Kanser, şeker, sıtma gibi ilaçların kullanımı da MCV'nin yüksek çıkmasına neden olur. Ayrıca HIV, çölyak hastalığı ve gebelik gibi durumlarda makrositik anemiye neden olan durumlar arasında yer alır. Bu nedenler sonucu oluşan makrositik anemi de MCV yüksekliğini beraberinde getirir.
MCV yüksekliği ise makrositoz olarak adlandırılır. Bu durumda ise iştahsızlık, kalp çarpıntısı, çabuk yorulma, nefes darlığı, ishal, konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık gibi semptomlar baş gösterir. Bazı kişiler herhangi bir belirti hissetmeksizin kan sonuçlarında MCV değerinin düşük veya yüksek olduğunu fark edebilir.
MCV değerinin 100 fl'den yüksek olduğu durumları içermektedir. Kırmızı kan hücreleri veya alyuvarlar normalden büyük boyuttadır, tam kan sayımı ise düşüktür.
MCV tam kan sayımının parametrelerinden biridir. Eritrosit olarak bilinen kırmızı kan hücrelerinin boyutu hakkında bilgi verir. Kırmızı kan hücreleri dokulara oksijen taşınmasından sorumlu hücrelerdir. MCV normal değerleri: Yetişkin, yaşlı ve çocuklarda: 80-95 fl, yenidoğan bebekte: 96-108 fl'dir.
Makrositik anemi MCV değerinin yüksek olduğu durumlarda tedavi genellikle altta yatan nedene odaklanır. Eğer serum B12 ve folik asit seviyeleri düşükse B12 ve folik asit takviyesi yapılır. B12 oral ya da kas içi yöntemlerle verilebilirken folik asit genellikle ağızdan alınan bir ilaç formunda bulunur.
İlgili 21 soru bulundu
MCH yüksekliği, hücre başına düşün hemoglobin değerinin sağlıklı bir bireyin ihtiyaç duyduğundan çok daha fazlası olması halidir. Makrositik anemi başta olmak üzere karaciğer hastalıkları, B12 vitamini eksikliği veya tiroit problemleri nedeniyle gelişebilir.
Kan Hastalıklarının Tanısı: Periferik yayma testi, birçok kan hastalığının tanısını koymak için kullanılır. Özellikle anemi (kansızlık), lösemi, lenfoma, trombositopeni (trombosit eksikliği), ve kalıtsal kan hastalıkları gibi hematolojik bozuklukların teşhisi için kritik bir araçtır.
B12 vitamini veya folik asit eksikliği: Çeşitli vitaminlerin eksikliği söz konusu olduğunda, kırmızı kan hücrelerinin üretim aşamaları olumsuz etkilenir ve daha büyük boyutta, şekil bozukluğuna sahip hücreler üretilir (megaloblastik anemi). Bu durumda MCH yüksek saptanabilir.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Tam kan sayımı testinde şu hastalıklar tespit edilir: Beyaz kan hücre (lökosit) sayısında artış mevcut ise, bir enfeksiyonunun varlığını doğrulamaya yardımcı olacaktır.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
Liv Hospital Hematoloji Kliniği'nde primer polistemi (polistemia vera) tedavisinde öncelikli olarak kan akışını artıran ilaçlar (kan sulandırıcı) ve kan düzeyini düşürmek için kan boşaltma (flebotomi) işlemi uygulanır.
MCHC, kanda bulunan alyuvarların yapısal değişikliğini gösteren bir parametredir. MCHC düşüklüğü; demir eksikliği anemisi veya Akdeniz anemisi taşıyıcılığı gibi rahatsızlıklardan kaynaklanabilmektedir. MCHC yüksekliği ise hemolitik anemi, vitamin B ve folik asit eksikliğinden kaynaklanabilir.
Folik asit eksikliği: Folik asit, B12 vitamininde olduğu gibi, kırmızı kan hücresi üretiminde kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle, folik asit eksikliği de daha büyük boyutta hücrelerin oluşmasına ve dolayısıyla MCH değerinin artmasına neden olabilir.
Kırmızı kan hücrelerinin toplam kan hacmine oranına hematokrit yani HCT denir. Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen-karbondioksit döngüsünü sağladıkları için, kandaki oranları büyük önem arz eder. Hematokrit analizi ile kırmızı kan hücrelerinin toplam kan hacminde kapladığı hacim ölçülebilmektedir.
CEA (karsinoembriyonik antijen) yüksekliğinin nedenleri
Kolon, rektum, mide, pankreas ve akciğer kanserine yakalanmış olan kişilerin ortalama olarak %75'inde bu test değeri yüksek çıkmaktadır.
Lösemi belirtisi olarak halsizlik ve yorgunluk, gece terlemeleri, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı ile birlikte lenf düğümlerinde şişme, tekrarlayan burun kanamaları, sık yaşanan enfeksiyonlar ve kolayca morarmalar kan kanseri belirtisinin bulgularıdır.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
MCV yüksekliği, kan sayımında ortaya çıkan değerin 100 fl'nin üstüne çıkması ve vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyutunun yüksek olduğunu gösterir. Bu durum tıbbi olarak makrositik anemi olarak tanımlanır. Makrositik anemiler ise megaloblastik veya megaloblastik olmayan anemi şeklinde ortaya çıkar.
Yüksek miktarda alkol tüketmek B12 ve folat eksikliği yapabilir. B12 ve folat eksikliği ise MCHC değerinizin yükselmesine neden olabilir. Alkol kullanımı azaltarak bu sorununuzun üstesinden gelebilirsiniz. Aynı şekilde sigara tüketimi de B12 ve folat değerinizi düşürerek MCHC değerinizin artmasına yardımcı olabilir.
Periferik yayma incelemesiyle hastada enfeksiyon mu, yoksa kötü huylu bir hastalık mı (lenfoma veya lösemi vb.) olduğu konusunda önemli ipuçlarına ulaşmak mümkündür.
Bu testler, cam esaslı yalıtım birimlerinin nem geçirgenliği, gaz sızdırma hızı, kenar sızdırmazlık malzemelerinin fiziksel özellikleri gibi önemli performans özelliklerini değerlendirmeyi amaçlar.
Olgun eritrosit haline gelmeden önce iki gününü kemik iliğinde, bir gününü de periferik kanda geçirir. Normal değeri %1-2 dir.
Kan tahlili sonunda ortaya çıkan MCH değerinizin referans değer olan 31 pg'nin üstünde olması yani MCH yüksekliği, makrositik anemiyi işaret eden, vücudun yeterince kırmızı kan hücresi üretemediği anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri