Kangren Kimlerde Görülür? Kan damarlarını etkileyen hastalıklara sahip kişilerde kangren görülme ihtimali daha yüksektir. Aşağıdaki hastalık ve problemlere sahip kişilerin kangren yaşanma riski daha fazladır: Ateroskleroz: Arterlerde yaşanan plak birikimi kan akışını zorlaştırır.
Sigara ve alkol tüketimi yasaklanır. Kan basıncı yüksekse tedavisi yapılarak sağlıklı bir değerde tutulması gerekir. Kangren veya diyabetik ayak sadece bu alanda eğitimli sağlık personeli tarafından tedavi edilmelidir. Nedene yönelik tedavinin yanı sora ölü doku parçaları cerrahi olarak çıkarılır.
Diabetes mellitus, alkol bağımlılığı, obezite, periferik damar hastalığı, bazı tümörler ve HIV gibi bazı sağlık problemleri ve durumlar da kangrene neden olabilir. Sigara tüketimi, uyuşturucu ilaç kullanımı ve sağlıksız bir yaşam biçimi de kangren gelişimine zemin hazırlayan önemli unsurlar arasında yerini alır.
Ayak ve parmaklarda gelişen kangren (ya da gangren) hemen her zaman atardamar tıkanmasına bağlıdır. Damar tıkanması dışında da kangren gelişimi olur ancak bu durum seyrektir. Atardamarlar dokulara kan ile besin ve oksijen getirir. Bu da o dokunun beslenmesini sağlar.
Gaz tipindeyse, kangrenli dokuda biriken bakteriler ürettikleri gazla ölü dokunun şişmesine neden olurlar. Bu gazın yayılmasıyla, kangren de hızla yayılabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Kangrenin en yaygın belirtileri şişlik, kızarıklık, iltihap ve kötü kokulu akıntıdır. Bu belirtilerin meydana geldiği durumlar kangren işareti sayılabilir ve vakit kaybetmeden doktor tarafından kontrol edilmelidir.
Kangren Belirtileri
Kangrenin ilk evrelerde kızarma, şişlik ve iltihap gibi belirtileri bulunmaktadır. Bir süre sonra iltihaba bağlı olarak kötü kokan akıntılar meydana gelmeye başlar. Bu süreçte yoğun ağrılar ve his kaybı yaşanmaya başlar.
Bu nedenle, kangren tedavisinde girişim zamanı çok önemlidir. Kangrenin devam ettiği durumlarda ise; ayak veya parmakta nekroz (doku, kas ölümü ve yıkımı) gözlenir. Artık bu noktada, görünüm siyahlaşmaya doğru gitmektedir. Kangrenin en ileri safhasında, artık enfeksiyon tabloya eklenmiştir.
Soğuktan ve rutubetten hâsıl olup kangrene yol açan ayak rahatsızlığı, soğuk ve nemden el ve ayaklarda oluşan kızarıklık ve şişliğe benzer bir süreçtir. Bu durum, ayaklar sürekli ıslak olduğunda 15.5°C'de bile oluşabilir. Yaralanma mekanizması şu şekildedir: Islak ayak kuru ayaktan 25 kat daha hızlı ısı kaybeder.
Kırık sonrası morluk iyileşme belirtisidir
Kırık çevresinde kemik ve çevre dokulardaki damarlarından sızan kan ile bir pıhtı oluşur ve cilt üzerinde morluk ortaya çıkar. Halk arasında kangren olma belirtisi olarak bilinen morluk, aslında iyileşmenin bir göstergesidir.
GAZLI GANGREN
Clostridium türü bakterilerin çoğunlukla da Clostridium perfringens'in etken olduğu gazlı gangren, travma veya cerrahi girişimler sonucu iskelet kaslarında or- taya çıkan nekrozla karakterize, progresif ve toksemik bir hastalıktır.
TDK imla kılavuzu bu kelimenin yazımını "kangren" şeklinde vermektedir. Dil Derneği Yazım Kılavuzu da "kangren" yazımını doğru bulmaktadır. Büyük Lûgat ve Snsiklopedi'deki kullanımıyla: Kangren'in özelliği, hastalanan dokularda kan dolaşımının durması ve duyarlığın kaybolmasıdır; daha çok kol ve bacaklarda görülür.
Soğuk ya da buz yanığı olarak da ifade edilen soğuk ısırması, deri ve dokuların donması sebebiyle ortaya çıkan ve vücutta kalıcı hasara neden olabilen ciddi bir rahatsızlıktır. En çok eller, ayaklar ve yüzü etkiler. Soğuğa maruz kalma süresi arttıkça soğuk ısırmasının ciddiyeti de artar.
Derinin -2 ile -10 C dereceler arasında soğuk ısırığı olarak tanımladığımız deri yanığı yaşadığını biliyoruz.Soğuk ile tamasın süresinin kısa olması deride gelişen hasarı etkilememekte.
Cildi yeniden ısıttıktan 12 ila 36 saat sonra sıvı dolu bir kabarcık görünebilir. Derin (şiddetli) donma: Donma ilerledikçe, derinin tüm katmanlarını ve altındaki dokuları etkiler. Cilt beyaza veya mavi-griye döner ve bölgedeki tüm soğuk, ağrı veya rahatsızlık hissini kaybedersiniz.
Tırnak Batması Ameliyatı
Diyabeti olan hastalarda tırnak batması iltihabına bağlı komplikasyonlar görülebilir. Hastalardaki kan akışı yavaşlayabilir ve ayakta bulunan sinir dokusu hasar alabilir. Kimi durumlarda kangrene bile yol açabilir.
Ahmet Çalışkan varis hastalığı hakkında bilgi verdi. Varisin genellikle genetik olduğunu aktaran Çalışkan, tedavisi geç kalınmış bir varisin kangrene kadar gidebileceğini ifade etti. Ailesinde varis olan kişilerin risk altında olduğunu ifade eden Çalışkan, "Varisin nedeni çoğunlukla genetik yatkınlıktır.
Ayak parmaklarında morarma şikayeti genellikle dolaşım bozukluğuna bağlıdır. Özellikle ayak bileğinden daha uç kısımlarda morarma, ağrı ve üşüme şikayetleri atardamarların daralması veya tıkanmasına işaret olabilir.
Soğuk yanığı/ısırması, vücudun düşük sıcaklıklara maruz kalan bölgelerinin zarar görmesidir. Burun, kulaklar, yanaklar, çene, el parmakları veya ayak parmakları gibi cildin açıkta kalan bölgeleri soğuktan daha çok etkilenir.
Buzun da cildi yakma özelliği vardır.
Siper ayağı uzun süre (10-12 saat) soğuk suya veya soğuğa maruz kalma sonucu ayaklarda görülür. Genellikle soğuk suda avlanan avcılar, yaya yürüyenler, askerler ve balıkçılarda görülür.
Gangren, kan dolaşımı azalması ya da birtakım enfeksiyonlara maruz kalınması sonucunda bir bölgede yaşanan doku ölümü olarak tanımlanmaktadır. Sıklıkla; ayak parmaklarında, ayak ve bacaklarda ve el parmaklarında görülmektedir.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin,yoğun bakımşeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "yoğunbakım" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"yoğun bakım"dır.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Gazlı Gangren Neden Olur? Bu hastalık travma sonuçların da oluşan kirli yaralar, kas yaralanmaları, kas içinde görünen enfeksiyon, bağırsak ve safra kesesi ameliyatlarından sonra ortaya çıkması muhtemel bir durumdur. Bu hastalık oksijen miktarı az olan hasarlı dokularda olurken hızla ilerleyebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri