Kanal Tedavisi Sonrası Neler Yapılmalı Tedavinin ardından en az 2 saat boyunca soğuk ya da sıcak gıdalar tüketilmemelidir. Dolgu tam oturana kadar – iki üç gün boyunca – sakız, kuru meyve ve karamel gibi dişe yapışabilen yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca sert yiyeceklerden de kaçınmak gerekir.
Kanal tedavisi sonrası en az 2 saat soğuk veya sıcak gıdalardan uzak durulmalıdır. Yapılan tedavi iki üç gün içinde tam olarak oturacaktır. Bu sağlanana kadar sakız gibi dişe yapışabilen ve dişi zorlayan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca sert olup çiğneme sırasında dişi yoracak yiyeceklerden de uzak durulmalıdır.
Lokal anestezinin etkisi ortalama 2 ila 6 saat sürebilir. Bu süre zarfında yemek yemekten kaçınmanız daha sağlıklı olabilir. Kanal tedavisinden sonra su içilir mi diye merak ediyorsanız sıvılar işlem gören dişi rahatsız etmez bu nedenle tedaviden sonra su içilmesine izin verilir.
Soğuk ve Sıcak Yiyecek ve İçeceklerden Uzak Durmak: Kanal tedavisi sonrası belli bir süre sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmasında fayda vardır. Bu süre, hastadan hastaya değişim göstermek ile birlikte, hastalara genelde ilk 2-3 saat sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durmaları tavsiye edilir.
Kanal tedavisi sonrası içilen suyun sıcaklığı, ağızda rahatsızlık veya hassasiyet hissine yol açmaması için dikkate alınmalıdır. Genel olarak, ılıman veya oda sıcaklığındaki su tercih edilir. Soğuk su, tedavi sonrası hassasiyeti artırabilir, bu yüzden aşırı soğuk su içmekten kaçınılmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Kanal Tedavisi Sonrası Neler Yapılmalı
Tedavinin ardından en az 2 saat boyunca soğuk ya da sıcak gıdalar tüketilmemelidir. Dolgu tam oturana kadar – iki üç gün boyunca – sakız, kuru meyve ve karamel gibi dişe yapışabilen yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca sert yiyeceklerden de kaçınmak gerekir.
Uygulanan tedavi sonrasında 2 saat boyunca bir şey yememeye özen gösterin. İyileşme süresine giren dişlere dolgu yapıldıysa o taraflarda iyileşme hızını arttırması açısından sert zarar verecek yiyecekler yemekten kaçının. Yapılan uygulamanın ardından hafif bir şekilde ağrı olması olağan ve normaldir.
Tahmin edebileceğiniz üzere olarak sıcak bir gıda tüketmemeniz, sert, çıtır çıtır ve yapışkan yiyeceklerden kaçınmanız ve ağzınızın tedavi edilen tarafıyla yiyecekleri çiğnememeniz önerilir. Gıdaların kaygan, yumuşak, serin veya ılık yiyeceklerden oluşması en ideal çözümdür!
Eğer kanal tedavisi sonrasında ağrınız 2 veya 3 gün içinde geçmiyor ise tekrardan doktorunuza başvurmanız gerekir. Kanal tedavisi sonrasında ağrılar genelde ertesi güne geçmektedir. Kanal tedavisinden sonra şiddetli ağrı yaygın olmamakla birlikte, tedavi edilen bölgede biraz ağrı hissetmeniz normaldir.
Kanal tedavisi uygulamasının yapıldığı gün ya da; uygulandıktan sonra geçen 48 saatte, ağrı olup olmamasına bakılmaksızın direkt olarak antienflamatuar etkisi bulunan ağrı kesici tüketmeniz tavsiye edilmektedir. Genel olarak diş doktorunuz bu ilacı reçetenize yazacaktır.
Tedavi tek seansta tamamlanacaksa kök kanalları uygun kanal dolgu maddesiyle sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Birden fazla seansta tamamlanacaksa kanalların uzun vadeli dezenfeksiyonu için kanal içinr antiseptik uygulanarak geçici dolgu ile kapatılır.
Kanal tedavisi sonrasında özellikle ilk birkaç saat aşırı sıcak ve soğuk yiyecek ya da içecekler tüketmek, çiğneme eylemi gerçekleştirmek yapılan kanal tedavisinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle de mutlaka hastalar kanal tedavisi öncesinde mutlaka yemek yiyerek randevuya tok gitmelidir.
Dişin içini doldurmak için, guta percha adı verilen bir kauçuk bileşiği kullanılır. Guta percha ince bir çubuğa benzeyen fakat vücutta reaksiyona yol açmayan bir maddedir. Bu madde yerleştirilmeden önce diş kanalının kuruluğu kağıt konlarla sağlanır ve açılan kanalların uzunluğu özel aletle ölçülür.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Nasıl Geçer? Tedavi sonrasında ağrıyı geçirmek için diş hekiminiz reçetesiz de satılan ağrı kesici ilaçlardan reçete edecektir. Ayrıca, soğuk kompres uygulamak da bu sorunun çözülmesine yardımcı olabilir ve sorunsuz ve hızlı iyileşmeye yardımcı olabilir.
Zonklayan ağrı genellikle ameliyattan 48 saat sonra zirve yapar, sonra düzelir. Ağrı kötüleşirse veya 72 saat sonunda hala devam ediyorsa tedavisi için diş hekiminize başvurun. Diş hekiminizin önereceği bir ağrı kesici ilaç sayesinde başınızdaki zonklama hissini azaltabilirsiniz.
Eğer tedavi sonrasında ağrı azalmıyor aksine artıyorsa vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurulması önerilir. Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alınmaktadır, bu yüzden kanal tedavisi görmüş bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.
Ancak, modern teknikler sayesinde kök kanallar bir ya da iki seans sonunda nispeten ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilir. Genel kanının aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez.
Başarısız kanal tedavisi, önceden yapılan kanal tedavisinin yeterli sonuç vermediği veya sorunlu olduğu durumları ifade eder. Başarısız kanal tedavisi, dişte ağrı, iltihaplanma, enfeksiyon veya dişin kaybı gibi sorunlara yol açabilir.
Kanal tedavisi, tahmin edildiği üzere zor bir süreçtir ve sabır gerektirir. Sürecin kusursuz ilerlemesi tedavinin her aşamasının büyük bir titizlikle uygulanmasına bağlıdır. Bu sürece gereken önem verilirse dişin uzun yıllar ağızda kalmaması için hiçbir neden yoktur.
Apseli bir dişin kanal tedavisinde önce dişin içindeki iltihaplı pulp çıkarılarak enfeksiyon temizlenir, sonra da kanalları sterilize edilerek tedavi gerçekleştirilir. Böylece kanal tedavisi yapılan apseli olan dişin etrafındaki apse de ortadan kalkar ve dişin sağlığı korunur.
Kanal tedavisi dişin durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle tek seansta 30-60 dakika sürmektedir. Bazı durumlarda 2 seansta gerekebilmektedir. Kanal tedavisi yapılırken de genellikle ağrı hissedilmez bunun sebebi işlem yapılmadan önce uygulanan lokal anestezidir.
Yine uyuşukluk geçinceye kadar dil, yanak, dudak gibi yumuşak dokulara zarar verebileceğinden dolayı yemek yememeniz ve çok soğuk ve sıcak içecekleri içmemeniz gerekmektedir. Diş dolgusu yapıldıktan ve uyuşukluk geçtikten sonra, eskisi gibi beslenmekte bir sakınca yoktur.
Kanal tedavisi sırasında ve sonrasında genellikle antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Ancak ileri enfeksiyon varlığında antibiyotik verilebilir.
Bu probleme dolguyla ilgili bir sorun veya dişte oluşan ufak bir çatlak neden olabilir. Kanal tedavisinden sonra birkaç gün boyunca şiddetli ağrı hissederseniz derhal diş hekiminize veya bir endodontiste başvurun. Ağrı geçtiyse, o zaman birkaç gün içinde veya ertesi hafta diş hekiminizi ziyaret edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri