Genel olarak sırtı ve bordaları kırmızımsı pembe, karınları daha açık renkli, iri gözlü, iri pullu, çenesinin altında palabıyık gibi iki adet dokungacı olan bu güzel balıkların çoğunlukla küçüklerine tekir, büyüklerine barbunya denir. Halbuki, tekir balığının küçüğü “mıcır”, irileri de “çuka” olarak bilinir.
Barbunya balığı, tekir (Mullus surmuletus) balığından burnunun hemen dik oluşu, ağzın göz hizasına ulaşması, göz çukuru altında üç adet pul bulunması, vücudunun yanları, ilk sırt yüzgecinin bantsız oluşu ile ayrılır.
Tekirden en büyük farklılığı kafasının daha uzun oluşudur. Tekirin kafası küttür ve çene altında iki sakalı bulunur.
Barbun Balığı (Barbunya Balığı) Mullidae ailesinden olan barbunya balığı, yılın büyük bölümünde küçük balık sürüleri halinde yaşar. Kısaca barbun olarak da bilinen barbunya, çipura, sardalye ve mercan gibi Ege ve Akdeniz'de bolca bulunur.
İlgili 36 soru bulundu
Yan çizgisi aralıksız ve düzdür. Dorsal yüzgeç renksiz veya düz renklidir. Kaya Barbunyası, Kum barbunyası, Ot barbunyası ve Paşa barbunu diye dört çeşidi vardır.
Barbunyaya çok benzeyen ve yakın akrabası olan bu balık bütün denizlerimizde avlanır. Karadeniz ve Marmara'da avlanılanlar 6 ile 10 cm arasındadır. Ege ve Akdeniz'de ise boyları barbunyayı yakalar.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir. Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur.
Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır. Şubat: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.
İçerisindeki değerli Omega 3 yağ asitleri ile kalp krizi riskine karşı vücudu korumaya alır. Kalsiyum yönünden zengin olan tekir balığı kas ve iskelet sisteminin sağlıklı olmasını destekler. Aynı zamanda erkeklerde sıkça görülen prostat kanserine karşı kalkan görevi görür.
İlk önce balıklar ayıklanıp yıkanıp süzülür sonra una tuz eklenir ve balıklar unlanır tavaya bol yağ konur ve yağ kızdırılır sonra balıklar yağın içine konularak resimde görüldüğü kadar kızartılır çok kızartırsanız balığı kurutursunuz ve güzel olmaz.
Barbun balığı ise az kılçıklı balık çeşitlerinden biridir.
Benekli levrek güney ege ve Akdeniz'de bayağı levrek ise bütün denizlerimizde görülür. Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır.
Tekir, postu siyah çizgilerle ve beneklerle süslü, kül renginde veya boz olan çoğunlukla kafasının ön tarafında "M" harfine benzer deseni olan melez ırklı bir kedi türüdür.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).
- Bu balıkların genel yaşam alanı Atlantik okyanusudur. Ancak Akdeniz ile Karadeniz bölgelerinde de tekir balıklarına rastlanmaktadır. - Yassı ve küçük boyutlarda bir balıktır. - Tropikal bölgeler ile ılık denizlerde görülmekte olan bir balıktır.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında balıklar kızarıncaya kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Temizlenip, yıkanmış ve kurutulmuş taze soğanları bir fırça yardımıyla zeytinyağı ile hafifçe yağlayın. Sıcak ızgara üzerinde her iki tarafını da yaklaşık 5 dakika pişirin.
Tekir balığı buğulama ya da tava olarak pişirilebilir. Domates, soğan, tuz ve karabiberle pişirme kağıdının içine paket yapacağınız tekir balığını fırında pişirerek hem çok hafif hem de çok lezzetli bir sonuç elde edebilirsiniz.
Tekir: Genel yaşam alanı Atlantik okyanusu olan tekir balığı, Akdeniz ve Karadeniz'de de görülür. Ekim ve Aralık ayları arasında bolca bulunur.
Dili olmayan tekir balığı çok lezzetlidir. Çıtır çıtır tavası, kağıtta ve fırında pişirileni olduğu gibi çöpte ızgarası da nefis olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri