – sakız, kuru meyve ve karamel gibi dişe yapışabilen yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca sert yiyeceklerden de kaçınmak gerekir.
Kanal tedavisinden bir hafta sonra tüm rahatsızlığınızın ve ağrılarınızın geçmesi beklenir. İşlemden sonra iyileşme süreciniz bir haftadan fazla sürerse kanal tedavisinin başarısız olduğu anlamına gelebilir. Enfeksiyon tamamen ortadan kalkmamış ya da dişinizde bulunan bir hasar tedavi sırasında fark edilmemiş olabilir.
Kanal tedavisinden sonra dişler fırçalanmaya devam edilmelidir. Kanal tedavisi görmüş bir diş çürümeye devam edebilir. Kanal tedavisinin yapılması dişin çürümeyeceği anlamına gelmez. Bu yüzden dişleri günde minimum 2 kere olmak üzere fırçalamaya devam etmeliyiz.
İlgili 45 soru bulundu
Alkol ve sigara tüketimi henüz iyileşme süreci tamamlanmamış olan ağız içi yaralarının iyileşme sürecini geciktirecek ve hasta için bu sürecin daha zorlu geçmesine neden olacaktır. En azından ilk 24 saat hastalara kesinlikle sigara ve alkol tüketmemeleri tavsiye edilir.
Lokal anestezinin etkisi ortalama 2 ila 6 saat sürebilir. Bu süre zarfında yemek yemekten kaçınmanız daha sağlıklı olabilir. Kanal tedavisinden sonra su içilir mi diye merak ediyorsanız sıvılar işlem gören dişi rahatsız etmez bu nedenle tedaviden sonra su içilmesine izin verilir.
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
Kanal tedavisi sonrasında anestezi etkisinde olan diliniz ve dudağınıza zarar vermemeye özen gösterin. Uygulanan tedavi sonrasında 2 saat boyunca bir şey yememeye özen gösterin.
Ancak, modern teknikler sayesinde kök kanallar bir ya da iki seans sonunda nispeten ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilir. Genel kanının aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez.
Bu süreç ortalama olarak 2 ila 3 hafta arasında sürebilir. Eğer ağrı kesiciyle geçmeyen herhangi bir ağrınız bulunuyorsa; hekiminizle bu noktada iletişime geçmek faydanıza olacaktır. Tek seans ya da çoklu seanslı tedavi olmasına göre de; ağrı durumu tekrar tekrar boy gösterebilir.
Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
Tedavi tek seansta tamamlanacaksa kök kanalları uygun kanal dolgu maddesiyle sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Birden fazla seansta tamamlanacaksa kanalların uzun vadeli dezenfeksiyonu için kanal içinr antiseptik uygulanarak geçici dolgu ile kapatılır.
Bu yüzden dudak dolgusunun yapıldığı ilk gün sigara içme eyleminden uzak durmalısınız. Şeklinde bir bozukluk veya yapısında bir kayıp yaşamamak için işlemi yaptırdığınız günden sonra 24 saat boyunca sigara içmemelisiniz.
Sigara dumanındaki kimyasal maddeler, karaciğerdeki bazı enzimlerinin aktivitesini arttırabilir. Bu, sigara kulanımının, neden bazı ağrı kesicilerin ve akciğer problemlerinde kullanılan bazı ilaçların etkinliğini azalttığını açıklar.
Sigara içmek diş ağrısına neden olmaktadır. Sigara içmekten kaçınmalısınız. Şekerli içecek ve yiyeceklerin tüketimini aza indirmelisiniz.
Sigara, alkol ve tütün ürünlerinden işlem sonrası 24 saat uzak durulmalıdır. Bu maddeler, erken kullanımda dişte apseye sebep olabilir. Kanal tedavisi sonrası yaşanan ağrıları azaltmak için günde üç kez tuzlu su gargarası yapılabilir.
Kanal tedavisi yaptırdıktan sonra ne zaman ve ne yiyebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edebi lirsiniz. Çoğu diş hekimi, dişlerinizin ve diş etlerinizin uyuşukluğu geçtikten sonra yemek yemenizi tavsiye eder. Bu uyuşma hissinin geçmesi, genellikle birkaç saat sürer.
Kanal tedavisi sonrasında özellikle ilk birkaç saat aşırı sıcak ve soğuk yiyecek ya da içecekler tüketmek, çiğneme eylemi gerçekleştirmek yapılan kanal tedavisinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle de mutlaka hastalar kanal tedavisi öncesinde mutlaka yemek yiyerek randevuya tok gitmelidir.
1-Kanal tedavisi zor ve kompleks bir tedavidir.
Kök kanalı denilen bu boşluk içinde dişin gelişiminden, beslenmesinden ve savunmasından sorumlu dişe canlılık veren pulpa adı verilen bir bağ dokusu bulunuyor.
Kanal tedavisi dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşir. Dişte bulunan enfeksiyon çok yaygınsa kanal tedavisi üç seansta tamamlanabilir.
Kanal Tedavisi bir günde biter mi? Dişin kanal sistemi içerisinde herhangi bir akıntı olmadığında bilimsel veriler doğrultusunda kanal tedavisini aynı gün aynı seansta bitirmek mümkündür.
Tedavi, hastanın dişi uyuşturularak gerçekleşir. Bu nedenle ağrılı bir işlem değildir. Günümüzde uygulanan teknikler sayesinde hastanın tedavi sürecinde herhangi bir ağrı duyması söz konusu değildir. Kanal tedavisi, tahmin edildiği üzere zor bir süreçtir ve sabır gerektirir.
Kanal tedavisi seansında ağız içinde ağız içinde geçici dolgu olduğundan sert şeyler yemekten kaçınılmalıdır. Geçidi dolgu yapılan hastalar ağrı geçtiğinden tedaviyi yarım bırakmaktadır. Bu tedavinin tamamlandığı anlamına gelen yarım kalan bir diş olduğundan bir süre sonra dişin çekilmesi gerekebilir.
Tahmin edebileceğiniz üzere olarak sıcak bir gıda tüketmemeniz, sert, çıtır çıtır ve yapışkan yiyeceklerden kaçınmanız ve ağzınızın tedavi edilen tarafıyla yiyecekleri çiğnememeniz önerilir. Gıdaların kaygan, yumuşak, serin veya ılık yiyeceklerden oluşması en ideal çözümdür!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri