At nalı atın canını yakar mı? Hayır, ata nal çakmak ona acı vermez.
Atlara nal takılırken canları acımıyormuş, önce onu belirtelim.
Normalde tırnağınızı etinize kadar kesmediğiniz sürece herhangi bir acı veya ağrı hissetmezsiniz. İşte atlar için de bu durum tam olarak böyle, ayrıca bu işlem atlar için oldukça önemli. Yani bu sorunun cevabı: Hayır, canları yanmıyor!
Nal; at, eşek, öküz ve benzeri yük hayvanlarının tırnaklarına çakılan, tırnağın aşınmasını önleyen bir çember veya levhadan yapılan, ayağın şekline uygun demir parçasına verilen ad.
Atlar, doğada nalsız olarak hayatlarını çok kolay bir şekilde idame ettirebilirler. İnsan tarafından kullanılan ve kendi doğasından daha fazlası istenen atlarda; örneğin yarış koşturulan atlarda, engel atlayan atlarda, saha şartlarında çalıştırılan atlarda tırnakların o koşullara dayanması için nallama yapılır.
İlgili 20 soru bulundu
Arabalarda olan amortisör ne işe yarıyorsa tırnakta da maya aynı görevi üstlenmektedir. Maya atın kendi kalbi ile aynı görevi üstlendiği için tırnağın kalbidir. Bundan dolayı nalbantlar atın 5 kalbi vardır derler. 4 maya ve bir de atın kendi kalbidir.
Nallama işlemleri 40-45 gün sürüyor. Müsabakası olan atlara ise üç gün içeride ve üç gün dışarıda nallama yapıyoruz. Atlara ortopedik nallama yapıyoruz. Ancak sıkıntısı ya da müsabaka performansını etkileyen bir durum varsa farklı nal çiftlerini uyguluyoruz.
Nal atın yere normal basma durumunu yükselttiği gibi tırnak yapısı içinde zararlıdır. Böylece kan dolaşımını yavaşlatır ve sonuçta tırnak fazla uzamaz. Nalın bu zararına karşın sert zeminde yaptıkları iş dolayısıyla atlar nallanmak zorundadır.
Hristiyanlık'ta da şeytanın ayağına nal takma bahanesiyle onu zincirleyen nalbantın şeytandan kapısında nal olan eve girmeme sözü alması hikayesinde yer alan bu sembol, kapı girişlerinde şans akıp gitmesin diye uçları yukarı bakacak şekilde asılırdı.
Arapça "ayakkabı" anlamına gelen nal İle Farsça "bağ" anlamına gelen bend sözcüklerinin bir araya gelmesinden türetilmiş olan nalbant kelimesi, sözlükte tırnaklı hayvanlara (at, eşek, katır, öküz) nal takan kimse, nalbantlık ise 'nalbantın yaptığı iş veya mesleğe verilen ad' olarak açıklanır1.
Atlarda yorgunluk hissi bulunmuyor. Bu da bazı atların kendilerini öldürene kadar koşmalarına neden oluyor. Bu duruma da "at çatlaması" denmekte.
TDK'ya göre ata binmek kelimesinin doğru yazılışı "ata binmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Atlar küser mi, ağlar mı, üzülür mü? Atlar küser, ağlar, üzülür. Geçileceğini anlar mesela. Yarışın heyecanını senden önce o yaşar.
Atlarda safra kesesi bulunmamaktadır dolayısı ile karaciğerde üretilen safra direkt olarak ince bağırsağa akarak yağların sindirimine yardımcı olur.
Atlar 20-30 sene yaşar, bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğurur.
Köylerdeki zorlu arazi koşulları gücünden faydalanılan hayvanların ayaklarının ciddi şekilde yaralanmasına sebep olur. Bu nedenle öküz, at vb. hayvanların ayaklarına nal çakılırdı yani bu hayvanlar nallanırdı. Bu işlemi bu konuda uzmanlaşmış olan büyükler yapardı.
Kapı girişlerine asılan at nalı bolluğu, iyiliği ve koruyucu gücü temsil eder. Ay'ın hilal konumuna benzer şekliyle, nalın 'U' şeklinde asılmasının özel bir nedeni vardır. Bu sebeple at nalı kapının tam üzerinde ve uçları yukarı bakacak şekilde asılmalıdır ki; iyi şans nalın uçlarından aşağı akıp gitmesin.
Timur , “Bir mıh bir nalı kurtarır, bir nal bir atı, bir at bir komutanı, bir komutan bir orduyu, bir ordu bir ülkeyi kurtarır” demiş.
1. Yüksek kaliteli alüminyum alaşım malzemeden üretilmiştir, sağlam, dayanıklı ve uzun ömürlüdür. 2. At ayakta dururken ve yürürken sadece at nalı zemine temas eder, kaymaz ve aşınmaya dayanıklıdır, at yarışı için olmazsa olmaz bir üründür.
Bugün halk arasında, nazara karşı mavi boncuk, delikli taş, nal, yumurta kabuğu gibi çeşitli nazarlıklar kullanma, hocaya muska yazdırma, kurşun dökme vb. çeşitli pratikler yapılmaktadır. Ancak bu tür uygulamalar, bâtıl inançlar arasında yer alması dolayısıyla dini- mizce haram kılınmıştır.
kalınlığında sacdan yapılmış, kenarları çentikli dövülmüş levha nallar kullanılmaktadır. Yumurta şeklindeki bu nalların ortasında büyükçe bir delik bulunur. Her iki kenara yakın kısmında 4'er yuvarlak mıh delikleri bulunur. Bu nalın ön kısmı çok geniş ve çukurdur.
Eşeğin toynak ortası daha yumuşak ve daha hassastır. Onun için eşeğe çakılan nal, bütün toynak altını kaplayacak şekildedir ve düzdür. Eşeğin nallanması da ayni yöntemle yapılır. Dördüncü nallanan hayvan inektir.
Atlara nal çakılmazsa tırnakları kırılır ve tırnağı kırılan at iş yapamaz hale gelerek ıskartaya çıkar. At sahipleri bunun önemi bildikleri için düzenli olarak atlarını nallatır. Atlar nal çakılma esnasında acı hissetmezler sebebi de tırnaklarında can olmamasıdır.
Özetle; sadece ciddi kırıkların tedavisi aylarca sürüyor, bu süreçte at ayakta duramıyor, yatması gerektiğinde ise dolaşım sisteminde sıkıntılar oluşuyor. Bu yüzden de iki veterinerin kararı ile atların uyutulmasına karar veriliyor.
Bir at nalının değiştirilme işlemi... Atların vahşi doğada nala ihtiyacı yoktur; ancak insanların güdümündeki atlar normalden fazla yük taşıdığı ve doğal olmayan yüzeylerde (beton, asfalt, vb.) yürüyüp koştuğu için tırnaklarının korunması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri