Kanal tedavisi tamamen bitse bile işlemden sonra en az iki saat bir şeyler yenip içilmemelidir. Bir iki gün boyunca hassasiyet olabileceğinden aşırı sıcak ve soğuk içeceklerden kaçınmak hastaya rahatlık sağlar.
Orta derecede bir ağrı yaşıyorsanız, reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar işe yarayabilir. Diş hekiminiz, size yönergeler doğrultusunda kullanabileceğiniz, daha güçlü bir ağrı kesici ilaç yazabilir.
Zonklayan ağrı genellikle ameliyattan 48 saat sonra zirve yapar, sonra düzelir. Ağrı kötüleşirse veya 72 saat sonunda hala devam ediyorsa tedavisi için diş hekiminize başvurun. Diş hekiminizin önereceği bir ağrı kesici ilaç sayesinde başınızdaki zonklama hissini azaltabilirsiniz.
Kanal Tedavisi Sonrası Neler Yapılmalı
Dolgu tam oturana kadar – iki üç gün boyunca – sakız, kuru meyve ve karamel gibi dişe yapışabilen yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca sert yiyeceklerden de kaçınmak gerekir. Tedavi uygulanan diş yerine, diğer taraftaki dişlerle bir şeyler yemeye çalışılmalıdır.
Kanal tedavisi sonrası en az 2 saat soğuk veya sıcak gıdalardan uzak durulmalıdır. Yapılan tedavi iki üç gün içinde tam olarak oturacaktır. Bu sağlanana kadar sakız gibi dişe yapışabilen ve dişi zorlayan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca sert olup çiğneme sırasında dişi yoracak yiyeceklerden de uzak durulmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Eğer kanal tedavisi sonrasında ağrınız 2 veya 3 gün içinde geçmiyor ise tekrardan doktorunuza başvurmanız gerekir. Kanal tedavisi sonrasında ağrılar genelde ertesi güne geçmektedir. Kanal tedavisinden sonra şiddetli ağrı yaygın olmamakla birlikte, tedavi edilen bölgede biraz ağrı hissetmeniz normaldir.
Lokal anestezinin etkisi ortalama 2 ila 6 saat sürebilir. Bu süre zarfında yemek yemekten kaçınmanız daha sağlıklı olabilir. Kanal tedavisinden sonra su içilir mi diye merak ediyorsanız sıvılar işlem gören dişi rahatsız etmez bu nedenle tedaviden sonra su içilmesine izin verilir.
Tedavi tek seansta tamamlanacaksa kök kanalları uygun kanal dolgu maddesiyle sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Birden fazla seansta tamamlanacaksa kanalların uzun vadeli dezenfeksiyonu için kanal içinr antiseptik uygulanarak geçici dolgu ile kapatılır.
Apseli bir dişin kanal tedavisinde önce dişin içindeki iltihaplı pulp çıkarılarak enfeksiyon temizlenir, sonra da kanalları sterilize edilerek tedavi gerçekleştirilir. Böylece kanal tedavisi yapılan apseli olan dişin etrafındaki apse de ortadan kalkar ve dişin sağlığı korunur.
Eğer tedavi sonrasında ağrı azalmıyor aksine artıyorsa vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurulması önerilir. Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Kanal tedavisi sırasında ve sonrasında genellikle antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Ancak ileri enfeksiyon varlığında antibiyotik verilebilir.
Başarısız kanal tedavisi, önceden yapılan kanal tedavisinin yeterli sonuç vermediği veya sorunlu olduğu durumları ifade eder. Başarısız kanal tedavisi, dişte ağrı, iltihaplanma, enfeksiyon veya dişin kaybı gibi sorunlara yol açabilir.
Tedavi gerçekleştirildikten sonra birkaç gün ağrı olması normaldir. Ancak, tedavinizden 1-2 hafta sonra hala çok yoğun olan şiddetli veya keskin ağrınız varsa, bu hiç normal değildir ve kanal tedavinizin başarısız olduğunu ve enfeksiyonun hala dişte mevcut olduğunu gösterir.
Eğer kanal tedavisi sonrasında ağrınız 2 veya 3 gün içinde geçmiyor ise tekrardan doktorunuza başvurmanız gerekir. Kanal tedavisi sonrasında ağrılar genelde ertesi güne geçmektedir. Kanal tedavisinden sonra şiddetli ağrı yaygın olmamakla birlikte, tedavi edilen bölgede biraz ağrı hissetmeniz normaldir.
Kanal tedavi fiyatları 2023 yılı için diş kök sayısına göre değişiklik göstermektedir. Kanal Tedavisi Fiyatları 1600 TL - 3300 TL arasında değişiklik göstermektedir. Kanal Tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Dentadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz ile telefon ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Diş hekiminiz enfeksiyon için size antibiyotik reçete edecektir. Antibiyotik almaya başladığınızda, tedavi dört veya beş hafta sonra olacaktır. Kanal tedavisinden önce antibiyotik kullanırsanız, prosedür sırasında daha az ağrı hissedersiniz.
Bir dişin sinir dokusu veya pulpası hasar gördüğünde, parçalanır ve bakteri burada çoğalmaya başlar. Bakteriler yoğun bir enfeksiyona veya apseye yol açabilir. Apse, diş köklerininin sonunda oluşan irin dolu bir şişliktir.
Diş kökünün bitiminde kan damarlarının dişe giriş yapmasını sağlayan küçük bir delik bulunmaktadır. Bazen kanal tedavisi sırasında bu küçük delikten dişi çevreleyen dokuya ulaşabilir. Bu durumda çevreleyen doku enfekte olur ayrıca iltihaplanması da olasıdır.
En zor diş tedavisi hangisi? Tedavi zorluğu, hasta ve dişin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak, gömülü 20 yaş dişlerinin çekimi veya karmaşık kök yapısına sahip dişlerde kanal tedavisi daha zorlayıcı olabilir.
Özellikle dişin canlı olmadığı ve kök ucunda iltihabın bulunduğu durumlarda, kök kanallarına bakterileri yok etmek amacıyla ilaç konulabilir. Bu ilacın etki edebilmesi için kanalların içinde en az 5–7 gün kalması gereklidir. Bu süre zarfında diş, geçici bir dolgu maddesi ile kapatılır.
Sinirler zamanla öldükçe, renk değişimi de artar. Ayrıca ağrı duyulması da bir belirti sayılır. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişir. Çoğunlukla ölmekte olan bir diş sebebiyle ağrı duyulur.
Kanal tedavisi sonrası yanakta şişlik normal mi? Kanal tedavisi sonrası yüzde şişlik meydana gelebilir. Bu şişlik, tedavi sırasında veya sonrasında enfeksiyon, iltihap veya işlem nedeniyle oluşabilir. Şişlik, genellikle ağrı ve hassasiyet ile birlikte görülür.
Kanal tedavisi sonrası içilen suyun sıcaklığı, ağızda rahatsızlık veya hassasiyet hissine yol açmaması için dikkate alınmalıdır. Genel olarak, ılıman veya oda sıcaklığındaki su tercih edilir. Soğuk su, tedavi sonrası hassasiyeti artırabilir, bu yüzden aşırı soğuk su içmekten kaçınılmalıdır.
Yani sözün özü; uygulanan kanal tedavisi sonrasında diş üstüne basamama, zonklama ve diş ağrısı gibi durumlar normaldir, endişelenecek bir durum değildir. Bir iki gün içinde geçer gider.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri