Kanda enfeksiyon görülmesi Sepsis olarak adlandırılır. Sepsis, vücuttaki yaygın inflamasyonun (şişmenin) bir sonucudur. Sepsis sırasında iltihaplanma ve kan pıhtılaşması, uzuvlara ve hayati organlara kan akışının azalmasına neden olur. Organ yetmezliğine ve hatta ölüme kadar gidebilir.
Kanda Görülen Enfeksiyonların Sebepleri Nelerdir? Sepsis oluşumunda pek çok enfeksiyon çeşidi rol oynayabilmektedir. Bunlardan en yaygın olanları; solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, karın içi enfeksiyonlar, zatürre, menenjit, yanıklar ve yaralar, deri enfeksiyonlarıdır.
Enfeksiyonun kanda oluşmasının çok fazla nedeni vardır. Başlangıç aşamasında fark edildiğinde tedavisi oldukça kolay olan kanda enfeksiyon ilerlediğinde oldukça ciddidir. Dolayısıyla kişi kendisinde en ufak bir değişiklik fark ettiğinde uzman bir doktora gitmelidir ve acilen tedaviye başlanmalıdır.
Septisemi ciddi bir kan dolaşımı enfeksiyonudur. Aynı zamanda kan zehirlenmesi olarak da bilinir. Septisemi, vücudun herhangi bir yerinde, akciğer enfeksiyonu veya deri üstündeki bir yarada bakteriyel bir enfeksiyon oluşması sonucu kan dolaşımına girdiğinde ortaya çıkar.
Enfeksiyonlar geniş bir yelpazeye sahip olup, semptomları mikroorganizmanın türüne ve enfekte ettiği bölgeye bağlı olarak değişebilir. Enfeksiyon belirtileri arasında ateş, öksürük, burun akıntısı, kas ağrıları, ishal, kusma, yorgunluk ve daha fazlası yer alabilir.
İlgili 17 soru bulundu
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Kandaki enfeksiyon için doktorun tavsiye edeceği bir antibiyotiği kullanmak gerekmektedir. Bunun dışında oluşumunu önleyecek bazı tedbirler almak faydalı olacaktır. Antibiyotik tedavisine hızlı bir şekilde başlanmalıdır. Bazı durumlarda serum yolu ile alınabilir.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Hangi Hastalara Bakar? - Sepsis adı verilen kan ve vücut iltihaplarına enfeksiyon hastalıkları bölümü ve klinik mikrobiyoloji bölümü bakmaktadır.
“Viral enfeksiyon kaç günde geçer?” diye merak ediyorsanız genellikle soğuk algınlığı kaynaklı viral enfeksiyonları 1 hafta içinde geçtiğini ancak bu sürenin viral enfeksiyon türüne bağlı olarak 2 haftaya kadar çıkabildiğini bilmelisiniz.
Enfeksiyon hastalıkları, bakteri, virüs, mantar gibi birtakım mikroorganizmaların vücudumuzda sebep olduğu hastalıklardır. Solunum yolu, ağız, cilt, genitoüriner sistem veya kan yolu ile bulaşırlar.
Enfeksiyonun tedavisi, kan kültürlerinden sonra mümkün olan en kısa sürede ancak sonuçlarını beklemeden başlatılan intravenöz antibiyotiklere dayanır. Genellikle 2 veya 3 antibiyotik birleştirilir, seçim ilk enfeksiyonun varsayılan kaynağına, deneğin durumuna ve diğer patolojilerin varlığına dayanır.
İltihaplanma ağrı, kızarıklık, şişlik ve sıcaklık artışı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bununla birlikte, bazı durumlarda iltihaplanma süreci kontrolsüz hale gelebilir ve kronik rahatsızlıklara yol açabilir.
Yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, pazı, kara lahana; turpgillerden brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası hem bulunması kolay hem de çok sağlıklıdır. Enfeksiyon gideren etkileri olan bu sebzeler, vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olurlar. Avokado da enfeksiyonların iyileştirilmesinde önemli faydalar sağlar.
Sitokinlerin etkileri sonucunda, enfeksiyon hastalığının seyrinde bazı belirti ve bulgular oluşur. Enfeksiyon esnasında aşırı miktarda üretilen sitokinlere bağlı olarak oluşan belirtilerin en sık görülenleri, vücut sıcaklığında artış meydana gelmesi, bulantı-kusma ve halsizlik olarak karşımıza çıkar.
Enfeksiyonların bulaşma yolları
Doğrudan temas , dolaylı yoldan temas ve damlacık saçılması ( Öksürme, hapşırma ,gülme ile ortama saçılan damlacıklar ) yollarından biri ile olur. Doğrudan temas: Mikroorganizmaların insandan insana fiziksel dokunma ile bulaşmasıdır.Uçuk ve bit enfeksiyonu örnek verilebilir.
Enfeksiyon hastalıklarında istenebilecek testler ise; Balgam kültürü Kan testi. İdrar testi.
2. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.
Akut veya zamana yayılmış komplikasyonlarla birlikte gelişerek hayati risk oluşturabilen ciddi hastalık gruplarından biri enfeksiyon hastalıklarıdır.
Vücudunuz pek çok yaygın enfeksiyonu kendiliğinden temizler. Vücudun kendi bağışıklık sistemi, bakteri veya virüslerden kaynak- lanan pek çok yaygın enfeksiyona karşı etkilidir.
Ağır sepsis vakalarında tüm vücutta iltihaplanmalar meydana gelir ve septik şok adı verilen tablo ortaya çıkabilir. Bu durum tansiyonda ciddi bir düşüşü de beraberinde getirir ve ölümle sonuçlanabilir. Birçok enfeksiyon sepsisle sonuçlanabilir.
İntaniye (Enfeksiyon Hastalıkları) uzmanı, hastanelerin ilgili departmanlarında; virüs, parazit, bakteri ya da mantar gibi mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıkların tedavi ve tanısı ile ilgilenen uzman doktora verilen mesleki unvandır.
Limon kanda bulunan zararlı maddelerin atılmasını sağlamaktadır. Özellikle de crp yüksekliği için akıllara hemen limon gelir. Limonlu su ve bol limonlu salatalar ile kanda oluşan enfeksiyonu kısa zamanda temizleyebilirsiniz. Kanı sulandıran ve zararlı maddeleri yok eden limona hayatınıza yer vermeyi unutmayın.
Tedavisiz kalan ciddi kanda mikrop nedeni ile ateşi olan çocuklarda menenjit, zatürre, derin yumuşak doku iltihapları, kalp zarı iltihabı, kemik ve eklem iltihapları gelişebilmektedir. İyi görünmeyen, aşırı halsiz ve bitkin olan ateşli 3 -36 ay arası olan çocuklar hastaneye yatırılarak tetkik ve tedavi edilmelidir.
Bazı bitkiler kanı temizliyor. İşte detaylar... Kişniş: Kişniş özellikle kandaki cıva ve diğer zararlı mineralleri atmaya yardımcı olan bir kan temizleyici bitkidir. Isırgan otu: Isırgan otu yaprakları, histamin ve formik asit gibi etken maddelerinden dolayı kan temizliğinde iyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri