Trombositlerin vücuttaki görevi kanamayı durdurmaktır. Vücutta bir yaralanma sonucu kanama oluşursa; o bölgeye yoğunlaşan trombositler önce birbirlerine sonra da yaralı bölgedeki kan damarlarına tutunarak, kanın akmasını engelleyecek pıhtı oluştururlar.
Düzenleme Görevi:
Kan, hücrelerin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için uygun ortamın oluşmasını sağlar. Bu amaçla kan, vücut sıvısının asit baz dengesinin düzenlenmesinde etkilidir. Vücut sıvısının düzenlenmesinde, hücre ve doku sıvılarının yoğunluklarının ve vücut ısısının sabit kalmasında görev alır.
Trombositler (kan pulcukları): Bunlar vücudun hasarlanan herhangi bir bölgesinde kanamanın durmasına yani pıhtılaşmaya yardım eden küçük hücrelerdir. Beyaz kan hücreleri (akyuvarlar- lökositler): Bunlar da 3 gruba ayrılır; Granülositler (nötrofil, bazofil, eozinofil), Monositler.
Kanın görevleri
Kanın koruma, taşıma, savunma ve düzenleme görevleri bulunmaktadır.
Hemostatlar veya bilinen diğer adıyla kanama durdurucular, bir doku veya organda meydana gelen kanamayı durdurmak için kanamanın oluştuğu bölge üzerinde kullanılan hemostatik ajanlardır. Kanamanın durma süreci ise hemostaz olarak tanımlanır.
İlgili 15 soru bulundu
Dış kanamalarda kanama durdurma yöntemleri şunlardır:
Kanayan yer üzerine direkt baskı uygulamak, Kanayan bölgeyi yukarı kaldırmak, Bası noktalarına basınç uygulamak, Turnike (boğucu sargı) uygulamak.
Hemofili, kanın olması gerektiği gibi pıhtılaşmasını önleyen genetik bir kanama bozukluğudur. Kalıtsal olan bu hastalık spontan kanamalara veya ameliyat sonrası kanamalara neden olabilir. Kanda, kanamaların durdurulabilmesi için pıhtılaşmaya yarayan birçok protein içerir.
Kanın görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz; Kan besinlerin taşınmasında önemli bir yere sahiptir. Bunun yanında oksijen ile karbondioksit taşınmasını da sağlamaktadır. İnsanın vücut sıcaklığının sabit kalmasını da sağlarlar.
Alyuvarlar; sadece kan damarları içerisinde dolaşabilen, oksijen ve karbondioksit taşıyan, kırmızı renkli, çekirdeksiz hücrelerdir. Akyuvarlar; damar için- de ve damar dışında bulunabilen, çeşitleri olan, aktif hareket edebilen, vücuda giren yabancı maddeleri sindirerek imha eden, çekirdekli beyaz hücrelerdir.
Trombositler damar yaralanmalarında, damarın iç yüzüne yapışarak yaralı bölgeyi tıkarlar. Salgıladıkları trombokinaz enzimiyle pıhtılaşmada rol oynarlar. Pıhtı meydana geldiğinde katılaşarak yaranın ağzını büzerler ve kanamayı durdururlar.
Tıp dilinde “lökosit”, halk dilinde ise “beyaz küre” ya da “akyuvar” olarak adlandırılan “beyaz kan hücresi” bağışıklık sisteminde yer alan bir hücre çeşididir. Kemik iliğinde üretilen ve bağışıklık sistemi içerisinde vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan beyaz kan hücresi, savunma sisteminde yer alan önemli bir yapıdır.
Alyuvarların en önemli görevi, akciğerlerden aldıkları hayati önemi olan oksijeni kan damarları aracılığıyla vücudun doku ve organlarına taşınaktır. Bu görevi içlerinde bulunan ve kana kırmızı rengini veren hemoglobin denen madde ile yaparlar.
Lökositler vücudu enfeksiyonlara ve kansere karşı koruyan hücrelerdir. Trombositler ise kanın pıhtılaşmasında görev alırlar. Eğer kan santrifüj edilirse, hücreler plazmadan ayrılır.
Pıhtılaşmada üç tane önemli mekanizma vardır. Bunlardan birincisi kanın akışkanlığı, ikincisi damar duvarı, üçüncüsüyse trombosit ismi verilen küçük hücrelerdir. Trombosit denilen küçük hücreler kemik iliğinden yapılan hücrelerdir ve kanın pıhtılaşmasında temel rolü üstlenirler.
PH 7,35-7,45 arasında alkalidir. Kanın ısısı yaklaşık 380C dir. • Sağlıklı bir yetişkin vücudunda 5-6 litre kan bulunur. Vücut ağırlığının % 7-9 'unu oluşturur. Erkeklerde kan miktarı 5-6 litre, kadınlarda ise 4-5 litredir.
Alyuvarlar (kırmızı kan hücreleri) oksijen ve karbondioksitin taşınmasından sorumludur. Trombositler kan pıhtılaşmasından sorumludur.
Yetişkin insanlarda alyuvarlar, akyuvarlar ve trombositler vardır. Alyuvarlar kana kırmızı rengini veren hücrelerdir. Akyuvarlar, beyaz kan hücreleridir ve vücudun savunma sisteminin elemanlarıdır. Trombositler ise küçük ve renksiz hücrelerdir.
Su ve suyun içerisinde yer alan mineraller, vücutta düzenleyici olarak görevlendirilirler. Vücutta yer alan tüm minerallerin ve diğer etken maddelerin kana karışarak tüm damarlarda dolaşmasına ve vücudun her yere ulaşmasına olanak sağlayan su ve mineraller aynı zamanda kanı daha da akışkan hale getiriyorlar.
Dokula- ra oksijen teslimatıyla yapısı değişen hemoglobinin kırmızı ışınları yansıtma oranı düşer ve daha koyu bir tonda kırmızı renge bürünür. Dolayısıyla kanımızın rengi sadece kırmızı tonlarındadır. Derimizin hemen altındaki damarların mavi görünmesi ise optik bir illüzyondan ibarettir.
Gençleşmek isteyenlere 'taze kan' satılıyor: Bir litresi 8 bin, iki litresi kampanyalı fiyatıyla 12 bin dolar.
Kanama durmuyorsa el ile yapılan bası artırılarak kanama durdurulmaya çalışılır. Kanayan alan üzerine bastırılmış olan gazlı bez ya da kompres kan ile ıslanırsa, ıslanmış olan gazlı bez ya da kompres yerinden kaldırılmadan, üzerine ikinci bir gazlı bez ya da kompres konmak suretiyle bası uygulamaya devam edilir.
Hemofili, kanın gerektiği gibi pıhtılaşmaması sonucu kanamanın durmaması ya da geç durması ile kendini belli eden kalıtsal bir hastalıktır. Vücutta bir bölge kanadığında, kan hücreleri pıhtılaşarak kanayan damar ucunun tıkanmasını sağlar.
İlişki sonrası kanama, akıntı, kaşıntı veya tahriş ile ortaya çıkabilir. Bunun nedeni Trichomonas veya Candida olabilir. Östrojen eksikliği vajinal dokuyu daha ince ve kanamaya daha duyarlı hale getirebilir. Bazıları doğum kontrol haplarının ilişki sonrası kanamaya neden olabileceğini öne sürdü.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri