Çinko, vücutta hücre bölünmesinde ve bağışıklık sisteminde önemli görevleri bulunan bir mineral türüdür. Hücre fonksiyonlarını destekleyen bu mineral, 100'den fazla enzimin yanında kofaktör olarak görev yapar ve vücuttaki kimyasal reaksiyonların gerçekleştirilmesinde rol oynar.
Kanda bulunması gereken çinko değeri 1 aylıktan küçük bebekler için 50-125 mg/dL arasında olmalıdır. 1 yaş ve 15 yaş arasındaki çocuklarda kandaki çinko değeri 60-135 mg/dL arasında olması gerekiyor. 15 yaş sonrasındaki yetişkin kişilerim kanındaki çinko değeri ise 70-150 mg/dL arasında olması gerekiyor.
Kanda çinko değeri adı nedir? Evde çinko testi yaptıktan sonra çıkan rapora bakarak çinko referanslarına göre eksik olup olmadığı tespit edilir. Kanda çinko değeri adı normal Çinko olarak yazılabileceği gibi Zn şeklinde de kullanılabilir.
Normal çinko seviyeleri 70 ila 250 ug/dL arasındadır ve değerler 40 ila 60 ug/dL'ye düştüğünde hafif düzey- de eksiklik klinik olarak ortaya çıkabilir. Serum, idrar ve saç çinko düzeyi bakılabilir.
En çok uygulanan testlerden olan çinko testi çinko eksikliğinde yapılan bir tür tıbbi test türüdür. Hızlı bir şekilde uygulandığından genellikle sonuçları 24 saat içerisinde elde edilebilir. Çinko, vücudumuzda pek çok farklı türden hormonların sağlıklı bir şekilde salgılanmasına yardımcı olan önemli bir mineraldir.
İlgili 37 soru bulundu
Çinko eksikliği genel olarak büyüme geriliği, iştahsızlık ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını kaybetmesine neden olur. Şiddetli vakalarda ise saç dökülmesi, cinsel olgunlaşmanın gecikmesi, ishal ya da göz ve deri lezyonlarına neden olabilir. Bireylerde kilo kaybı ve zihinsel uyuşukluk da görülebilir.
Yeterli miktarda çinko alınamaması enfeksiyonlara, bağırsak fonksiyonlarında değişime, anemiye ve otoimmün hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru ve pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, görme sorunları, ishal ve iştahsızlık çinko eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor.
Çinko eksikliği şüphesi olan hastalar için bazı laboratuvar testlerine başvurularak çinko düzeyleri ölçülebilir. Çinko düzeyi, kan testleri veya saç örneği üzerinde yapılan testlerle ölçülebilir.
Fazla miktarda çinko tavsiyesi kullanan bireylerde çinko toksisitesi meydana gelebilir. Kas krampları, bağışıklığın azalması, kusma, ateş, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı gibi atipik yan etkileri görülebilir. Bakırın emilimini azaltarak bakır eksikliğine yol açabilir.
Kanda yüksek çinko değerleri apoptozisi* inhibe edebilir. (*Apoptozis; mutant hasarlı veya işlevi olmayan hücrelerin uzaklaştırılması için gerekli biyolojik bir mekanizmadır.) Kas krampları, mide bulantısı, kusma, ishal, baş ağrısı gibi belirtilere neden olabilir.
Çinko eksikliği genellikle emilim bozukluğu gibi başka bir rahatsızlığa bağlı olarak meydana gelir. Bu sebeple kesin tanı konulabilmesi için ilk olarak fiziki muayene bunun yanı sıra da birtakım kan tahlilleri gerekir. Hemogram kan tahlillerinde ALP düşüklüğü çinko yetersizliğinin göstergeleri arasındadır.
Karides, istiridye, balık, et, karaciğer, buğday tohumu, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, tüm tahıllar, ceviz, badem, yumurta, peynir ve süt çinko içeren yiyecekler arasındadır. Yüksek oranlarda lifli gıda tüketimi çinko seviyesini azaltabilir.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
Tahlil.com Cevabı : Çinko diye de yazılabilir direkt olarak veya Zn de kullanılabilir.
Yapılan kan ve idrar testlerinde daha zor anlaşılabilen çinko eksikliği daha çok alınan takviyeler sonrasında değerlerin yükselmesiyle teşhis edilebilir. Bunun sebebi çinko hücrelerde küçük miktarlarda bulunur. Çinko eksikliği bağışıklık sisteminin yetersiz veya aşırı aktif olmasına neden olur.
Referans aralığı: 1000 – 2000 µg/dL.
Doktor, fazla çinkonun bağlanarak vücuttan atılmasına yardımcı olan bir ilaç ile tedavi başlayacaktır. Çinko fazlalığı beslenme ve takviye alımı kaynaklı ise, bu takviyelerin kullanımı ve beslenme düzeni yeniden değerlendirilmelidir.
Çinko Takviyesi: Erkeklik hormonunu etkileyen minerallerin başında gelmektedir. Çinko minerali vücudunuzda düşük ise doktor tavsiyesi çinko desteği alabilirsiniz. Sertleşme İlaçları: Cinsel bölgeye giden kan akışını hızlandırarak sertleşme sorununu çözebilmektedirler.
Beslenme yolu ile yeteri miktarda alınamayan çinko minerali, takviye gıda formunda alınarak vücuda temin edilebilir. Bu alternatif seçenek akıllara, 'çinko ne zaman içilmelidir? ' sorusunu getirebilir. Çinko takviye gıdası, herhangi bir mide probleminin bulunmadığı durumlarda, yemeklerden bir saat önce içilmelidir.
Beslenmemizdeki çinko eksikliğinden veya altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilen çinko eksikliği, tırnak distrofisine neden olabilir. Tırnak distrofisi, bir kişinin tırnaklarındaki renk değişikliği ve bozulmadır.
Çinko yönünden en zengin besin gruplarının tüketilmemesi başta olmak üzere çinko eksikliğine neden olan sebepler şunlardır: Vegan beslenme gibi dengesiz ve yetersiz beslenme. Bebeklerin 6 aydan fazla sadece anne sütü emmesi. Zayıf emilim problemleri gibi bağırsak sorunları
Kemiklerinizin mineral kısmını oluşturmaya yardımcı olur. Hücrelerin oluşumunu engellerken kemik yapıcı hücreleri destekler. Ayrıca magnezyum, D vitamininin kalsiyum emilimine yardımcı olur ve aktif formuna dönüştürülmesinde önemli bir rol oynar. Çinko ise kemiklerdeki mineral kısmını oluşturmakla görevlidir.
Oluşan strese bağlı olarak zaman içerisinde çinko tüylenmesi gerçekleşmektedir. Elektrogalvaniz kaplanan ürünlerde zaman içerisinde meydana gelen çinko tüylenmeleri, stres oranının şiddetine bağlı olarak bir aydan bir seneye kadarlık zaman diliminde, 1 mm ve üzeri uzunluklara kolayca ulaşabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri