Hastalığın fazla ilerlemesi halinde, bütün bir ayağın ya da bacağın kesilmesi gerekebilir. Ölü doku alınmazsa ya da bir başka deyişle ayak kesilmezse, sepsis adı verilen enfeksiyonun bütün vücuda yayılması durumu yaşanabilir. Sepsis, ciddi seviyede hayati tehlikesi bulunan bir hastalıktır.
Kangren öldürür mü? Kangrenin daha şiddetli yaşanan vakalarında halk arasında kan zehirlenmesi olarak bilinen sepsis meydana gelebilir ve bu hastalık hayati tehlikeye yol açarak ölümler meydana getirebilir.
Yaş kangren ince, kırılgan bir deri ile çevrelenmiş siyah renkte bir çıban şeklinde tarif edilebilir. Bu tür tedavi edilmediği takdirde etkilenen bölgede şiddetli ağrı, halsizlik ve ateş ortaya çıkar. Tedavi edilmeyen yaş kangren halk arasında kan zehirlenmesi olarak bilinen sepsis ile sonuçlanabilir.
Başlangıç aşamasında hissedilen ağrının şiddeti hafifler ve kangrenden etkilenen bölge felçli ve soğuk bir görünüme bürünür. Ayaklarda olası görülen kangren belirtileri soğuk ve renksiz ayaklar şeklinde kendini gösterir. Ayak parmaklarında ölü hücresel alanların sebep olduğu yaralar ve ciltteki akıntılı ülserlerdir.
Kangren olan doku kömür gibi siyahlaşır. O dokunun tekrar canlanması mümkün değildir. Ancak henüz morarmış ve siyah renge dönmemiş dokular tedavi ile (anjiyo ya da ameliyatla damarın açılması) tekrar eski haline dönebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Kangrenin ilk evrelerde kızarma, şişlik ve iltihap gibi belirtileri bulunmaktadır. Bir süre sonra iltihaba bağlı olarak kötü kokan akıntılar meydana gelmeye başlar. Bu süreçte yoğun ağrılar ve his kaybı yaşanmaya başlar. Yaş tür basitçe, kırılgan ve ince bir yapıya sahip siyah renkli çıban benzeri olarak anlatılabilir.
Soğuktan ve rutubetten hâsıl olup kangrene yol açan ayak rahatsızlığı, soğuk ve nemden el ve ayaklarda oluşan kızarıklık ve şişliğe benzer bir süreçtir. Bu durum, ayaklar sürekli ıslak olduğunda 15.5°C'de bile oluşabilir. Yaralanma mekanizması şu şekildedir: Islak ayak kuru ayaktan 25 kat daha hızlı ısı kaybeder.
Gaz tipindeyse, kangrenli dokuda biriken bakteriler ürettikleri gazla ölü dokunun şişmesine neden olurlar. Bu gazın yayılmasıyla, kangren de hızla yayılabilir.
Kırık sonrası morluk iyileşme belirtisidir
Kırık çevresinde kemik ve çevre dokulardaki damarlarından sızan kan ile bir pıhtı oluşur ve cilt üzerinde morluk ortaya çıkar. Halk arasında kangren olma belirtisi olarak bilinen morluk, aslında iyileşmenin bir göstergesidir.
Ayak parmaklarında morarma şikayeti genellikle dolaşım bozukluğuna bağlıdır. Özellikle ayak bileğinden daha uç kısımlarda morarma, ağrı ve üşüme şikayetleri atardamarların daralması veya tıkanmasına işaret olabilir. Bu durum iki şekilde ortaya çıkabilir.
Gazlı Gangren Neden Olur? Bu hastalık travma sonuçların da oluşan kirli yaralar, kas yaralanmaları, kas içinde görünen enfeksiyon, bağırsak ve safra kesesi ameliyatlarından sonra ortaya çıkması muhtemel bir durumdur. Bu hastalık oksijen miktarı az olan hasarlı dokularda olurken hızla ilerleyebilirler.
GAZLI GANGREN
Clostridium türü bakterilerin çoğunlukla da Clostridium perfringens'in etken olduğu gazlı gangren, travma veya cerrahi girişimler sonucu iskelet kaslarında or- taya çıkan nekrozla karakterize, progresif ve toksemik bir hastalıktır.
Gangren, kan dolaşımı azalması ya da birtakım enfeksiyonlara maruz kalınması sonucunda bir bölgede yaşanan doku ölümü olarak tanımlanmaktadır. Sıklıkla; ayak parmaklarında, ayak ve bacaklarda ve el parmaklarında görülmektedir.
TDK imla kılavuzu bu kelimenin yazımını "kangren" şeklinde vermektedir. Dil Derneği Yazım Kılavuzu da "kangren" yazımını doğru bulmaktadır. Büyük Lûgat ve Snsiklopedi'deki kullanımıyla: Kangren'in özelliği, hastalanan dokularda kan dolaşımının durması ve duyarlığın kaybolmasıdır; daha çok kol ve bacaklarda görülür.
Ameliyat öncesi ve en az 10-15 gün sonrasına kadar (bazı hastalarda ömür boyu ) kan sulandırıcı tedavi ve anti embolik çorap kullanımı da hayat süresini uzatan ciddi- kolay yöntemlerdir.
Kırılmanın gerçekleşmesi de kemik çatlamasından daha zor bir durumdur. Bundan ötürü kemik çatlağı ciddiye alınması gereken bir konudur. Kemik çatlağı; genel olarak kol ve bacak kemiğinde görülen bir olaydır.
Kırılan ayak bir doktor tarafından tedavi edildikten sonra mümkün olduğunca ayakta durmamaya önem verilmelidir. Ayak yukarıda tutulu ve şişmeyi azaltmak amacıyla buz uygulanır. Oturur pozisyondayken ayağın vücudunun kalanından yüksekte olması için kırık ayak, bir minder yahut yüksek sandalyenin üzerine kullanılabilir.
SOĞUK ISIRMASI VE BELİRTİLERİ NEDİR? Burun, el ve ayak gibi organların aşırı soğuğa maruz kalması durumunda cilt ve yüzeysel dokular donar. Soğuğun ciltteki ilk etkisi kızarıklık ve karıncalanma şeklinde ortaya çıkar. Doku daha da soğursa, cilt giderek solgunlaşır ve uyuşma hissi ortaya çıkar.
Soğuk ya da buz yanığı olarak da ifade edilen soğuk ısırması, deri ve dokuların donması sebebiyle ortaya çıkan ve vücutta kalıcı hasara neden olabilen ciddi bir rahatsızlıktır. En çok eller, ayaklar ve yüzü etkiler. Soğuğa maruz kalma süresi arttıkça soğuk ısırmasının ciddiyeti de artar.
Çok soğuk ortamlarda kalan insanlarda görülen, donmadan kaynaklanan doku hasarları.
Bunda önerilen tedavi, ilk etapta yaralı ayak bileğine ve dize elastik bir bandaj ile sarılarak tespit etmek olarak bilinir. Bandaj esnasında bölgenin çok fazla sıkılması kangren riskine yol açabilir.
Öğr. Üyesi Şenoğlu, “Fournier kangreni (gazlı kangren) genital veya anal bölgelerin çoklu bakteriye bağlı gelişen bir çeşit cilt ve cilt altı doku enfeksiyonudur.
Fournier gangreni (FG), perineal, perianal veya genital bölgeleri etkileyen, nadir görülen bir nekrotizan fasiittir. Hastalık erkeklerde daha yüksek bir insidansa sahiptir ve gelişme için risk faktörleri arasında diyabet, HIV, alkolizm ve bağışıklık sistemini azaltan diğer durumlar bulunmaktadır.
Klostridyal miyonekroz genellikle klostridyum perfrin- gens taraf›ndan oluflturulan ekstremiteyi tehdit eden ve hayati risk tafl›yan, ciddi seyirli, kötü kokulu, seröz ak›nt›l› nekrotik ülserlerle karakterize h›zla yay›lan anaerobik bir enfeksiyondur.
Diyabetik Ayak Evreleri Nelerdir? Diyabet hastalığında en sık etkilenen organlar ayaklardır. Diyabet, kontrol altında tutulmazsa yıllar içinde ayaklarda pek çok soruna yol açar. “Diyabetik ayak” olarak da adlandırılan bu durum ileri dönemlerde kangrene ve ayağın kesilmesine kadar gidebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri