Kanal tedavisi yaptıranların tedavi seansları arasında ağrı veya yüzde şişme gibi nadir şikayetleri olabilir. Bu tarz şikayetlerin kaynağı bakterilerin oluşturduğu reaksiyondur ve hekiminizin yapacağı pansumanlarla düzeltilir. Pansuman araları gereğinden fazla uzatılmamalıdır.
Diş ve çevresinde şişlik: Kanal tedavisinin ardından bir veya iki gün boyunca tedavi edilen dişin çevresinde veya yüz bölgesinde hafif bir şişlik hissedilir. Ancak iki günün ardından bu şişlik iner. Şişlik devam ediyorsa kanal tedavisi başarısız olmuş olabilir.
Eğer şişlik dayanılmaz bir boyuta gelmişse doktorunuza başvurabilir ve tıbbi müdahale alabilirsiniz. Kanal tedavisi sonrasında oluşan bu şişlikler, antibiyotiklerin kullanılması ile beraber 1 hafta içerisinde geçecektir.
Kanal tedavisi sonrası ağrı ve şişlik varsa diş hekiminize bilgi vermelisiniz. Bu sebeple kanal tedavisinden sonra diş ağrısı, şişlik ve zonklama gibi durumlarda mutlaka diş hekimiyle tekrardan görüşülmelidir. Bu gibi durumlarda genel olarak diş hekiminin gerek duyması halinde tekrardan bir kanal tedavisi yapılır.
Kanal Tedavisi sonrası enfeksiyon oluşmasında, tedavi edilen dişte tedavi sırasında tespit edilemeyen kırık ya da çatlak olması, yetersiz diş restorasyonu sonucunda bakterilerin dişe nüfuz etmesi ya da kanal dolgusunun zamanla deforme olması gibi durumlar etkili olmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Doğru yapılmayan kanal tedavisi sonrası bakteriler kök kanallarına yeniden girerek enfeksiyon oluşturabilir ve şiddetli ağrı meydana getirebilir. Diş üzerinde renk değişimleri gözlenebilir. Artan enfeksiyon sonrası dişte ve diş etlerinde şişlik oluşabilir.
Kanal tedavisi öncesi ve sonrasında mutlaka antibiyotik kullanmak gerekir. DOĞRUSU: Kanal tedavisi yapılacak dişin özünün canlı olduğu durumlarda, kişinin genel bir sağlık problemi, sistemik bir hastalığı yoksa tedavi yapılmadan önce antibiyotik kullanmaya gerek duyulmaz.
Tedavi sırasında temizlenmeyen sinir dokusu kaldıysa, kök kanal dolgusunun ve üst dolgusunun yeterli yapılmadığı durumlarda kanal içerisine mikroorganizmaların sızmasıyla, tedavi sırasında perforasyon ya da kırıkların oluşmasıyla kök kanal tedavisinin başarısızlığından bahsedilir.
Dişten kaynaklı olan ağrıyı ve yüzün şişliğini azaltmayı arzu eden kişilerin belirli aralıklarla tuzlu su ile gargara yapmaları fayda sağlar. Bunun yanı sıra hem yüzdeki şişkinliğe hem de apsesinin bulunduğu bölgeye soğuk kompleks yapmak da şişkinliği ve ağrıyı azaltıcı etki ortaya koyacaktır.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Kanal tedavisinden sonra dişte kırılmalar meydana gelebilir. Bunun sebeplerinden biri pulpanın diş kanalından tamamen temizlenmesidir. Dişin nemini kaybetmesi ve kuruması sebebiyle diş kırıkları ortaya çıkabiliyor. Bu komplikasyonu önlemek amacıyla dişlere kuron kaplama yapılabiliyor.
Kanal tedavisi sonrası en az 2 saat soğuk veya sıcak gıdalardan uzak durulmalıdır. Yapılan tedavi iki üç gün içinde tam olarak oturacaktır. Bu sağlanana kadar sakız gibi dişe yapışabilen ve dişi zorlayan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca sert olup çiğneme sırasında dişi yoracak yiyeceklerden de uzak durulmalıdır.
Uzun dönemde kanal tedavisi yapılan dişlerde oluşabilecek en önemli komplikasyon dişlerde oluşabilecek kırıklardır. Özellikle tedavi sonrasında dolgu malzemeleri ve kaplamalar ile yeterince iyi restore edilemeyen dişlerin dikey olarak kırılması söz konusu olabilmektedir.
Apse olan bölgenin temizlenmesi ve düzenli antibiyotik kullanımı sonrasında diş etinde oluşan apse yaklaşık 6 ila 7 gün içerisinde tamamen ortadan kaybolacaktır.
Yanak ve diş eti şişmesi genellikle diş eti enfeksiyonunu veya diş apsesini gösterir. Örneğin perikoronit, diş etlerinden yalnızca kısmen kırılmış bir dişin çevresinde meydana gelen bir enfeksiyondur ve yanak şişmesine neden olabilir.
Bu süreç ortalama olarak 2 ila 3 hafta arasında sürebilir. Eğer ağrı kesiciyle geçmeyen herhangi bir ağrınız bulunuyorsa; hekiminizle bu noktada iletişime geçmek faydanıza olacaktır. Tek seans ya da çoklu seanslı tedavi olmasına göre de; ağrı durumu tekrar tekrar boy gösterebilir.
Yüz ve yanak şişmelerinin en büyük sebebi çürük bir diştir.
Diş Apsesi Nasıl Geçer
Erken teşhis ve tedavi edilmediğinde diş kaybıyla beraber daha ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Dişinizde sürekli ağrı, hassasiyet, ateşlenme, yanakta şişkinlik oluştuğunda en kısa sürede ağız ve diş sağlığı merkezine görünmelisiniz.
Diş ağrısının çekilmesi ciddi ve sancılı bir süreçtir. Kişinin günlük hayatını olumsuz etkilemektedir. Yanak ve yüz çevresinde şişmelerin olması diş kaynaklı olmaktadır.
Kanal tedavisi olan dişim ağrıyor diyen kişiler için ilk birkaç gün içinde ağrı hissettikleri zaman, endişelenilecek ya da korkacak herhangi bir durum bulunmaz. İyileşme sürecinin biraz daha uzun sürmesi durumunda; ağrı ve hassasiyet hissi genellikle 2 ile 3 hafta kadar devam edebilir.
Diş hekiminiz veya endodontistiniz daha sonra dişin yanındaki bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanır. Sinir öldüğü için anestezi gerekli olmayabilir ancak çoğu diş hekimi, hastayı daha rahat ve sakin hale getirmek için bölgeyi uyuşturmayı tercih eder.
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
Kanal tedavisi sonrasında çoğunlukla iltihap ve ağrı tekrar etmez. Ancak kişi ağız hijyenine dikkat etmediğinde çürüklere ve dişteki kırıklara bağlı olarak kök kanallarına bakteri sızıntısı olabilir. Bu durumda enfeksiyon gelişmesiyle kanal tedavisine gerek duyulur.
Apseli bir dişe dolgu yapılmaz ama apseli dişe kanal tedavisi yapılabilir.
Bazen kanal tedavisi sırasında bu küçük delikten dişi çevreleyen dokuya ulaşabilir. Bu durumda çevreleyen doku enfekte olur ayrıca iltihaplanması da olasıdır. Ağrı kesiciler ve antibiyotiklerle iltihabın kurutulması ve tedavi edilmesi mümkündür. Bu iltihap temizlenene kadar geçen süreç ağrılı bir süreç olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri